Millaista viiniä eri kanaruoille? Valkoista, punaista vai roseeta?

Ruoan ja viinin yhdistelmä on parhaimmillaan mullistava kokemus, mutta se on myös varsin arkinen ja helppo apuväline alleviivaamaan herkullista makukokemusta. Tutustu neljään erilaiseen viini+kanaruoka -yhdistelmään.

grillattu kana

Kanaruokien ja viinin yhdistämisessä yksi tapa edetä on unohtaa täysin tärkein raaka-aine, eli kana. Kuulostaa järjen vastaiselta, mutta viinin kanssa joskus pitää seurata makunystyröitä järjen sijaan. 

Maustamaton kananliha on usein maultaan suhteellisen neutraali, eikä sellaisenaan valmistettuna vaadi viiniltä paljoa.

Vältä tanniinisia ja voimakkaita punaviinejä kanan kanssa.

Kunhan vältät tanniinisia ja liian voimakkaita punaviinejä, sinulla on hyvä sauma onnistua. Tärkeintä on miettiä miten kana on valmistettu sekä mahdollisia kastikkeita ja lisukkeita.

Kanaruokia voi yhdistää monenlaisiin viineihin

Kana on raaka-aineena monipuolinen ja tästä syystä sen kanssa voi yhdistellä niin valkoviiniä, roseeviiniä kuin punaviinejäkin. 

Kaikki riippuu omasta maustasi ja itse ruoka-annoksesta. Esimerkiksi kermaiset kastikkeet ja kana-juustosalaatit tykkäävät runsasrakenteisista valkoviineistä kuten tammitynnyrikypsytetty chardonnay tai vivahteikas viognier. 

Yrteillä maustetut kanaruoat kaipaavat viiniltä hentoa vehreää yrttisyyttä tukemaan kokonaisuutta ja usein uudenmaailman sauvignon blanc -lajikkeesta valmistettu valkoviini on oiva yhdistelmä. 

Rohkeasti grillissä paistetun kanavartaan ronskit maut rakastavat kypsän marjaisaa roseeviiniä tai esimerkiksi mehevää zinfandel-punaviiniä, joka tuo lopputulokseen mukavaa särmää. 

Kevyesti maustetun kana-avokadosalaatin kanssa kannattaa kokeilla pirteän hapokasta ja maultaan maltillista pinot gris-valkoviiniä.

‘Kevyttä kevyelle ja voimakasta voimakkaalle’ on varsin toimiva muistisääntö.

Jos lautasella on käytetty rohkeasti mausteita, turhan ujo ja mauiltaan vaatimaton viini jää helposti ruoan jalkoihin. Jos viini taas on liian voimakas, yhdistelmä muuttuu helposti kömpelöksi. 

‘Kevyttä kevyelle ja voimakasta voimakkaalle’ on itsestäänselvä, mutta varsin toimiva muistisääntö. Poikkeuksia toki löytyy kuten aina.

Valkoviini on varma valinta

Lähtökohtaisesti valkoviini on joustavin valinta kanan kaveriksi, sillä sen makuprofiili ja raikas happorakenne venyy monen erilaisen kanaruoan kaveriksi. 

Roseeviiniä ei kuitenkaan kannata unohtaa. Roseeviinin pirteän marjaisa makumaailma pelaa hyvin yhteen erityisesti sellaisten kanaruokien kanssa, missä kananliha pääsee oikeuksiinsa ilman häiriötekijöitä. 

Punaviinien kanssa kannattaa olla hieman varovaisempi, mutta niitäkin kannattaa rohkeasti kokeilla. Kevyet rypälelajikkeet kuten pinot noir ja gamay on hyvä paikka aloittaa.

Ruoan ja viinin yhdistelyä ei kuitenkaan pidä ottaa niin vakavasti. Hutilyöntejä tulee kaikille, mutta jokaisesta makuparista oppii jotain uutta. Saatat matkalla joskus törmätä epätavallisiin mutta erittäin herkullisiin yhdistelmiin kuten rapeat kanansiivet ja samppanja. 

Kokeile näitä kana-viini-yhdistelmiä

Kanacaesarsalaatti & Tarapacá Reserva Chardonnay -valkoviini

Särmikkään caesarsalaatin tärkein ominaisuus viinin kannalta on maukas ja kermainen salaattikastike. Caesarsalaatin kastike sisältää mm. Dijon-sinappia, anjovista, parmesaanijuustoa, sitruunaa ja worcesterkastiketta. Kyseessä on siis oikea makupommi! 

Runsasrakenteinen, hedelmäinen ja hennon paahteinen chardonnay on erinomainen kaveri meksikolaiselle klassikkosalaatille.

Kana-curry & Rosemount GTR -valkoviini

Lautasella hyöryävä curry on usein vahvasti aromaattinen ja täynnä syviä makuja. Hyvin valmistettu curry kuten vindaloo on myös tulinen, joka asettaa tiettyjä vaatimuksia viinille. Tulinen ruoka kaipaa viiniltä tasapainoksi makeutta. 

Rosemount GTR on kaikkea muuta kuin ujo viini ja sellaisenaan lähes täydellinen kaveri erilaisten curry-ruokien kaveriksi. Ylitsepursuavan aromaattinen gewürtztraminer-rypäle antaa mukavaa vastapainoa curryn mausteisuudelle, riesling tuo kihelmöivää raikkautta ja viinin hento makeus pehmentää miellyttävästi annoksen tulisuutta.

Mausteiset kanawingsit & 19 Crimes Red -punaviini

Ronskisti maustetut kanawingsit ovat sottaista, mutta äärimmäisen herkullista syötävää. Mehevä ja kypsän marjaisa australialainen punaviini sopii mainiosti rennolle sormiruoalle. 

Viinin kypsä aromimaailma yhdistettynä pehmeään suutuntumaan tekee siitä hyvän valinnan kanawingsien viereen. Pienehkö viinin jäännössokeri auttaa sitä taipumaan myös mausteiselle ruoalle.

Uunissa paistetut kanankoivet & Gassier Provence Organic -roseeviini

Uunissa paistetuissa kanankoivissa huomio keskittyy itse asiaan eli kananlihaan, joka on maultaan usein hieman intensiivisempi ja suussa sulavan murea. 

Kannattaa siis suosia viiniä, joka ei varasta huomiota ruoalta. Raikkaan mansikkainen ja tasapainoinen roseeviini esimerkiksi Etelä-Ranskan Provencesta on parhaimmillaan maltillisesti maustettujen ruokien kanssa.