Grüner Veltliner – raikas ja luonteikas valkoviini Itävallasta

Itävallasta on kasvanut trendikäs viinimaa, joka tunnetaan erittäin laadukkaista viineistä, erityisesti Grüner Veltlinerista. Nappaa viinivinkit viinikirjoittaja Ilkka Sirénin johdolla!

Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner

Itävalta tunnetaan Mozartista ja sacherkakusta, mutta maan viinit ovat monelle viininystävälle suhteellisen uusi tuttavuus. Tämän vuosituhannen puolella Itävallasta on kasvanut trendikäs viinimaa, joka tunnetaan erittäin laadukkaista viineistä ja joukkoa johtaa tyylikäs paikallinen rypälelajike Grüner Veltliner.

Itävallassa viiniä tuotetaan pääosin maan itäosassa, kun taas lännessä poljetaan rypäleiden sijaan lattiaa hiihtokeskuksien after ski-juhlien tanssilattioilla. Itävalta on monelle vielä viinimaana lähes tuntematon, mutta jo muinaiset roomalaiset olivat hoksanneet Itävallan maaperän soveltuvuuden laadukkaiden viinien valmistukseen.

Grüner Veltliner ja Itävalta – yhden rypäleen show?

Itävaltalaisista viineistä on vaikea puhua mainitsematta samaan hengenvetoon paikallisesta rypälelajikkeesta nimeltä Grüner Veltliner. Puhdaspiirteisistä, hennon mausteisista ja ryhdikkäistä valkoviineistä tunnettu Grüner Veltliner on maan merkittävin rypäle.

Grüner Veltliner kykenee tuottamaan helppoja ja huokeita valkoviinejä, mutta myös ryhdikkäitä, vivahteikkaita ja pitkäikäisiä kellarihelmiä. Tämä on yksi syy Grüner Veltlinerin suuren suosion taustalla.

Grüner Veltliner (risteytys Traminer ja St. George -rypälelajikkeista) nousi suureen suosioon Itävallassa jo 1950-luvulla. Vaikka Grüner Veltliner on viime aikoina luovuttanut tilaa viinitarhoilla myös muille lajikkeille, se säilyttää yhä asemansa maan lippulaivarypäleenä. Oikeissa olosuhteissa lajike kasvaa voimakkaasti, joten köynnösten ylläpito vaatii runsaasti työtä viinitarhoilla. Grüner Veltliner kykenee tuottamaan helppoja ja huokeita valkoviinejä, mutta myös ryhdikkäitä, vivahteikkaita ja pitkäikäisiä kellarihelmiä. Tämä on yksi syy Grüner Veltlinerin suuren suosion taustalla.

Grüner Veltlinerin aromiprofiili vaihtelee pirteää päärynää ja sitrushedelmää pursuavasta aina kypsään trooppisen hedelmäiseen ja jopa hieman pähkinäiseen. Jykevä happorakenne ja hento mausteisuus ovat myös Grüner Veltlinerille tuttuja piirteitä.

Kansainvälisesti tunnetut rypälelajikkeet kuten Riesling, Sauvignon Blanc ja Chardonnay pärjäävät erinomaisesti Itävallassa, mutta paikalliset rypälelajikkeet tekevät maasta poikkeuksellisen mielenkiintoisen. Punaisissa rypäleet kuten Zweigelt, Blaufränkisch ja Sankt Lauren sekä vaaleat Neuburger ja Rotgipfler ovat nousseet ravintoloiden viinilistoille ympäri maailmaa. Neusidlerjärven läheisyydessä tuotetaan myös maailmanluokan makeita jälkiruokaviinejä kuten jalohomeista Trockenbeerenauslesea ja osittain jäätyneistä rypäleistä valmistettua Eisweinia.

Itävallan vahvuudet viinintuottajana

Itävallan maantieteellinen sijainti on yksi sen suurimmista vahvuuksista. Maahan virtaa viileää ilmaa pohjoisesta sekä leutoa ja kosteaa ilmaa lännestä. Sen sijaan etelässä Välimeri sekä idässä mannerilmasto puhaltavat lämmintä ilmaa Itävallan viinitarhoille. Pitkä, lämmin ja aurinkoinen kasvukausi viileitä yölämpötiloja unohtamatta luovat hyvät olosuhteet raikkaiden ja aromaattisten viinien tuotantoon.

