Bollinger

Champagne Bollinger on samppanjoiden ehdotonta eliittiä ja sen tärkein tavoite on ylläpitää viiniensä tyyli, persoonallisuus, korkea laatu ja arvostus. Huolellinen ja uniikki valmistusprosessi takaa Bollingerin on viinien aatelia tulevaisuudessakin.

Champange Bollinger Close up

Iso-Britannian hovin virallinen samppanja ja maailman tunnetuimman agentin James Bondin suosikkisamppanja myös uusimmassa No Time to Die -elokuvassa on kuohuviinien ehdotonta eliittiä.

Vuonna 1829 saksalaissyntyinen liikemies Joseph Bollinger, ranskalainen Paul Renauld sekä paikallinen ranskalainen maanomistaja Admiral de Villermont perustivat Bollingerin viinitalon Aÿn kylään Ranskan Champagnen alueelle. Herra Bollinger avioitui Villermontin tyttären kanssa, mistä lähtien viinitalo on aina pysynyt omistajasuvun hallinnassa.

Bollinger oli menestyvä samppanjayritys heti perustamisestaan lähtien, mutta todellinen suuruus ja nykyinen asema maailman johtavana samppanjan tuottajana saivat varsinaisen alkusysäyksensä, kun leskirouva Madame Lilly Bollinger, ’Aunt Lilly’, otti talon johtaakseen vuonna 1941. Lesken edesmennyt mies oli samppanjatalon arvostettu johtaja Jacques Bollinger, jonka viimeinen toive ennen kuolemaa oli, että vaimo jatkaisi samppanjatalon johdossa.

Lilly Bollinger johti Bollingeria 40 vuoden ajan, laajensi yritystoimintaa ostamalla lisää viinitarhoja alueelta ja matkusti ympäri maailmaa levittämässä Bollinger-samppanjoiden ilosanomaa.

Erinomaisuuden takeena huolellinen valmistus

Tänä päivänä Bollinger kuuluu samppanjoiden eliittiin ja sijoittuu vuosittain maailman arvostetuimpien samppanjabrändien kärkijoukkoon.

Tilaa johti Lilly Bollingerin kuoleman jälkeen vuodesta 1977 sisarenpoika Christian Bizot. Bollingerin tärkeimpänä tavoitteena onkin ylläpitää viiniensä tyyli, korkea laatu ja arvostus, minkä vuoksi huolellisesta valmistusprosessista huolehditaan alusta loppuun. Vain harvat viinitalot kontrolloivat koko tuotantoprosessiaan Bollingerin tapaan. Esimerkiksi 'Vins sur lattes' -viinin eli toisen käymisen jo läpikäyneen viinin ostamisesta talo pidättäytyy täysin.

Juon sitä, kun olen iloinen ja myös ollessani surullinen. Joskus juon sitä yksinäni. Kun minulla on seuraa, samppanja on välttämättömyys. Siemailen sitä, jos minulla ei ole nälkä ja nälkäisenä juon sitä. Muuten en koske juomaan – ellen ole janoinen.

- Madame Lilly Bollinger Rypäleiden suhteen Bollinger suosii hellävaraista kasvatustapaa ja rypäleiden tarkkaa valikointia sadonkorjuun yhteydessä. Viinitarhojen kattava omistusosuus, 163 hehtaaria, takaa jatkuvuuden Bollingerin viinien tyylille. Määrä kattaa yli 60 prosenttia talon rypäletarpeista, kun samppanjatalojen vastaava keskiarvo on 11 prosenttia. Loput rypäleet tila hankkii suoraan pitkäaikaisiksi kumppaneiksi osoittautuneilta toimittajilta, koska myös rypäleiden jäljitettävyys on ensisijaisen tärkeää.

Viinintuotannossa Bollinger hyödyntää ainoastaan niin kutsutun cuvée-viinin. 'Cuvée' viittaa ensimmäiseen 2 050 litran erään rypälemehua 4 000 kilosta rypäleitä. Seuraavien puristuksien tuotokset talo myy toisille samppanjataloille.

Hienoin samppanja antaa odottaa itseään

Vaikka Bollinger on samppanjoiden aatelistoa, sen nauttimisen ei tarvitse olla liian vakavaa tai hienostunutta. Kuten Madame Lilly aikoinaan kiteytti: 'Juon sitä, kun olen iloinen ja myös ollessani surullinen. Joskus juon sitä yksinäni. Kun minulla on seuraa, samppanja on välttämättömyys. Siemailen sitä, jos minulla ei ole nälkä ja nälkäisenä juon sitä. Muuten en koske juomaan – ellen ole janoinen.'

Pinot Noir -rypäle on Bollingerin sekoitusten perusta. Se tuo rakennetta, moniulotteisuutta ja voimaa viineihin. Toinen Bollingerille tyypillinen piirre on viinin käyttäminen tammitynnyreissä, mikä on nykyään hyvin harvinaista samppanjan teossa. Bollinger sallii viiniensä kypsyä pitkään, kolmesta kahdeksaan vuotta, koska hieno samppanja vaatii aikaa näyttääkseen persoonallisuutensa, moniulotteisuutensa sekä rikkaat arominsa.

