Millaista viiniä voileipäkakkujen kanssa?

Voileipäkakku on tärkeä osa perinteisiä suomalaisia juhlia. Mutta millaista viiniä kannattaa valita voileipäkakkujen kanssa? Tutustu asiantuntijan vinkkeihin!

Voileipakakku_ja_viinit

Voileipäkakku on juhlien näyttävä, herkullinen ja ruokaisa tarjottava – ja myös mainettaan helppotekoisempi. Ilahduttavaa on myös se, että voileipäkakun voi, ja kannattaakin, tehdä jo edellisenä päivänä ja keskittyä juhlapäivänä itse juhlimiseen. Muista myös laittaa kuohu- ja valkoviinit edellispäivänä jääkaappiin jäähtymään.

Voileipäkakkujen viinivalinnoissa kannattaa ottaa huomioon paitsi voileipäkakkujen täyte, myös se että usein tuorejuustoa sisältävälle suhteellisen rasvaiselle kakulle valitsee riittävän hapokkaan viinin.

Viinin maku ja voimakkuus eivät saa peittää voileipäkakun makumaailmaa alleen.

– Hyvä nyrkkisääntö viinivalinnalle on kuiva tai puolikuiva hapokkaan hedelmäinen valko- tai kuohuviini, kertoo viiniasiantuntija Markus Sillanpää. – Lihaisallekin voileipäkakulle toimii parhaiten marjaisan ryhdikäs ja trendikäs roseekuohuviini kuten Pongracz Rosé Brut.

Nappaa täsmäviinisuositukset kolmelle suositulle voileipäkakulle:

Pongrácz Rosé Brut & Lohivoileipäkakku

Rasvainen kala yhdistettynä tuorejuuston rasvaisuuteen vaatii viinikaveriksi runsasta hapokkuutta ja kypsää hedelmää.

Perinteisellä menetelmällä eli niin sanotulla samppanjamenetelmällä valmistetun erittäin kuivan ja raikkaan marjaisan Pongracz Rosé -roseekuohuviinin kevyt paahteisuus toimii hyvin lohen kanssa. Hapokkuus keventää rasvaisuutta punamarjaisen hedelmäisyyden sitoessa maut yhteen.

Lindeman's Bin 25 Brut Cuvée & Kasvisvoileipäkakku

Lindemans-kuohuviinin herkullinen hedelmäisyys pienellä jäännesokerilla tasapainottaa hienosti Valion voileipäkakussa käytetyn AURA® juuston suolaisuutta. Pienen lisävivahteen yhdistelmään tuo kuivan kuohuviinin kevyt mausteisuus. Tuntuvat hapot tasapainottavat tuorejuuston rasvaisuutta.

Plussaa tuo Lindemans-viinin juhliin sopiva kuumailmapalloetiketti sekä hiilineutraalisertifikaatti.

Chill Out Chardonnay & Toast Skagen -voileipäkakku

Chill Out Chardonnay -valkoviinin persikkainen, kevyen sitruksinen ja yrttinen hedelmäisyys mätsää mukavasti Skagenkakun sipulin, tillin ja ravun kanssa. Tasapainoisen hapokas viini pienellä jäännesokerilla taittaa myös hienosti tuorejuuston rasvaisuutta.

Vinkki! Kolmen litran hanaviinistä riittää juhlissa lasilliset jopa 25 hengelle. Valkoviinin saat pidettyä viileänä, kun avaat pahvipakkauksen pohjaa ja laitat sen sisälle kylmäkallen ja suljet pohjan teipillä.

– Mehevän voileipäkakun salaisuus on hyvä kostutus, vinkkaa Valion sisältöpäällikkö Laura Saukkonen – Kostuta jokainen leipäpala erikseen, ja anna kakun mehevöityä seuraavaan päivään. Toisin kuin täyttäminen, koristelu kannattaa tehdä vasta juuri ennen tarjoilua. Muista, että kakun koristeilla on kauneutensa lisäksi myös toinen tehtävä: vinkata kakun makumaailmasta.