Samppanja ruokapöydässä - kuplivaa eleganssia ja herkullisia yhdistelmiä

Kaikkien rakastama samppanja on synonyymi juhlalle. Katso viinikirjoittaja Ilkka Sirénin vinkit samppanjan ja ruoan yhdistämiseen!

bollinger_samppanjaa_kaadetaan_lasiin

Laadukas samppanja on enemmän kuin vain juoma – se on juhlavuutta hersyvä eliksiiri, jossa yhdistyvät kupliva eleganssi ja monivivahteinen aromimaailma. Vaikka samppanjaa voi ja kannattaa nauttia myös arkipäivinä, niin se ei ole koskaan “arkinen” juoma. Siinä vain on sitä jotakin.

Samppanja pärjää usein oikein mainiosti sellaisenaan hyvässä seurassa nautittuna, mutta ajatuksella valittu ruokapari voi avata aivan uusia ulottuvuuksia niin itse juomasta kuin ruoasta. Tässä siis muutamia vinkkejä ja hyödyllisiä muistisääntöjä samppanjan ja ruoan yhdistämiseen, jotta voit luoda unohtumattomia makuelämyksiä.

Tasapaino on kaiken A ja O

Samppanjan ja ruoan yhdistämisessä pyritään luomaan tasapainoinen kokonaisuus, jossa kummankin osapuolen maut ja ominaisuudet täydentävät toisiaan. Jos ajattelit muistaa vain yhden asian olkoon se tämä: valitse ruoka, joka ei jätä samppanjaa varjoonsa. Sama pätee myös toisinpäin. Esimerkiksi kevyet alkupalat tai merenelävät sopivat usein hyvin samppanjan seuraan, sillä niiden raikkaus ja hienostunut makumaailma tukevat samppanjan herkkää profiilia.

Pommery Royal Champagne Brut on raikas ja elegantti sekoitus omenaa, sitrusta ja paahteisia vivahteita. Tämä samppanja on täydellinen valinta juhlien alkumaljaksi ja alkupalojen seuraan. Kokeile myös äyriäisten, kuten klassisen toast skagen-katkarapuleivän tai vaikka sähäkän kampasimpukkacevichen kanssa. Raikkaan merelliset maut täydentävät samppanjan hedelmäisiä sävyjä.

Vinkki! Samppanja rakastaa suolaa, rasvaa ja säihkettä. Laadukkaat ranskanperunat tai mikä tahansa uppopaistettu, tryffelimajoneesi, foie gras, voipopcorn, eggs benedict, gruyère, hummeririsotto, kermavaahdolla kyllästetyt köyhät ritarit ja tietysti osterit. Vain mielikuvitus on rajana.

Mieti samppanjan tyyliä

Samppanjan erilaiset tyylit, kuten brut, demi-sec tai rose, tarjoavat erilaisia makuja ja makeusasteita. Pohdi samppanjan ominaisuuksia ja valitse ruoka sen mukaan. Esimerkiksi kuivat brut nature ja brut sopivat loistavasti aperitiiviksi tai aterian alkupäähän, kun taas makeampi demi-sec voi olla oivallinen valinta jälkiruoille.

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé Champagne Brut on rutikuiva ja sähköisen hapokas samppanja, joka tarjoaa raikkaita sitruksisia sävyjä, appelsiininkuorta ja hienovaraisia briossin vivahteita. “Non Dosé” tarkoittaa, että samppanjaan ei ole lisätty sokeria, joten se on tyyliltään meikitön ja täten hyvin voimakas sekä viehättävän aito tulkinta Champagnen maakunnan kuohuviinistä. Täydellinen pari japanilaisen keittiön helmille kuten laadukkaalle sushille.

Team Myötäkarvaan vai Team Vastakarvaan?

Myötäkarvaan eli toisiaan kielen päällä luontevasti myötäilevät yhdistelmät ovat kenties suosituin ja yleisin tapa lähestyä aihetta. Hapokasta hapokkaalle, makeaa makealle, hedelmäistä hedelmäiselle ja niin edelleen. Esimerkiksi raikasta omenaa ja sitrushedelmää pursuavat samppanjat sopivat hyvin yhtälailla raikkaiden kalaruokien, äyriäisten tai ostereiden kanssa. Sen sijaan paahteiset ja pähkinäiset samppanjat löytävät yhteisen sävelen runsaiden makujen seurasta kuten vaalean lihan ja kermaisten kastikkeiden kanssa.

Toisaalta myös kontrastit on mielenkiintoinen lähestymistapa, vaikka riski riitasoinnuille on suurempi. Mausteiset ruoat voivat tuoda esiin samppanjan hienovaraisempia sävyjä. Esimerkiksi hennon makea demi-sec-samppanja voi luoda mielenkiintoisen kontrastin voimakkaan ja suolaisen juuston tai mausteisen curryn kanssa. Tämä toki vaatii sitä, että makunystyrät ovat jo ennestään tottuneet mausteisiin ruokiin.

Mailly Grand Cru Blanc de Pinot Noir Champagne Brut on suutuntumaltaan runsas mutta kuitenkin teräväpiirteinen samppanja. Yhdistelmä rouheaa trooppista hedelmää, limettiä sekä maanläheistä märkää kivikkoa. Team Myötäkarvaan: runsautensa ansiosta blanc de noir-samppanja toimii erinomaisesti paneroidun kalan, karmaisen ankanmaksa-canapen tai tryffeliransnkanperunoiden kanssa. Team Vastakarvaan: kokeile aavistuksen mausteisen ja suussa sulavan tandoorikanan kanssa. Uskaliaat kombot vaativat samppanjalta runsaasti hedelmää ja sitä tästä löytyy yllin kyllin.

Kokeile samppanjalla rohkeasti

Loppujen lopuksi ruoan ja viinin yhdistämistä koskevat säännöt eivät itse asiassa ole niinkään sääntöjä, vaan pikemminkin ohjeellisia ehdotuksia. On myös hyvä muistaa, että hieman epävireisistä yhdistelmistäkin oppii aina jotain uutta. Rohkeasti kokeilemalla löydät varmasti uusia suosikkikomboja ja makuaisteja hiveleviä muistoja.

Bollinger Rosé Champagne Brut on säväyttävän kirsikkainen, metsämansikkainen ja hennon mausteinen roseesamppanja. Ryhdikäs, tyylikkään tasapainoinen sekä ilahduttavan “viinillinen” samppanja on erittäin monipuolinen ruoka- ja seurustelujuoma. Kermainen äyriäisrisotto, herkullisten uunijuuresten kanssa tarjoiltu grillattu naudanliha, kevyet ja marjaisat jälkruoat tai kaikki edellä mainitut. Päätä itse. Tällä et voi mennä vikaan.

ilkka siren

Teksti ja suositukset: Ilkka Sirén

Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>