Sisältä mehevät ja päältä rapeaksi paistetut argentiinalaiset empanadat ovat täydellistä ruokaa chimichurrin tai tomaattisalsan kanssa, sillä hapokas kastike toimii täydellisesti hieman tuhtien piiraiden kaverina.
Empanada on Etelä-Amerikassa ja Latinalaisessa Amerikassa suosittu pieni piiras, joka voidaan täyttää esimerkiksi lihalla ja / tai kasviksilla.
Empanada-taikinan ja täytteen voi tehdä edellisenä päivänä kaappiin odottamaan ja täyttää sekä paistaa h-hetkellä. Ohjeesta tulee 24 empanadaa.
65 g voita
500 g sipulia hienonnettuna
1 punainen paprika hienonnettuna
1 tl chipotle chiliä tai ½ tl chilirouhetta
1 tl juustokuminaa
½ tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl oreganoa
250 g jauhelihaa (rasvapitoisuus 10-12%)
250 g naudan minuutti suikaleita
4 dl lihalientä
Kuullota sipulia ja paprikaa paistinpannulla voin kanssa keskilämmöllä 5 minuuttia, lisää mausteet ja paista vielä 3 minuuttia.
Lisää lihat ja ruskista kypsäksi.
Lisää lihaliemi ja anna nesteen keittyä täysin kasaan. Täyte saa olla normaalia vähän suolaisempi sillä taikina vie osan mausta.
Ota täyte pois pannulta ja anna sen jäähtyä täysin.
1 tl suolaa
2,5 dl kuumaa vettä
500 g puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g voita sulatettuna
1 litra kasviöljyä uppopaistamiseen
Sekoita suola kuumaan veteen.
Sekoita loput ainekset joukkoon yleiskoneella tai käsin hetken kunnolla vaivaten. Vaivaa lopuksi taikina käsin sileäksi ja pyöreäksi palloksi.
Peitä ja anna olla vähintään 20 minuuttia. Jos haluat, voit kääriä taikinan elmukelmuun ja nostaa yöksi jääkaappiin odottamaan (kunhan otat huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen empanadojen täyttämistä).
Leikkaa taikina kahteen osaan. Pyöritä osat pitkiksi pötköiksi ja leikkaa kumpikin 12 osaan. Pyöritä pieniksi palloiksi ja anna kohota 10 min liinan alla. Kauli taikinat pyöreiksi littaniksi lätyiksi, noin kämmenen kokoisiksi.
Lisää jokaisen keskelle 1 rkl täytettä, kastele reunat vedellä, taita kiinni ja sulje tasku joko painelemalla reunat kiinni tiiviisti haarukalla tai taita ja solmi ne kiinni lettimäiseksi nauhaksi.
Kaada 1 litra paistamiseen tarkoitettua öljyä syvään pienehköön kattilaan (huom. mitä leveämpi kattila, sitä enemmän tarvitset öljyä). Kuumenna öljy 160-180 asteiseksi ja paista empanadat kullanruskeiksi öljyssä. Nosta empanadat ritilän tai paperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois pinnalta.
Nauti chimichurri-kastikkeen (ks. ohje alla) tai tomaattisalsan kanssa.
2 ruukkua lehtipersiljaa
3 valkosipulinkynttä
muutama rouhaus mustapippuria
½ tl sormisuolaa
1 sitruunan mehu
1 rkl sitruunan raastettua kuorta
1 rkl + 1 dl oliiviöljyä
½ banaanisalottisipulia hienonnettuna
2 tuoretta chiliä siemenet ja sisus poistettuna ja hienonnettuna
Laita lehtipersilja varsineen, valkosipulit, mausteet, sitruunan mehu ja kuori sekä 1 rkl oliiviöljyä tehosekoittimeen.
Aja tasaiseksi ja siirrä kulhoon.
Sekoita hienonnetut salottisipuli ja chilit sekä 1 dl oliiviöljyä lusikalla lehtipersiljaseoksen joukkoon.
Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas ovat lukuisia somen hittireseptejä luonut parivaljakko, joka tuo iloa seuraajiensa päivittäiseen (ruoka)elämään @imanjaleenasafkaa Instagram-tilillä. He ovat myös luotsanneet omaa Viikon Arkisafkat -ohjelmaa Ylellä.
Nämä alkupalaksi ja buffetpöytään sopivat paholaisen kananmunat saavat kauniin värin punajuurimehusta ja makua chilistä. Nauti Pongrácz-kuohuviinien kanssa!
Katso reseptiTämä juhlien ja illanistujaisten tarjottava yhdistää pizzan, katkaravut ja caesar-kastikkeen herkullisella tavalla. Nauti Pongrácz kuplien kanssa!
Katso reseptiNämä tortillataskut itsetehdystä nyhtöbroilerista saavat mehevää makeutta tuoreesta ananaksesta. Kruunaa lasillisella helposti nautiskeltavaa ja vähätanniinista Inception-punaviiniä.
Katso reseptiNosta hodari-elämys seuraavalle tasolle ja katso hieman erilaiset lisukkeet hodarin väliin makkaran lisukkeeksi.
Katso resepti