Valkoviinit joulupöytään – parhaat viinivalinnat kalalle ja kinkulle

Joulupöytä on täynnä monenlaisia herkkuja, ja valkoviini on monelle ensisijainen valinta kala- ja äyriäisruokien kumppaniksi. Mutta miten valita oikea valkoviini joulupöytään myös kinkulle?

valkoviini_joulupöytään

Joulupöydän valkoviinivalinnat voivat tuntua haastavilta, sillä usein jouluna herkutellaan hyvin monenlaisilla ruoilla. Kannattaa valita muutama laadukas ja monipuolinen yleisvalkoviini sen sijaan että yrittäisi mätsätä jokaiselle ruokalajille täsmäviiniä.

Valkoviinit joulupöytään kalalle ja kasviksille

Joulun kalapöytä on usein runsas ja täynnä erilaisia makuja. Graavilohi ja -siika, katkaraputahna ja mätimousse kaipaavat rinnalleen oikeanlaisen viinin. Joulun kalapöydän valkoviiniksi kannattaa valita viini, jossa on hyvä happorakenne, sillä hapokkuus tasapainottaa kalapöydän usein rasvaisia ja etikkaisiakin makuja. Älä valitse liian voimakasta tai tammitettua valkoviiniä, sillä se jyrää helposti kalaruokien hentoisen maun alleen.

Jos haluat joulupöytääsi vain yhden viinin, valitse monipuolinen Riesling-rypäleestä tehty puolikuiva tai kuiva valkoviini – niin kaloille kuin kinkulle

Puolikuivat tai hieman jäännössokeria sisältävät kuivat Riesling-rypäleestä valmistetut valkoviinit ovat monipuolisia ruokaviinejä ja usein parhaita valintoja niin joulun kalaruoille kuin kasvisruoille ja rosollille.

Valkoviinit joulupöytään kinkulle tai kalkkunalle

Hyvärakenteinen ja runsaampi valkoviini on usein parempi vaihtoehto joulupöytään kuin perinteinen punaviini, sillä kinkku on melko hento maultaan ja liian voimakas viini jyrää sen helposti alleen. Valkoviini sopii hyvin myös joulupöydän kalkkunalle.

Valitse monipuolinen ja laadukas Riesling-rypäleestä tehty puolikuiva tai kuiva valkoviini (se sopii hyvin myös joulun kalapöytään) tai mineraalinen Chardonnay-valkoviini.

Vinkki! Katso roseeviinisuosituksemme joulupöytään – myös kinkulle.

02.10.2023