Bollingerin vuosikerraton non-vintage eli ns. vakiosamppanja Special Cuvée on raikas, persoonallinen ja elegantti. Se edustaa hienosti talon tyyliä. Special Cuvée on sekoitus useiden eri vuosikertojen samppanjoista eikä siinä korostu eri vuosikertojen vaihtelut, vaan maku ja raikkaus säilyvät uskollisena talon tyylille vuodesta toiseen. Special Cuvée sopii juotavaksi läpi aterian mutta on erityisen upea valinta, kun on aika nostaa juhlamalja.

La Grande Année on upea ja runsas prestige-vuosikertasamppanja, jota Bollinger valmistaa ainoastaan parhaimpina vuosina ja parhaimmista rypäleistä. Viini käytetään kokonaan tammitynnyrissä, minkä jälkeen sitä kypsytetään vähintään viisi vuotta pullossa.

Huolella ja hartaudella valmistettu juoma on vankkumaton osa huippusamppanjoiden eliittiä. Se toimii erinomaisesti ruoan kuin ruoan kanssa, mutta kala- ja äyriäisruokien, sekä itämaisten aterioiden kanssa se muodostaa täydellisen parin. Lue lisää uudesta 2008 vuosikerrasta.

Luksussamppanja Bollinger R.D. tulee sanoista ’Recently Disgorged’ eli vapaasti suomennettuna ’hiljattain uudelleenkorkitettu’. ’Disgorgement’ eli uudelleenkorkitus on kriittinen vaihe samppanjan valmistuksessa ja tarkoittaa hiivasakan poistoa pullosta pitkän kypsytysajan jälkeen. ’Recently disgorged’ tarkoittaa, että uudelleenkorkitus on tehty alle vuoden sisällä viinin markkinoilletulosta, jolloin sen maussa on vielä paljon intensiteettiä ja erityislaatuisia aromeja. 

Normaalisti vuosikertasamppanjat uudelleenkorkitetaan, kun samppanja on saavuttanut viinilain sille määräämän minimikypsytysajan. Lue lisää, mikä tekee Bollinger R.D:stä niin erityisen samppanjan.

Upeat viinikirjastot kertovat Bollingerin historiasta

Bollinger avasi vuonna 2016 kaksi upeaa kellaria, jotka sisältävät talon koko samppanjahistorian aina ensimmäiseen vuosikertaan 1830 asti. Näiden kellareiden ja historiallisten vuosikertojen tarina alkoi uudestaan vuonna 2010, jolloin Bollingerilla työskennellyt harjoittelija löysi inventaariota tehdessään piilossa olleet vanhat pullot. Viinit ajoittuvat 1800-luvulle ja 1900-luvun alkuun.

Kätkön 'nuorin' vuosikerta oli 1928 ne on mitä ilmeisimmin piilotettu toisen maailman sodan aikana, jolloin natsien johtama Saksa miehitti Ranskan ja yhtenä tavoitteena oli saada hallintaan laadukkaiden ranskalaisten viinintuottajien aarteet ja viedä ne Saksaan.

Bollingerin samppanjatalo
Bollingerin samppanjatalo

Aisti maalaisromanttinen Champagne

Vaikka Champagnen alueelle matkustava on todennäköisesti samppanjan ystävä, löytää hän alueelta paljon muutakin. Postikorttimainen alue henkii maalaisromantiikkaa: viinitiloja vieri vieressä, silmänkantamattomiin perinteisiä puutaloja ja maisemaa jakavia metsätilkkuja. Vain muutaman kymmenen minuutin ajomatkan päässä Bollingerin talosta sijaitsee kuuluisa Faux De Verzy, jossa ihastellaan eriskummallisesti muotoutuneita, jopa 500-vuotiaita pyökkejä.

Champagnen alueen keskus, hieman alle 200.000 asukkaan Reims sijaitsee 30 kilometrin päässä Bollingerin viinitilasta. Kaupungin nähtävyyksiin lukeutuu Ranskan historialle merkittävä goottilainen katedraali, jossa vuosisatojen ajan kruunattiin Ranskan kuninkaita ja joka liittyy myös kuuluisan Orleansin Neitsyen eli Jeanne d'Arcin tarinaan. Nykyään kaupunki toimii usein tukikohtana alueen viinimatkailijoille. Vaihtoehtoisia majoituspaikkoja löytyy esimerkiksi lukuisten kirkkojen Troyesista.

Champagneen matkustetaan usein Pariisin kautta, sillä pääkaupunki on vain 140 kilometrin päässä Reimsistä. Paras kulkuväline alueelle on auto tai juna. Alueen sisällä vuokra-autolla saa laajimman kuvan kauniista maaseudusta viinitiloineen.

Bollinger special cuve

Lue lisää - Champagne Bollinger

Tutustu Bollingerin samppanjatilaan englanninkielisellä sivustolla.