Resepti
Keittiömestari Pekka Terävä, OLO ja EMO ravintolatTutustu ravintoloihin>
Kokeile Olon ja Emon keittiömestari Pekka Terävän tapaa valmistaa muodikasta mustajuurta!
4 kpl mustajuurta
100 g Västerbotten juustoa
2 dl täysmaitoa
1 dl kermaa
50 g voita
50 g vehnäjauhoja
Rypsiöljyä
Timjamia
Suolaa, sokeria, vaniljatanko
Valkosipulinkynsi
1 sitruunan kuori
Pese mustajuuret huolella ja poista kannat. Aseta mustajuuret pannulle ja hauduta kypsiksi. Tee se miedolla lämmöllä koko ajan käännellen, varoen, että mustajuuret eivät pala. Älä lisää pannulle vettä.
Laita kattilaan rypsiöljy, pilkottu valkosipulinkynsi, raastettu sitruunan kuori, timjami, vaniljatanko, suola ja sokeri. Kuumenna mausteseos sekoittaen, mutta varo paahtamasta mausteita liikaa. Ota sivuun liedeltä.
Laita kattilaan voi ja vehnäjauhot. Sekoita seosta miedolla lämmöllä jauhoja kypsentäen, mutta älä ruskista. Lisää maito ja kerma. Vatkaa tasaiseksi, lisää mustajuurista pannulle irronnut neste sekä mausteet. Kypsennä kastiketta n. 5 min. Lisää lopuksi raastettu juusto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Lisää kastike kypsien mustajuurin päälle. Jos käytössäsi on kaasupoltin, käytä sitä antamaan väriä ja makua. Voit myös gratinoina kuumassa uunissa lyhyen aikaa grillivastuksella.
Keittiömestari Pekka Terävä, OLO ja EMO ravintolatTutustu ravintoloihin>
Maa-artisokka on maukas ja juhlava raaka-aine, jonka toimii parhaiten juuri keitoissa. Viimeistele munakoisokaviaarilla.
Katso resepti »Tämä keitto saa mukavan twistin tomaattiaiolista. Katso kokki Michael Björklundin kalakeitto-ohje ranskalaiselle Laroche Chardonnay L -valkoviinille.
Katso resepti »Keittoihin sopii hyvin lämmin juusto. Tässä ohjeessa juustokakun rapeus kruunaa makuliiton.
Katso resepti »Klassikkoruoka Toscanasta – tämä runsas italialainen keitto on oikeastaan pata, joka saa makunsa erilaisista vihanneksista sekä possunkyljestä. Vegaaniversion saat jättämällä possun pois.
Katso resepti »