Joulun varmat laatuviinit lahjaksi ja lasiin

Millaista viiniä kannattaa antaa joululahjaksi tänä vuonna? Tutustu asiantuntijan vinkkeihin, miksi viini on tyylikäs lahjavalinta.

joulun lahjalaatikot

Miksi kannattaa valita viinipullo lahjaksi?

– Tyylikäs ja laadukas viinipullo on monipuolinen valinta lahjaksi, koska saajalle se toimii sekä sellaisenaan tai ruoan kanssa nautittuna, kertoo Anoran juomatalon viinimestari Markus Sillanpää.

– Yhdestä pullosta riittää jaettavaa iloa monelle ja laadukas kuohuviini, samppanja tai punaviini on luonteva ja varma valinta kiitokseksi kuluneesta vuodesta ja sopii hyvin loppuvuoden sesonkiin. Paras lahjahan pääsee nautittavaksi mahdollisimman pian eikä vain kaapin pohjalle odottamaan.

Viini tuo pienen palan arjen luksusta ja luo muistoja – usein pulloa avatessa tulee mieleen, keneltä se on saatu.

Kauniit viinipakkaukset ja kookkaat magnum-pullot ovat näyttäviä lahjoja, mutta pakkauksen sisältö eli itse viinin laatu kannattaa pitää aina etusijalla.

Millainen viini on varma lahjavalinta?

– Laadukkaan viinin tunnistaa monesta asiasta, jatkaa Sillanpää – Yksi varma tapa on valita tunnettu klassinen viinintuottaja, jonka tiedetään viinin valmistuksessa keskittyvän korkeaan laatuun. Esimerkiksi vuonna 1858 tuotannon aloittanut Champagne Pommery on tunnettu Brut-samppanjan eli hyvin kuivan tyylisen samppanjan uranuurtajana.

– Toinen hyvä tapa on valita viinityyli, josta tiedät lahjan saajan nauttivan, tai joka on mahdollisimman monikäyttöinen ja moneen makuun sopiva. Appassimento-tyylisiä punaviinejä on valmistettu Italiassa jo ajanlaskun alusta asti. Suomalaisten keskuudessa suosituimmat punaviinit ovat Appassimenton tavoin melko täyteläisiä, pehmeä tanniinisia ja sisältävät hieman jäännössokeria.

Appassimento tarkoittaa, että osa viiniin käytetyistä rypäleistä on kuivattu, jolloin rypäleiden aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus lisääntyy. Lopputuloksena saadaan tumman hedelmäisiä ja kevyen rusinaisia viinejä.

Pieni määrä jäännössokeria viinissä pyöristää tanniinit mukavan pehmeiksi ja auttaa yhdistämään viinin monenlaiselle ruoalle kuten juustoille, pataruoille ja riistalle.

– Kannattaa myös muistaa, että kierrekorkki ei ole viinissä merkki viinin huonommasta laadusta. Kierrekorkki on enemmänkin tuottajan viesti asiakkaalle, että viini on valmis nautittavaksi ja ei vaadi kellarointia.

Viinimestari Markus Sillanpään suositusviinit ovat saatavilla Alkoista kauniissa lahjalaatikoissa:

Mayu Gran Reserva Carmenere

Täyteläinen ja paahteisen tuoksuinen punaviini Carmenere-rypälelajikkeesta on loistava valinta kovien kypsien juustojen tai tumman lihan seuraksi. Paljon tavaraa lasiin, mutta maltilliset ja lempeät tanniinit.

Passi Reali Organico Appassimento

Runsaan tuoksuinen, täyteläinen ja monipuolinen Appassimento-menetelmällä valmistettu luomupunaviini seurusteluun ja jäännössokerinsa ansiosta myös joulupöytään. Jälkimaussa tummaa hedelmää ja miellyttävää mausteisuutta.

Pommery Royal Champagne Brut

Tyyliltään elegantti ja raikas samppanja, joka ei ole liian raskas, vaan helposti lähestyttävä. Tuoksussa paljon vihreää omenaisuutta ja valkoista kukkaisuutta. Maku on raikkaan hedelmäinen ja erittäin kuiva muttei kuitenkaan rutikuivan makuinen.

Millaiseen tilanteeseen sopii näyttävä magnum-pullo?

– Magnum eli puolentoista litran kokoista pulloa on yleisesti pidetty hyvänä pullokokona varsinkin kypsymispotentiaalia omaaville viineille. Pullossa on tuplamäärä viiniä verrattuna normaalikokoiseen 75 senttilitran viinipulloon suhteessa samaan happikontaktin määrään. Oikein säilytettynä viini siis kypsyy hitaammin, usein säilyy pidempään ja saattaa saada vielä enemmän monimuotoisuutta makuun kypsyessään.

Vältä ruuhka ja hoida juhlakauden juomaostot kätevästi kerralla: Alkon verkkokaupasta on helppo tilata juomat haluamaasi Alkon myymälään ilman toimitusmaksua. Tee joulutilauksesi viimeistään 15.12.

Kookas magnum-pullo tekee vastaanottajaan vaikutuksen ja on tyylikäs pullokoko jakaa isomman kaveriporukan kesken – ison pullon avaaminen on jo ohjelmanumero itsessään. Magnum pullosta riittää lasilliset reilulle kymmenelle hengelle.

Antiche Terre Venete Amarone Baorna 1,5 litraa

Todella tasapainoinen laatupunaviini, jossa korostuu hyvä tanniinirakenne ja hieno hapokkuus. Ei liian raskas Amaroneksi, vaikka onkin täyteläinen. Voi nauttia sellaisenaan, mutta kestää hienosti ruokaa kuten filettä tai rasvaisempaa entrecote-pihviä ja täydellinen runsaille juustoille kuten parmesan tai Valio Aura Gold. Magnum-versio Viinilehden vuoden 2021 punaviinistä. Saatavilla tyylikkäässä yhden pullon puulaatikossa.

Le Contesse Prosecco Organic Brut 1,5 litraa

Todella hedelmäinen Prosecco-kuohuviini, jonka päärynäisestä tuoksusta löytää jopa karviaista. Monipuolisempi maku kuin Proseccossa yleensä. Erittäin kuiva, muttei rutikuiva, aromeissa mukavaa yrttisyyttä ja runsautta. Luomuviini, joka on vegaanisesti kirkastettu. Varma valinta, joka sopii nautittavaksi kaikenlaisissa seurueissa. Saatavilla tyylikkäässä yhden pullon puulaatikossa.