Prosecco – katso viinivinkit ja faktat

Prosecco on erittäin suosittu kuohuviini kepeytensä ansiosta. Katso Prosecco viinivinkit sekä faktat Proseccon valmistuksesta.

le contesse prosecco pullot pöydällä

Suuren suosion saanutta raikasta Prosecco-kuohuviiniä valmistetaan Koillis-Italiassa mm. Veneton maakunnassa. Prosecco tunnetaan runsaan hedelmäisestä makuprofiilista, jota hallitsee usein raikas päärynä hennon kukkaisella vivahteella. Proseccossa on eloisa kuplarakenne ja se on ihanteellinen kepeä aperitiivi ja maljajuoma ja toimii erityisen hyvin kesäisenä piknik ja terassikuohuviininä.

Proseccon valmistaminen

Prosecco valmistetaan hieman erilaisella tavalla kuin klassinen samppanja tai espanjalainen cava. Valmistusmenetelmä on tankkikäyminen eli hienommalta nimeltään charmat tai cuvée close, joka on nopea ja vaatii vähän työvoimaa.

Prosecco tehdään pääosin vaaleasta Glera-rypälelajikkeesta

Siinä viinin toinen käyminen – joka tuottaa Proseccoon sen eloisat kuplat – tapahtuu suurissa terästankeissa. Tämän jälkeen viini suodatetaan toiseen tankkiin, jossa siihen lisätään sokeriliuosta halutun makeusasteen verran. Sen jälkeen Prosecco-viini pullotetaan paineen alaisena.

Prosecco tehdään pääosin vaaleasta Glera-rypälelajikkeesta (vähintään 85-prosenttia), joka tunnettiin aiemmin myös nimellä Prosecco. Muita sallittuja rypälelajikkeita ovat Pinot Bianco, Chardonnay, Pinot Grigio ja Pinot Nero.

Prosecco x 3 – myös roseena

Zonin Prosecco on pirteän hedelmäinen ja kuplarakenteeltaan ryhdikäs italialainen kuohuviini, joka sopii erinomaisesti kilistelyviiniksi niin arkeen kuin juhlaan.

Napakan kuiva ja raikas Prosecco on ruokahalua herättävä aperitiivi, mutta sopii hyvin myös ruokapöytään pienten suolaisten alkupalojen seuraan.

Le Contesse Prosecco Brut Organic on vegaaniruokavalioon soveltuva luomuprosecco, joka viehättää vihreän omenaisella ja hennon mausteisella makumaailmalla.

Virtaviivainen ja eloisa kuplarakenne sekä sähköinen hapokkuus tekee tästä juhlavan seurusteluviinin, jota huomaa hamuavansa lisää ja lisää.

Proseccoa on saanut lain mukaan valmistaa roseeversiona vasta vuodesta 2020 lähtien

Maailmanlaajuisen roseebuumin ansiosta punaisen Pinot Nero -rypälelajikkeen osuus Prosecco-kuohuviinien valmistuksessa on kasvanut merkittävästi. Proseccoa on saanut lain mukaan valmistaa roseeversiona vasta vuodesta 2020 lähtien. Proseccon ainutlaatuinen hedelmävetoinen aromimaailma on kuin luotu roseekuohuviiniksi ja viinikategoriasta povataankin suurta menestystä.

Raikasta vadelmaa ja limettiä pursuava Le Contesse Prosecco Rosé Brut on veikeä juhlakuohuva, joka on kotonaan niin tanssilattialla kuin brunssipöydässä.

Proseccon pirteät päärynänaromit saavat roseessa seurakseen raikkaan marjaisan puraisun ja viehättävän vaaleanpunaisen sävyn.

Roseeproseccot ovat monipuolisia ruokaviinejä, jotka tasapainottavat myös runsasrakenteisia ruokalajeja.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>