Joulun alkupalapöytä à la Micke Björklund

Joulun kolme alkuruokaa valmistetaan punajuurista, taimenesta ja possusta. Tutustu huippukokki Michael Björklundin suunnittelemaan joulun alkupalamenuun sekä hedelmäiseen viinisuositukseen.
Joulun alkupalapöytä
4 HLÖ
+ 60 MIN
Paahdetut punajuuret vuohenjuustolla:
3-4 punajuurta
200 g vuohenjuustoa
karkeaa suolaa
voita/öljyä
suolaa ja pippuria
noin 10 saksanpähkinää
hunajaa
Glögillä kiillotettu porsaankylki:
400 g keitettyä porsaankylkeä
1 tl sinapinsiemeniä
1 iso valkosipulinkynsi
0.5 dl hunajaa
1 tl dijon-sinappia
2 dl glögiä esim. Blossa
persiljaa
Sinappitaimentartar:
200-300 g taimenen fileetä (voit käyttää myös lohta)
2 rkl smetanaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 tl dijon-sinappia
2 tl sokeria
3 maustemittaa suolaa
puolikkaasta sitruunasta puristettu mehu
pippuria
tummaa leipää esim saaristolaisleipää

Katso myös Micken pääruoan jouluisen riistapadan ohje.

Paahdetut punajuuret vuohenjuustolla:
1 Kuori ja leikkaa punajuuret pienemmiksi paloiksi. Aseta punajuuret uunivuokaan ja lisää pinnalle öljy tai voi makusi mukaan sekä suolaa ja pippuria.
2 Paahda punajuuret 200 asteessa niin kauan että ne ovat napakan pehmeitä. Poista vuoka uunista ja leikkaa chevrejuusto ohuiksi viipaloiksi. Peitä punajuuret chevrejuustolla ja murskatulla saksanpähkinällä. Kaada hunajaa päälle.
3 Paahda uunissa 225 asteessa kunnes juusto on saanut väriä.
Glögillä kiillotettu porsaankylki:
1 Leikkaa porsaanliha kuutioiksi. Aseta kuutiot uunivuokaan ja paista uunissa 200 asteessa kunnes liha on saanut kauniin värin. Sillä välin kun liha on uunissa voit tehdä glazen.
2 Laita sinapinsiemenet, raastettu valkosipuli, hunaja, dijon-sinappi ja glögi kattilaan ja anna kiehua niin kauan että seoksesta tulee paksumpaa.
3 Ota liha uunista ja kaada pois rasva. Kaada glaze lihan päälle ja tarjoile persiljan kanssa.
Sinappitaimentartar:
1 Leikkaa taimen tai lohifilee pieniksi paloiksi.
2 Laita palat kulhoon. Lisää smetana, hienonnettu tilli, dijon-sinappi, sokeri, suola, sitruunamehu ja pippuri ja sekoita.
3 Leikkaa leipä kuutioiksi ja tarjoile tartar leivänpalojen päällä. Koristele tillillä.
Michael Björklund
Resepti: Michael Björklund

Ahvenanmaalainen keittiömestari, kirjailija ja tv-persoona muistetaan erityisesti rakastetusta Strömsö-tv-sarjasta. Micke pyörittää vaimonsa Jennyn kanssa idyllistä Smakbyn ravintolaa ja tislaamoa Ahvenanmaalla Kastelholman linnan kupeessa. Hän on myös avannut BBQ Royale -ravintolan Helsingin Stockmann-tavaratalon yhteyteen. Seuraa Mickeä Facebookissa ja Instagramissa @michaelbjorklundchef sekä Youtubessa: Michael Björklund Chef

Lue lisää Smakbyn-ravintolasta

Katso myös Micken pääruoan jouluisen riistapadan ohje.

Paahdetut punajuuret vuohenjuustolla:
1 Kuori ja leikkaa punajuuret pienemmiksi paloiksi. Aseta punajuuret uunivuokaan ja lisää pinnalle öljy tai voi makusi mukaan sekä suolaa ja pippuria.
2 Paahda punajuuret 200 asteessa niin kauan että ne ovat napakan pehmeitä. Poista vuoka uunista ja leikkaa chevrejuusto ohuiksi viipaloiksi. Peitä punajuuret chevrejuustolla ja murskatulla saksanpähkinällä. Kaada hunajaa päälle.
3 Paahda uunissa 225 asteessa kunnes juusto on saanut väriä.
Glögillä kiillotettu porsaankylki:
1 Leikkaa porsaanliha kuutioiksi. Aseta kuutiot uunivuokaan ja paista uunissa 200 asteessa kunnes liha on saanut kauniin värin. Sillä välin kun liha on uunissa voit tehdä glazen.
2 Laita sinapinsiemenet, raastettu valkosipuli, hunaja, dijon-sinappi ja glögi kattilaan ja anna kiehua niin kauan että seoksesta tulee paksumpaa.
3 Ota liha uunista ja kaada pois rasva. Kaada glaze lihan päälle ja tarjoile persiljan kanssa.
Sinappitaimentartar:
1 Leikkaa taimen tai lohifilee pieniksi paloiksi.
2 Laita palat kulhoon. Lisää smetana, hienonnettu tilli, dijon-sinappi, sokeri, suola, sitruunamehu ja pippuri ja sekoita.
3 Leikkaa leipä kuutioiksi ja tarjoile tartar leivänpalojen päällä. Koristele tillillä.
Michael Björklund
Resepti: Michael Björklund

Ahvenanmaalainen keittiömestari, kirjailija ja tv-persoona muistetaan erityisesti rakastetusta Strömsö-tv-sarjasta. Micke pyörittää vaimonsa Jennyn kanssa idyllistä Smakbyn ravintolaa ja tislaamoa Ahvenanmaalla Kastelholman linnan kupeessa. Hän on myös avannut BBQ Royale -ravintolan Helsingin Stockmann-tavaratalon yhteyteen. Seuraa Mickeä Facebookissa ja Instagramissa @michaelbjorklundchef sekä Youtubessa: Michael Björklund Chef

Lue lisää Smakbyn-ravintolasta
Paahdetut punajuuret vuohenjuustolla:
3-4 punajuurta
200 g vuohenjuustoa
karkeaa suolaa
voita/öljyä
suolaa ja pippuria
noin 10 saksanpähkinää
hunajaa
Glögillä kiillotettu porsaankylki:
400 g keitettyä porsaankylkeä
1 tl sinapinsiemeniä
1 iso valkosipulinkynsi
0.5 dl hunajaa
1 tl dijon-sinappia
2 dl glögiä esim. Blossa
persiljaa
Sinappitaimentartar:
200-300 g taimenen fileetä (voit käyttää myös lohta)
2 rkl smetanaa
1 dl hienonnettua tilliä
1 tl dijon-sinappia
2 tl sokeria
3 maustemittaa suolaa
puolikkaasta sitruunasta puristettu mehu
pippuria
tummaa leipää esim saaristolaisleipää