Ihastu keittiömestari Ina Niinikedon keväiseen ruokaohjeeseen ja nauti ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa.
Aloita Hollandaise kastikkeesta. Sulata ja ruskista kevyesti voi kattilassa.
Mittaa toiseen kattilaan kananmunan keltuaiset sekä sitruunan mehu. Kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan vispaten niin, että keltuaiset kypsyvät ja seos sakenee.
Ota kattila pois lämmöltä ja ala lisäämään ruskistettua voita ohuena nauhana joukkoon koko ajan vispaten. Älä kuitenkaan kaada joukkoon kattilan pohjalla olevaa heraa. Mausta suolalla. Jos haluat ohentaa hollandaise kastiketta, voit lisätä joukkoon tilkan vettä.
Seuraavaksi valmista uppomunat. Ota laakea kattila ja täytä se vedellä. Kiehauta vesi ja anna sen porista hiljalleen. Lisää joukkoon tilkka etikkaa.
Riko kananmunat pieniin astioihin, joista voi helposti kipata kananmunat veteen. Sekoita vettä kauhalla niin, että siihen syntyy “pyörre”.
Kippaa kananmunat veteen ja anna niiden olla hiljalleen kiehuvassa vedessä 3 minuuttia. Nosta kananmunat reikäkauhalla vedestä pois.
Valmista parsa. Kuori parsat ja leikkaa niistä puiset kannat pois. Laita vesi kiehumaan.
Mausta vesi suolalla ja keitä parsoja 8 minuuttia. Nosta parsat pois vedestä ja leikkaa pitkittäin viistosti parsat 3 osaan.
Paahda hasselpähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla niin, että ne saavat kauniin kullanruskean värin. Rouhi veitsellä pähkinät pienemmäksi.
Laita lautasen pohjalle parsaa ja niiden päälle varovasti uppomuna. Uppomunan päälle pari ruokalusikallista hollandaise-kastiketta.
Viimeistele paahdetuilla hasselpähkinöillä ja kirvelillä ja nauti Laroche-valkoviinin kanssa.
Ina on keittiömestari ja ruokakirjailija, joka on asunut ja työskennellyt kokkina Tukholmassa 7 vuotta, sitä ennen Helsingissä mm. Chez Dominiquessa, Olossa sekä Askissa. Ruuassa Ina panostaa vahvoihin makuihin ja sesongissa oleviin parhaisiin raaka-aineisiin. Inan ravintola Canvas avautui Helsingin Punavuoreen vuonna 2022.
Rillette on klassinen ranskalainen alkupala, jossa liha on kypsytetty hitaasti meheväksi ja revitty suikaleiksi. Tämä raikas lohi-rillette on ihana raikkaan Laroche Le Petit Chardonnay -valkoviinin kanssa.
Katso reseptiChardonnay on yksi maailman suosituimmista rypälelajikkeista. Sen kyky tuottaa huokeita ja helposti lähestyttäviä valkoviinejä sekä kellarikypsytystä kestäviä laatuviinejä on vertaansa vailla. Tutustu erilaisiin Chardonnay-tyyleihin!
Lue lisääLaventeli muistuttaa paljon rosmariinia ja sopii samaan tapaan maustamiseen. Kokeile Kukkia Lautasella -kirjan herkullista ohjetta ja ranskalaista viinisuositusta.
Katso reseptiApiloiden sesonki alkaa kesäkuussa ja kestää syyskuuhun saakka. Ne sopivat loistavasti salaatteihin. Tässä Kukkia Lautasella -kirjan ohjeessa apilat saavat joukkoonsa lehtikaalia, erilaisia yrttejä sekä comté-juustoa.
Katso resepti