Bobotie - Etelä-Afrikan makaroonilaatikko

Bobotiesta on jokaisella paikallisella kokilla oma versionsa. Nauti Two Oceans -viinien kanssa.
Lammas Lammas Lammas
4 HLÖ
45-60 MIN
AINEKSET
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl öljyä
1 rkl voita
1 rkl curryjauhetta
1 tl kurkumaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl korianterijauhetta
1/2 tl murskattua maustepippuria
3 siivua paahtoleipää paloina
2,5 dl maitoa
1 kg jauhettua lampaanlihaa (vaihtoehtoina 500 g lampaan jauhelihaa ja 500 g naudan jauhelihaa)
3 kananmunaa
1 dl rusinoita
1,5-2 dl chutneya
1,5 tl suolaa yhden sitruunan kuori
2 laakerinlehteä
1 dl mantelilastuja
KELTAINEN RIISI
1,2 l vettä
1 rkl sokeria
1 rkl kurkumaa suolaa
2 rkl voita
1 kanelitanko
2 tl sitruunankuorta
5 dl riisiä
TOMAATTISAMBAL
1 hienonnettu sipuli
3 hienonnettua luumutomaattia
2 tl hienonnettua persiljaa
2 rkl hienonnettua korianteria
1 rkl sokeria
1 rkl viinietikkaa
suolaa, pippuria ja sitruunanmehua

"Bobotie" on mausteinen lampaanjauhelihapaistos, joka on eteläafrikkalainen perinneruoka. Se muistuttaa raaka-aineiltaan suomalaista makaronilaatikkoa, mutta sitä maustetaan monipuolisesti ja tarjoillaan keltaisen riisin, chutneyn ja raikkaan sambalin (salaatin) kanssa.

1 Lämmitä uuni 200 asteeseen. Hienonna sipuli ja kuullota sitä valkosipulimurskan kanssa voi-öljyseoksessa. Lisää curry ja kurkuma. Sekoita ja anna paistua hetki. Lisää etikka, sokeri, korianteri ja maustepippuri. Laita murennetut leipäsiivut maitoon ja anna turvota. Laita liha isoon paistinpannuun. Lisää 1 dl vettä ja paista noin 5 minuuttia. Purista maito leivästä, mutta säästä maito. Lisää leipä, sipuliseos, rusinat, chutney, suola ja hienonnettu sitruunankuori.
2 Laita ainekset uunivuokaan, lisää laakerinlehdet ja mantelilastut. Sekoita munat maitoon ja kaada lihamassaan päälle. Anna olla uunissa 35-40 min. Tarjoa riisin, chutneyn ja tomaattisambalin kanssa.
Keltainen riisi
1 Lisää kaikki ainekset paitsi riisi, kattilaan ja sekoita hyvin.
2 Lisää riisi, laita kansi päälle ja keitä parikymmentä minuuttia. Kaada vesi pois ja tarjoile.
Tomaattisambal
1 Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
Resepti: Louise Mérus Louise Mérus on suomalainen kokki, joka on asunut ja opiskellut Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Hänen erikoisosaamistaan ovat afrikkalaiset perinneruoat ja mausteet. Louisen käsissä suomalaisistakin raaka-aineista loihditaan eteläafrikkalaisia herkkuja – joka makuun, joka tunnelmaan.

"Bobotie" on mausteinen lampaanjauhelihapaistos, joka on eteläafrikkalainen perinneruoka. Se muistuttaa raaka-aineiltaan suomalaista makaronilaatikkoa, mutta sitä maustetaan monipuolisesti ja tarjoillaan keltaisen riisin, chutneyn ja raikkaan sambalin (salaatin) kanssa.

1 Lämmitä uuni 200 asteeseen. Hienonna sipuli ja kuullota sitä valkosipulimurskan kanssa voi-öljyseoksessa. Lisää curry ja kurkuma. Sekoita ja anna paistua hetki. Lisää etikka, sokeri, korianteri ja maustepippuri. Laita murennetut leipäsiivut maitoon ja anna turvota. Laita liha isoon paistinpannuun. Lisää 1 dl vettä ja paista noin 5 minuuttia. Purista maito leivästä, mutta säästä maito. Lisää leipä, sipuliseos, rusinat, chutney, suola ja hienonnettu sitruunankuori.
2 Laita ainekset uunivuokaan, lisää laakerinlehdet ja mantelilastut. Sekoita munat maitoon ja kaada lihamassaan päälle. Anna olla uunissa 35-40 min. Tarjoa riisin, chutneyn ja tomaattisambalin kanssa.
Keltainen riisi
1 Lisää kaikki ainekset paitsi riisi, kattilaan ja sekoita hyvin.
2 Lisää riisi, laita kansi päälle ja keitä parikymmentä minuuttia. Kaada vesi pois ja tarjoile.
Tomaattisambal
1 Sekoita ainekset keskenään ja mausta suolalla ja pippurilla.
Resepti: Louise Mérus Louise Mérus on suomalainen kokki, joka on asunut ja opiskellut Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Hänen erikoisosaamistaan ovat afrikkalaiset perinneruoat ja mausteet. Louisen käsissä suomalaisistakin raaka-aineista loihditaan eteläafrikkalaisia herkkuja – joka makuun, joka tunnelmaan.
AINEKSET
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl öljyä
1 rkl voita
1 rkl curryjauhetta
1 tl kurkumaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl korianterijauhetta
1/2 tl murskattua maustepippuria
3 siivua paahtoleipää paloina
2,5 dl maitoa
1 kg jauhettua lampaanlihaa (vaihtoehtoina 500 g lampaan jauhelihaa ja 500 g naudan jauhelihaa)
3 kananmunaa
1 dl rusinoita
1,5-2 dl chutneya
1,5 tl suolaa yhden sitruunan kuori
2 laakerinlehteä
1 dl mantelilastuja
KELTAINEN RIISI
1,2 l vettä
1 rkl sokeria
1 rkl kurkumaa suolaa
2 rkl voita
1 kanelitanko
2 tl sitruunankuorta
5 dl riisiä
TOMAATTISAMBAL
1 hienonnettu sipuli
3 hienonnettua luumutomaattia
2 tl hienonnettua persiljaa
2 rkl hienonnettua korianteria
1 rkl sokeria
1 rkl viinietikkaa
suolaa, pippuria ja sitruunanmehua
Lisää muistilistaan