Penfolds - Intohimoisissa käsissä syntyvät maailman parhaat viinit

Australian ehkäpä maineikkain viinintekijä, ikonisen Penfolds-viinitalon Peter Gago on hilannut pikkuhiljaa talon viinien tyyliä kohti aina hienostuneempaa.

laseja

’Juon harvoin kotona Penfoldsin viinejä’, Australian ehkäpä maineikkain viinintekijä, Penfoldsin Peter Gago sanoo yllättävästi. Toisaalta, hyvän viinintekijän tunnusmerkki on jatkuva uteliaisuus ja rakkaus viinien moninaisuuteen.

’Nautin laaja-alaisesti kaikkien eri alueiden viinejä - kunhan ne ovat hyviä’, Peter kuvailee. Vaikka Peterille viini on työ, on se edelleen myös intohimoinen harrastus. Innokkaaksi viinien keräilijäksi tunnustautuva Gago kertoo jo nuorena miehenä säästäneensä auton sijaan viinien ostamiseen, ja ilman katumusta juoneensa ja tarjonneensa ystävilleen viinejä ’parin omakotitalon verran’.

Kohti korkeuksia ja suuntana etelä

Intohimoisissa käsissä syntyvät kiistatta maailman parhaat viinit, ja Peter Gago on luotsannut Penfoldsin viininvalmistusta talon vasta neljäntenä pääviinintekijänä vuodesta 2002 asti.

Perinteet velvoittavat, mutta niin tekee myös tulevaisuus. Gago ei ole jäänyt uinumaan punaviinilegenda Grangen maineen varjoon tai keskittynyt vain sen tyylin ja laadun hiomiseen. Hän on hilannut pikkuhiljaa talon viinien tyyliä kohti aina vain raikkaampaa ja hienostuneempaa, ja valloittanut uusia viileämpiä viinialueita Penfoldsin repertuaariin aina mannermaan korkean ilmanalan tarhoista eteläiseen Tasmaniaan asti. ’Rypäleet Penfoldsin viineihin poimitaan nykyisin aivan fysiologisen kypsyytensä veitsenterällä’, Peter painottaa. 

Huippuviinien, punaisen Grangen ja valkoisen Yattarnan, eteen on tehty valtavasti kehitystyötä, jonka opit hyödyntävät kaikkia talon viinejä aivan edullisimpiin asti. On helppo yhtyä Peterin mielipiteeseen, kun hän sanoo talon Koonunga Hill -viinien tarjoavan raikkaudessaan ja kirkkaassa hedelmäisyydessään rahalle jopa ylenpalttisen vastineen.

Kuusikymppisenä tahti tuntuu vaan kiihtyvän ja Peter nauttivan entistä enemmän rohkeampienkin askelten ottamisesta. Vuonna 2021 tuotiin markkinoille Penfoldsin ensimmäinen Kalifornian viinien kokoelma ja vuonna 2019 starttasi yhteinen samppanjaprojekti Champagne Thiénot’n kanssa. Punaviinintekijän samppanja saattaa kuulostaa absurdilta, mutta Peterin historia viinintekijänä alkoi juuri kuohuviineistä, joten niillä on aina erityislaatuinen asema hänen mielessään. 

Viininvalmistuksen tiimityönäyte 

Penfoldsin kokoisen, 26 miljoonaa pulloa vuodessa tuottavan, talon viininvalmistus ei suinkaan ole yhden miehen käsissä.

Penfoldsin pääviinintekijä Peter Gago
Pääviinintekijä Peter Gago on luotsannut Penfoldsin viininvalmistusta talon vasta neljäntenä pääviinintekijänä vuodesta 2002 asti.

Peter luotsaa kahdeksan viinintekijän tiimiä, jossa jokaisella on oma tarkkaan määritelty roolinsa ja josta tasapuolisesti puolet on naisia ja puolet miehiä. Esimerkiksi senior winemaker –tittelin omaava Stephanie Dutton vastaa Penfoldsin Kalifornian projektista, Andrew Baldwin kokonaisuutena punaviineistä ja Kym Schroeter valkoviineistä, ja jokaiselle heistä Gago tarjoaa valokeilaa rinnallaan.

Max Schubert seuraisi varmasti tyytyväisyyttään hyristen Penfoldsin taivalta Australian kenties arvostetuimmaksi viinibrändiksi. Viestipoikana jalkansa Penfoldsin oven väliin vuonna 1931 saanut Schubert päätyi Penfoldsin ensimmäiseksi pääviinintekijäksi. Hän valmisti ikonisen, Australian viinien arvostuksen mullistaneen Penfolds Grangen ensi kertaa vuosikerralta 1951 - tasan 70 vuotta sitten. Loppu oli historiaa. Se jatkuu nyt avarakatseisen ja näkemyksellisen Peter Gagon käsissä.

Tutustu Master of Wine Essi Avellanin viiniarvioihin

Penfolds Bin 28 Shiraz 

Penfoldsin vuodesta 1959 asti tuotannossa ollut klassikko tunnettiin alun perin barossalaisen Kalimna -viinitarhan nimellä. Sittemmin ilmastonmuutos on saanut talon viinintekijät hakemaan siihen myös viileämpien alueiden rypäleitä  muun muassa McLaren Valesta ja Padhthawaysta.

Tyyli jatkuu hyvin barossamaisen runsaana, tummanpuhuvana ja lämmittävän vahvana. Karhunvatukkaa, viikunaa, rusinaa ja lakritsaa.

Täyteläisen tuhti viini grillatulle entrecôtelle tai pippuripihville.

Penfolds Bin 389 Cabernet Shiraz

Ikonisen Grangen pikkuveljenä tunnettu Bin 389 on kuulunut Penfoldsin repertuaarin vuosikerrasta 1960 asti. Se saa nauttia kypsytyksestä samoissa tammitynnyreissä joissa Grange kehittyi vuotta aikaisemmin. Siten tammen aromi on hienosti balanssissa jo nuorella iällä, mutta tällä viinillä on edessään myös pitkä ja loistokas tulevaisuus.

Tuoksussa Cabernet ja Shiraz sekoittuvat harmoniseksi kokonaisuudeksi, jossa välimeren yrtit kohtaavat karhuvatukan, karpalon, lakritsan ja häivähdyksen joulumausteita. Lihaisan oloinen maku on notkea ja samettinen mutta samaan täydellisen kypsien tanniinien ryhdittämä. Yhdistä viini pitkään kypsytetyn lampaan tai kovien juustojen kuten kypsän cheddarin tai goudan kanssa.

Teksti ja arviot: Master of Wine Essi Avellan

Essi Avellan läpäisi ensimmäisen suomalaisena arvostetun Master of Wine -tutkinnon vuonna 2006. Kansainvälisesti samppanja-asiantuntijana tunnettu Avellan kirjoittaa kotimaassa Kauppalehti Optioon, Glorian Ruoka & Viiniin ja Viinilehteen sekä englantilaisiin The World of Fine Wineen ja Club Oenologiqueen. Lukuisia viinikirjoja tehnyt Avellan järjestää myös vuosittaista Grand Champagne -tapahtumaa.