Suurin osa Itävallan viinituotannosta tapahtuu kolmessa osavaltiossa: Ala-Itävalta (Niederösterreich), Burgenland ja Steiermark. Näistä alueista pelkästään Ala-Itävalta kattaa hieman yli 90-prosenttia koko maan Grüner Veltlinerin istutuksista. Itävaltalaiset osavaltiot pitävät sisällään lukuisia pienempiä viinialueita kuten Ala-Itävallan Weinviertel, Kamptal ja Wachau. Itävallan suurin viinialue Weinviertel tunnetaan erityisesti pippurisen Grüner Veltlinerin sydänmaana, joka tuottaa aurinkoisia ja raikkaan hedelmäisiä valkoviinejä.

Luomuviinit sekä ekologisesti kestävällä tavalla valmistetut viinit ovat kovassa nosteessa Itävallassa

Laadukkaat ja alueelleen erityisen “tyypilliset” viinit pystyvät paikasta riippuen kriteerit täyttäessään merkitsemään viininsä DAC-merkinnällä (Districtus Austriae Controllatus). Itävallan suojatussa DAC-alkuperämerkinnässä heijastuu samanlaisia piirteitä kuin esimerkiksi Ranskan AOC-laatuluokituksessa.

Luomuviinit sekä ekologisesti kestävällä tavalla valmistetut viinit ovat kovassa nosteessa Itävallassa ja jopa 14-prosenttia maan viinitarhoista viljellään luomuna.

Grüner Veltliner jokaiseen makuun – nappaa viinivinkit

Grüner Veltliner loistaa ruokapöydässä. Löytyipä lautaselta sushia tai rasvainen wieneninleike, viehättävä itävaltalainen valkoviini hoitaa homman kotiin. Grüner Veltlinerin hento mausteisuus ja pirteä hapokkuus tekee siitä erittäin monipuolisen ruokaviinin.

Grüner Veltlinerin hento mausteisuus ja pirteä hapokkuus tekee siitä erittäin monipuolisen ruokaviinin.

Mausteinen Grüner Veltliner on täydellinen yhdistelmä esimerkiksi curryn kanssa. Luonteikasta Grüner Veltlineriä pidetäänkin usein yhtenä herkullisimmista pareista Aasian makujen kanssa oli kyseessä sitten vietnamilaiset kesärullat, thaimaalainen tom kha gai-keitto tai japanilaiset ramen-nuudelit.

Ympäristöystävälliseen kartonkipakkaukseen sonnustautunut Achillea by Lenz Moser Grüner Veltliner on raikas valkoviini täynnä eloisaa päärynää, sitrushedelmää ja hentoa mausteisuutta. Itävallan tunnetuimpiin viinitaloihin lukeutuva Lenz Moser valmistaa viinejä rautaisella ammattitaidolla.

Burgenlandin viinialueen rypäleistä valmistettu valkoviini on makumaailmaltaan hyvin suoraviivainen ja hedelmävetoinen. Valkoviiniä kannattelee itävaltalaisille valkoviinille tyypillinen ryhdikäs happorakenne. Kaikessa yksinkertaisuudessaan oikein viehättävä ja virkistävä kokonaisuus. Kokeile hennon savuisen lohi-katkarapukeiton tai pirteän caesarsalaatin kanssa.

Tasapainoinen, raikkaan hapokas ja aromimaailmaltaan tyylikkään hillitty Grüner Veltiner sopii raikkaiden kalaruokien kaveriksi. Sushi sekä äyriäiset ovat Grüner Veltlinerin kanssa takuuvarma yhdistelmä, mutta kannattaa kokeilla myös napakan raikasta cevicheä tai grillattua kalaa. Tässä tapauksessa valitse viiniksi happorakenteeltaan pirteä, viehättävän hedelmäinen, tyylikäs, aavistuksen kukkainen ja mineraalinen Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptal Terrassen.

Laadukas Grüner Veltliner Kamptalin viinialueelta on puhdaspiirteinen esimerkki tämän rypälelajikkeen potentiaalista.

Pyörää ei aina tarvitse keksiä uudelleen ja joskus herkullisin vaihtoehto on tarjota paikallista paikalliselle. Tarjoile päältä rapea ja sisältä mehevä wieninleike eli wiener schnitzel laadukkaan Grüner Veltlinern kanssa ja lupaan ettet tule katumaan. Rypäleen luontainen hapokkuus rakastaa wieninleikkeen rasvaisuutta ja lopputulos on puhdasta Mozartia.

Grüner Veltlinerin kotikontu Weinviertel sekä hennon yrttinen, sähköisen hapokas ja kypsän sitruksinen Pratsch Grüner Veltliner on hyvä valinta tähän ikoniseen itävaltalaiseen makuelämykseen.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.