HS Viinikriitikon valinta – Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner

HS:n viiniasiantuntija Jouko Mykkänen suositteli uutuusvalkoviiniä Itävallasta ”Rahalle erinomainen vastine” Lue viinikriitikon kommentit!

Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner

Helsingin Sanomien juttusarjassa HS:n viiniasiantuntija Jouko Mykkänen suosittelee sesonkiin sopivia viinejä. 13. lokakuuta 2023 hänellä oli testissä itävaltalainen uutuusvalkoviini Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner yhden litran tetratölkissä.

"Lasipullosta on tullut pahanlaatuinen turhake viinimaailmassakin. Sen hiilidioksidipäästöt ovat järjettömän suuret verrattuna moderneihin tapoihin pakata juomia. Iso osa päästöistä nousee lasin valmistuksesta, mutta myös painavien lasipullojen raahaaminen maailman ääristä on ympäristönäkökulmasta typerää.

Lasipullossa on vain yksi hyvä ominaisuus. Se on aivan ylivoimainen viinin pitkään säilytykseen ja luonnonkorkin kanssa maun kehittymiseen huippuunsa.

Mutta valtaosa viineistä ei kaipaa kypsytystä pullossa ja lähes kaikki viini juodaan muutaman päivän tai viikon sisällä ostohetkestä. Käytännössä kaikki alle 15 euron viinit ovat tällaisia."

Alla Jouko Mykkäsen kommentit Achillea-viinistä. Voit lukea koko jutun HS:n sivuilta: Edullinen tölkkiviini vakuutti kriitikon – ”Rahalle erinomainen vastine”

Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner 2022, Itävalta, Burgenland

Hinta: 11,98 e Saatavuus: Hyvä

Arvio: Tämä uutuusviini kiinnosti minua heti. Maineikas itävaltalainen tuottaja tuo markkinoille laatuviiniltä vaikuttavan grüner veltlinerin pakkauksessa, johon yleensä laitetaan hyvinkin halpoja ja laadullisesti vaatimattomia viinejä.

Tässä grüner veltlinerissä on kohtalainen tuoksu. Ensituntumalta saa esiin selkeän sitruksen, sitten kypsän aromikkaan omenan tai päärynää ja lopuksi hiukan yrttistä tunnelmaa. Maku on kuiva ja odotusten mukaisesti selkeän hapokas. Suussa aromit ovat jonkin verran kompleksisempia kuin nenässä. Alkuun tulee omenaa, sitten päärynän aromikkuutta ja sitruksen raikkautta. Loppupuolella saa vielä nauttia yrttisestä ja valkopippurimaisesta sävystä. Viinissä on selkeästi maun pituutta ja lisäksi vielä ryhdikkään hapokas rakenne. Puhdaspiirteinen grüner veltliner. Pullohinnalla mitattuna tämä viini on 9 euron arvoinen. Siihen nähden rahalle saa kyllä aivan erinomaisen vastineen. Tämä kuiva grüner veltliner on hyvä valinta arkisen aterian yleisvalkoviiniksi. Tuttuun tapaan siitä saa kumppanin kalalle, äyriäispizzalle ja melkein kaikille kanaruuille. Voimakkaan tulisille ruuille suosittelisin kuitenkin hiukan vähemmän hapokasta ja jonkin verran makeampaa viiniä. Kartonkitölkkiä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen. Niitä ei siis kannata ostaa varastoon.