Lähtökohtaisesti salaateille kannattaa etsiä raikkaita ja aavistuksen yrttisiä valkoviinejä. Rypälelajikkeet kuten sauvignon blanc, grenache blanc, verdejo, albariño ja grüner veltliner ovat erinomaisia vaihtoehtoja salaattiviiniksi.
Oli salaatti mikä tahansa, liian hapokas salaattikastike saattaa pilata viiniyhdistelmän täydellisesti. Viinin tulisi olla vähintäänkin yhtä hapokas kuin kastike, mutta mielellään jopa hapokkaampi.
Hapokas salaattikastike rakastaa hapokkaita viinejä.
Kastikkeen valmistuksessa kannattaa miettiä viiniä ja pitää silmällä sitruunaa, balsamicoa sekä muita hapokkaita ainesosia, jotta lopputulos olisi mahdollisimman herkullinen. Kun muistaa vanhan nyrkkisäännön “hapokasta hapokkaalle”, säästyy suuremmilta kömmähdyksiltä.
Jos salaattikastike on todella kermainen, aavistuksen pehmeämmät tynnyrikypsytetyt valkoviinit antavat herkullista vastakaikua kastikkeen rakenteelle.
Mieti mikä on salaatin dominoiva ainesosa ja etsi sille sopiva viini
Salaatin suurin tai merkittävin ainesosa määrittelee usein oikean viinin. Juustojen kanssa kannattaa miettiä, mistä kyseinen juusto on kotoisin ja tehdäänkö samalla alueella viiniä. Sanonta “what grows together, goes together” pitää usein paikkansa.
Ruokaisan salaatin kanssa voi tarjoilla myös hapokasta punaviiniä.
Ruokaisat kanasalaatit usein rakastavat roseeviinejä. Jos kana valmistetaan grillissä tai salaattiin päätyy pekonia, yhdistelmän kanssa voi olla hieman rohkeampi. Esimerkiksi hapokkaat punaviinit kuten nuorekas italialainen chianti, toimii loistavasti ronskimpien salaattien kyytipoikana.
Caesarsalaatti
& Tarapacá Reserva Chardonnay
Oikeaoppinen caesarsalaatti on täynnä meksikolaista särmää. Ei ole epäilystäkään, mikä tässä salaatissa dominoi: salaattikastike. Caesarsalaatin kastike sisältää mm. Dijon-sinappia, anjovista, parmesaanijuustoa, sitruunaa ja worcesterkastiketta.
Chileläinen Tarapacá Reserva Chardonnay sopii maukkaan ceasarsalaatin viereen kuin nakutettu
Lopputulos on suun täyttävä kermainen kastike täynnä makua. Aavistuksen hapokas ja kermainen kastike kaipaa vierelleen hennon paahteisen, mutta ryhdikkään valkoviinin.
Chileläinen Tarapacá Reserva Chardonnay sopii maukkaan ceasarsalaatin viereen kuin nakutettu. Noin 15 prosenttia viinistä on kypsytetty ranskalaisessa tammessa, mikä antaa viinille pientä paahteisuutta ja aavistuksen runsaamman suutuntuman kuitenkaan peittämättä chardonnay-rypäleen raikasta hedelmää.
Tiesitkö? Caesarsalaatti on kotoisin Meksikon pahamaineisesta rajakaupungista Tijuanasta.
Nizzansalaatti
& Gassier Provence Organic Rosé
Perunaa, kananmunia, tonnikalaa, anjovista, oliiveja sekä vahva salaattikastike. Ruokaisa ja moniulotteinen nizzansalaatti kaipaa viiniä, joka taipuu moneen. Kun salaatissa on näinkin monta liikkuvaa osaa, kannattaa etsiä viiniä, joka on mahdollisimman monipuolinen.
Roseesamppanja on kenties yksi monipuolisimmista ruokajuomista, mutta myös kuplattomat roseeviinit venyvät nizzansalaatin aavistuksen haasteelliseen kokoonpanoon.
Gassier Provence Organic Rosé on Vuoden Roseeviini 2024 >>
Vivahteikkaan marjaisa, tasapainoinen ja raikas ranskalainen Provencen viinialueen luomurosee on elegantti vaihtoehto nizzansalaatin kaveriksi. Kokeile myös amerikkalaisen cobb-salaatin kanssa.
Vuohenjuustosalaatti
& Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc
Suosittu vuohenjuustosalaatti on ruokapöydän moderni klassikko. Tässä salaatissa katseet kääntyvät ihanan kermaiseen vuohenjuustoon. Tähän salaattiin ei viiniä tarvitse pitkään etsiä. Vuohenjuusto ja pirteä sauvignon blanc on tunnetusti kuin luotu toisilleen.
Rohkeat voisivat myös yhdistellä punaviiniä vuohenjuuston kanssa, mutta raikkaan sitruksinen ja yrttinen sauvignon blanc Chilestä on takuuvarma yhdistelmä pehmeälle vuohenjuustolle.
Sauvignon Blanc rakastaa vuohenjuustoa
Jos lorautat salaatin päälle makeaa salaattikastiketta tai hunajaa, viinissäkin tulisi olla aavistuksen makeutta. Tässä tapauksessa puolikuivat ja hapokkaat valkoviinit toimivat loistavasti.
Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén
Viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Kansainvälisesti hän on julkaissut artikkeleita mm. Wine Enthusiast, BBC ja Fine Dining Lovers -julkaisuissa. Sirén toimii myös tuomarina Concours Mondial de Bruxelles -viinikilpailussa ja on Confraria do Vinho do Porto -portviinijärjestön ritaroima jäsen sekä Consejo Regulador de la D.O. ‘Jerez-Xérès-Sherry' -järjestön sertifioima sherry-kouluttaja.