4 x makea jouluherkku & viini

Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki maistatti erilaisia viini & jälkiruokayhdistelmiä. Tutustu mikä oli yleisön suosikki ja nappaa Eeron riisipuurosta valmistetun nopean jouluherkun ohje.

Eero Paulamaki

– Maut ja makuelämykset ovat aina erilaisia kullekin ihmiselle. Kannattaa rohkeasti heittäytyä ja lähteä välillä vastakkaiseen suuntaan perinteisistä makupareista, varsinkin silloin kun kyse on jälkiruoista, kertoo Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki.

Suomen arvostetuimpiin kondiittorimestareihin lukeutuva Eero Paulamäki oli yksi 18 finalistista lokakuussa Pariisissa käydyssä maailman kovimmaksi luonnehditussa suklaa-alan ammattilaiskilpailu World Chocolate Masters’ssa. – Yllätys yllätys, että suklaata löytyy eri muodoissaan myös omasta joulupöydästäni, Eero nauraa.

Yksi kondiittorimestarin kilpailutöistä Pariisissa oli muun muassa yuzu-geelistä, sechuaninpippurilla maustetusta tummasta suklaasta ja maitosuklaa-ganachesta valmistettu suklaakonvehti eli praliini. Tätä praliinia Eero maistatti marraskuussa Fazer Café Kluuvikadulla järjestetyssä tastingissa talven uutuusglögi Blossa Glögg Rosén kanssa.

– Blossan mausteinen makuprofiili toimii yllättäen mausteisen praliinin kanssa. Ihana combo joulutuliaiseksi, josta tykkäävät myös he, jotka eivät yleensä pidä glögistä, Eero kertoo. Tämä yhdistelmä äänestettiin myös tastingiin osallistuneiden suosikiksi.

Fazerin klassikko käsintehty joulukinuski paritettiin tastingissa yllättäen italialaisen Antiche Terre Ripasso -luomupunaviinin kanssa, joka on elegantti muttei liian tuhti viini ja toimiikin siksi combossa. – Notkea ja samettisen pehmeä joulukinuski on tullut tiettävästi valikoimaan 1950-luvulla, tarkkaa vuotta tai tekijää ei ole tiedossa, Eero kertoo

– Perinteisesti kinuskin keittää Fazer Kluuvikadun kondiittorimestari ja keitto-ohje siirtyy perinteisellä kisällimenetelmällä kädestä käteen. Kinuskia myydään jouluaikaan Kluuvikadun, Fazerilan ja Munkkivuoren Fazer Caféissa. Tarjoan sitä usein joulun aikaan myös omille vierailleni kotona.

fazer_joulukinuski

Herkullinen Lucian-päivän leivos koostuu manteli-puolukkapohjalla olevasta juustokakkumoussesta, puolukasta ja kinuskista. Tastingissa se yhdistettiin hedelmäisen italialaisen Zonin Prosecco -kuohuviinin kanssa.

Vaalea makea jälkiruokaviini Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest on klassisempi yhdistelmä makeille jälkiruoille. Tastingissa Eero yhdisti sen maitosuklaamoussea ja karamellisoitua omenaa sisältävään leivonnaiseen. Aromaattisesta ja hunajaisesta makeudestaan huolimatta Nederburg on raikas jälkiruokaviini, joka toimii monien hedelmäisten jälkiruokien sekä sinihomejuuston kanssa. Valio Aura Gold -juusto, Fazerin piparkakku ja Nederburg-viini on hurmaava joulun combo.

Vinkki! Tilaa Nederburg-jälkiruokaviini Alkon verkkokaupasta viimeistään 15.12, jotta ehdit saada sen jouluksi.

Eeron nopea jouluherkku

– Keitän aina jouluisin ison kattilallisen riisipuuroa, jota rakastamme tyttäreni kanssa. Se on nopea jouluherkku, tai hätävara, kun yllätysvieraat ovat ovella. Käytä etukäteen tekemääsi riisipuuroa ja sekoita siihen sokeroitua ja vaniljalla maustettua pehmeää kermavaahtoa, jolloin siitä tulee kermainen riisivanukas. Sen voi tarjota vaikkapa lämpimien, siirapissa kiehautettujen hedelmien kanssa.

Riisivanukas

  • 5 dl kylmää riisipuuroa

  • 2 dl kuohukermaa

  • 2 rkl sokeria

  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sokerit pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita vaahto riisipuuroon muutamassa erässä ja annostele vuokaan tai vaikkapa laseihin.

Vaniljasiirappi & tuoreita hedelmiä

  • 5 dl vettä

  • 4 dl sokeria

  • 3 tl vaniljasokeria

  • n. 5 dl tuoreita hedelmiä tai marjoja oman maun mukaan

Kiehauta kattilassa vesi ja sokerit siirapiksi ja kaada tuoreiden hedelmien tai marjojen päälle. Siirapin tulisi peittää kaikki hedelmät. Siirapin voi maustaa myös kanelilla, neilikalla, glögillä, rommilla tai lähes millä tahansa omaan makuun sopivalla.

Teen usein hedelmiä jääkaappiin valmiiksi tekeytymään, sillä ne säilyvät jääkaapissa hyvin noin 4-5 päivää ja niitä voi ottaa sieltä käyttöön tarpeen mukaan. Omaan makuuin sopivat luumut, omenat, päärynät ja aprikoosi.