Karitsaa omena-rommikastikkeella à la Michael Björklund

Huippukokki Micke Björklund suunnitteli herkullisen pääsiäisen karitsa-annoksen ranskalaiselle Notre Dame -luomupunaviinille. Tutustu ohjeeseen!

karitsan paisti
karitsan paisti

Karitsan liha:

AINEKSET

  • Karitsan luuton paisti (n. 400 g)

  • Tuoretta rosmariinia

  • 2 valkosipulinkynttä

  • Puoli pulloa punaviiniä

  • Suolaa ja pippuria

VALMISTUSOHJEET

    1. Paista karitsan pinnat kiinni kuumalla paistinpannulla, mausta suolalla ja pippurilla. Kun karitsa on saanut värin pintaan, laita se uunivuokaan ja lisää muutama oksa rosmariinia, 2 valkosipulinkynttä lohkottuna ja puoli pulloa punaviiniä. Paista 125 asteisessa uunissa paistolämpömittarilla, kunnes lihan sisälämpö on 56 astetta eli se jää mukavan roseeksi.

    2. Kun liha on 56 astetta, ota se uunista ja anna vetäytyä esimerkiksi foliossa 5-10 minuuttia ja leikkaa viipaleiksi.

    3. Kokoa annokset ja tarjoile Notre Dame de Cousignac -luomupunaviinin kanssa.

Kastike:

AINEKSET

  • 2 omenaa

  • 1 keltasipuli

  • 0,5 dl tummaa rommia

  • 3 dl kermaa

  • 2 valkosipulinkynttä

  • suolaa

  • voita

  • pilkottua persiljaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuori kaksi omenaa ja leikkaa ne lohkoiksi. Kuori ja leikkaa myös sipuli lohkoiksi, voit jättää ne reilun kokoisiksi. Kuumenna paistinpannu ja lisää voi. Lisää sipuli ja omenat pannuun, mausta suolalla ja kuullota muutama minuutti.

    2. Sitten on kastikkeen flambeerauksen eli liekityksen aika! Kaada kuumalle pannulle omenien ja sipulin joukkoon 0,5 dl rommia ja sytytä se palamaan esimerkiksi keittiökaasupolttimella. Voit tehdä kastikkeen myös ilman flambeerausta. Muista! Älä koskaan liekitä käynnissä olevan liesituulettimen alla vaan mieluiten avoimessa paikassa.

    3. Lisää kastikkeeseen 3 dl kermaa. Hienonna pieneksi 2 valkosipulinkynttä, lisää ne sekä suolaa ja pippuria ja hauduta hyvin kunnes kastike hieman saostuu. Juuri ennen kuin kastike on valmis, lisää hienosti pilkottu persilja.

Lisäksi:

AINEKSET

  • Puikulaperunoita

VALMISTUSOHJEET

    1. Keitä kuorelliset puikulaperunat ja jätä ne jäähtymään, kun ovat kypsiä. Älä ylikeitä. Voit keittää perunat jo aikaisemminkin, sillä ne paistetaan vielä juuri ennen tarjoilua.

    2. Paina jäähtyneet puikulaperunat kämmenellä kevyesti littanoiksi. Paista ne sitten pannulla voissa kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla.

kokki Michael Björklund

Resepti: Michael Björklund

Michael Björklund on ahvenanmaalainen keittiömestari, kirjailija ja tv-persoona, joka muistetaan erityisesti rakastetusta Strömsö-tv-sarjasta. Micke pyörittää vaimonsa Jennyn kanssa idyllistä Smakbyn ravintolaa ja tislaamoa Ahvenanmaalla Kastelholman linnan kupeessa. Seuraa Mickeä Facebookissa ja Instagramissa @michaelbjorklundchef sekä Youtubessa: Michael Björklund Chef

Lue lisää Smakbyn-ravintolasta>