Suuren suosion saanutta raikasta Prosecco-kuohuviiniä valmistetaan Koillis-Italiassa mm. Veneton maakunnassa. Viini tunnetaan runsaan hedelmäisestä makuprofiilista, jota hallitsee usein raikas päärynä hennon kukkaisella vivahteella. Proseccossa on eloisa kuplarakenne ja se on ihanteellinen kepeä aperitiivi ja maljajuoma ja toimii erityisen hyvin kesäisenä piknik- ja terassikuohuviininä.
Miten Prosecco valmistetaan?
Prosecco valmistetaan hieman erilaisella tavalla kuin klassinen samppanja tai espanjalainen cava. Valmistusmenetelmä on tankkikäyminen eli hienommalta nimeltään charmat tai cuvée close, joka on nopea ja vaatii vähän työvoimaa.
Prosecco tehdään pääosin vaaleasta Glera-rypälelajikkeesta
Charmat-menetelmässä viinin toinen käyminen – joka tuottaa kuohuviiniin sen eloisat kuplat – tapahtuu suurissa terästankeissa. Tämän jälkeen viini suodatetaan toiseen tankkiin, jossa siihen lisätään sokeriliuosta halutun makeusasteen verran. Sen jälkeen viini pullotetaan paineen alaisena.
Prosecco tehdään pääosin vaaleasta Glera-rypälelajikkeesta (sitä tulee olla vähintään 85 prosenttia rypäleblendistä), joka tunnettiin aiemmin myös nimellä Prosecco. Muita sallittuja rypälelajikkeita ovat Pinot Bianco, Chardonnay, Pinot Grigio ja Pinot Nero.
Prosecco DOC tai DOCG -viinit ovat laatuluokiteltuja ja nimisuojattuja viinejä ja niitä valmistetaan kuohuviinin lisäksi myös kevyesti pirskahtelevana frizzantena, jolloin Prosecco määritellään valkoviiniksi.
3 x Prosecco – myös roseeprosecco
Zonin Prosecco on pirteän hedelmäinen ja kuplarakenteeltaan ryhdikäs italialainen kuohuviini, joka sopii erinomaisesti kilistelyviiniksi niin arkeen kuin juhlaan.
Napakan kuiva ja raikas viini on ruokahalua herättävä aperitiivi, mutta sopii hyvin myös ruokapöytään pienten suolaisten alkupalojen seuraan.
Le Contesse Prosecco Brut Organic on vegaaniruokavalioon soveltuva luomuprosecco, joka viehättää vihreän omenaisella ja hennon mausteisella makumaailmalla.
Virtaviivainen ja eloisa kuplarakenne sekä sähköinen hapokkuus tekee tästä juhlavan seurusteluviinin, jota huomaa hamuavansa lisää ja lisää.
Proseccoa on saanut lain mukaan valmistaa roseeversiona vasta vuodesta 2020 lähtien
Maailmanlaajuisen roseebuumin ansiosta punaisen Pinot Nero -rypälelajikkeen osuus Prosecco-kuohuviinien valmistuksessa on kasvanut merkittävästi. Proseccoa on saanut lain mukaan valmistaa roseeversiona vasta vuodesta 2020 lähtien. Proseccon ainutlaatuinen hedelmävetoinen aromimaailma on kuin luotu roseekuohuviiniksi ja viinikategoriasta povataankin suurta menestystä.
Raikasta vadelmaa ja limettiä pursuava Le Contesse Prosecco Rosé Brut on veikeä juhlakuohuva, joka on kotonaan niin tanssilattialla kuin brunssipöydässä.
Pirteät päärynänaromit saavat roseessa seurakseen raikkaan marjaisan puraisun ja viehättävän vaaleanpunaisen sävyn.
Roseeproseccot ovat monipuolisia ruokaviinejä, jotka tasapainottavat myös runsasrakenteisia ruokalajeja.
Inspiroidutko kuohuviineistä?
Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.
Tutustu kuohuviinioppaaseen >>