Rapean täyteläinen vuohenjuustofilopiiras & karamellisoitua sipulia

Kesän parhaisiin piknikhetkiin kuuluu helppo herkku ja sen pariksi kesäinen juoma! Raikas Canti Millesimato Prosecco Rosé ja täyteläinen vuohenjuustopiiras - match made in heaven.
piiras
8+ HLÖ
45-60 MIN
Karamellisoidut sipulit:
3 punasipulia
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2,5 dl vettä
2 rkl paksua balsamico-kastiketta
1 rkl sokeria
piiras, n. 8 annosta n. 40 min
300 g pehmeää chevre-vuohenjuustoa
2 rkl ranskankermaa
ripaus mustapippuria
250 g filotaikinaa (n. ½ paketti)
2 dl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta timjamia
Valmistusohjeet:
1 Kuumenna uuni 200 asteiseksi.
2 Valmista ensin karamellisoidut sipulit. Kuori sipulit ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Lorauta paistinpannulle hieman öljyä ja lisää sipulit paistumaan. Anna paistua n. 5 minuuttia kovalla lämmöllä, välillä sekoitellen, jotta sipulit eivät pääse palamaan. Lisää sitten pannulle 2,5 dl vettä ja anna poreilla miedolla lämmöllä 10–15 minuttiia kunnes vesi on haihtunut ja sipulit ovat pehmeitä. Lisää sitten pannulle balsamico ja sokeri ja paista kunnes sipulit ovat karamellisoituneet.
3 Sekoita kulhossa chevre-vuohenjuusto ja ranskankerma tasaiseksi. Mausta reilulla ripauksella mustapippuria.
4 Avaa filotaikina paketti ja levitä taikinalevyt auki. Peitä taikina keittiöpyyhkeellä, kun työstät piirakkaa, jotta taikina ei pääse kuivumaan. Voitele piirakkavuoka (ø 24 cm) öljyllä ja nosta ensimmäinen filotaikinalevy päälle. Taittele taikinan reunat sisäänpäin, mutta jätä reunoille kuitenkin reilusti taikinaa. Voitele taikina reilusti öljyllä. Nosta päälle uusi taikinalevy ja toista. Jatka niin kauan, kunnes olet käyttänyt n. 250 g filotaikinaa. Voitele vielä lopuksi reunat uudelleen öljyllä, jotta niistä tulee mahdollisimman rapeat ja lehtevät. (Jos reunojen yli roikkuu liikaa taikinaa, voit leikata sitä hieman pois saksilla.)
5 Kaada chevre-täyte piirakkavuokaan ja levitä tasaiseksi. Lusikoi päälle myös karamellisoidut sipulit. Paista piirakkaa uunissa n. 10–15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat ja keskusta hieman jähmettynyt. Viimeistele piirakka tuoreella timjamilla.
6 Piirakan voi valmistaa jo etukäteen edellisenä päivänä, sillä se vain paranee makujen tekeytyessä!
7 Nauti viilennetyn Canti Rosé Proseccon kanssa.
Viola Virtamo
Resepti ja kuva: Viola Virtamo

Ruokakirjailija, valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Viola Virtamo on julkaissut usean reseptikirjan kuten Peltiruokaa ja Vegebudjetilla. Ruoka on Violan suuri intohimo ja hän onkin kuvannut ja taittanut kymmeniä ruokakirjoja uransa aikana. Seuraa Violaa Instagramissa @violaminerva

Tutustu Violan töihin
Valmistusohjeet:
1 Kuumenna uuni 200 asteiseksi.
2 Valmista ensin karamellisoidut sipulit. Kuori sipulit ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Lorauta paistinpannulle hieman öljyä ja lisää sipulit paistumaan. Anna paistua n. 5 minuuttia kovalla lämmöllä, välillä sekoitellen, jotta sipulit eivät pääse palamaan. Lisää sitten pannulle 2,5 dl vettä ja anna poreilla miedolla lämmöllä 10–15 minuttiia kunnes vesi on haihtunut ja sipulit ovat pehmeitä. Lisää sitten pannulle balsamico ja sokeri ja paista kunnes sipulit ovat karamellisoituneet.
3 Sekoita kulhossa chevre-vuohenjuusto ja ranskankerma tasaiseksi. Mausta reilulla ripauksella mustapippuria.
4 Avaa filotaikina paketti ja levitä taikinalevyt auki. Peitä taikina keittiöpyyhkeellä, kun työstät piirakkaa, jotta taikina ei pääse kuivumaan. Voitele piirakkavuoka (ø 24 cm) öljyllä ja nosta ensimmäinen filotaikinalevy päälle. Taittele taikinan reunat sisäänpäin, mutta jätä reunoille kuitenkin reilusti taikinaa. Voitele taikina reilusti öljyllä. Nosta päälle uusi taikinalevy ja toista. Jatka niin kauan, kunnes olet käyttänyt n. 250 g filotaikinaa. Voitele vielä lopuksi reunat uudelleen öljyllä, jotta niistä tulee mahdollisimman rapeat ja lehtevät. (Jos reunojen yli roikkuu liikaa taikinaa, voit leikata sitä hieman pois saksilla.)
5 Kaada chevre-täyte piirakkavuokaan ja levitä tasaiseksi. Lusikoi päälle myös karamellisoidut sipulit. Paista piirakkaa uunissa n. 10–15 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat ja keskusta hieman jähmettynyt. Viimeistele piirakka tuoreella timjamilla.
6 Piirakan voi valmistaa jo etukäteen edellisenä päivänä, sillä se vain paranee makujen tekeytyessä!
7 Nauti viilennetyn Canti Rosé Proseccon kanssa.
Viola Virtamo
Resepti ja kuva: Viola Virtamo

Ruokakirjailija, valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Viola Virtamo on julkaissut usean reseptikirjan kuten Peltiruokaa ja Vegebudjetilla. Ruoka on Violan suuri intohimo ja hän onkin kuvannut ja taittanut kymmeniä ruokakirjoja uransa aikana. Seuraa Violaa Instagramissa @violaminerva

Tutustu Violan töihin
Karamellisoidut sipulit:
3 punasipulia
1 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2,5 dl vettä
2 rkl paksua balsamico-kastiketta
1 rkl sokeria
piiras, n. 8 annosta n. 40 min
300 g pehmeää chevre-vuohenjuustoa
2 rkl ranskankermaa
ripaus mustapippuria
250 g filotaikinaa (n. ½ paketti)
2 dl oliiviöljyä
kourallinen tuoretta timjamia