Slicemongerin Comfort pizza + Ruffino Chianti

“Tämä pizza on mun lohturuoka numero 1, joka kruunaa työviikon perjantai-iltaisin. Lasiin punaviiniä, hyvää musaa soimaan ja pizza uuniin. Tätä parempaa ei ole!!” - Jukka "Slicemonger" Salminen

Slicemongerin Comfort pizza

Korkean hydraation eli löysän taikinan työstö voi olla hankalaa ja turhauttavaakin. Siihen suosittelen niin sanottua Stretch and Fold -metodia, jolloin taikinaan muodostuu sitkoa liikaa vaivaamatta.

Palapizzojen perustaikina:

AINEKSET

 • 450 g (7 1⁄2 dl) vahvoja vehnäjauhoja

 • 340 g (3 1⁄2 dl) kylmää vettä

 • 11 g (2 tl) hienoa merisuolaa

 • 1,5 g (1⁄2 tl) kuivahiivaa

 • 1 rkl oliiviöljyä pellin voiteluun

VALMISTUSOHJEET

  1. Aloita sekoittamalla kaikki taikinan kuivat aineet kulhossa, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Varmista, ettei taikinaan jää kuivia kohtia tai jauhopaakkuja. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa sen enempää.

  2. Peitä kulho ilmatiiviillä kannella, tuorekelmulla tai kostealla keittiöpyyhkeellä puolen tunnin ajaksi. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä. Nostele sen jälkeen taikinaa kulhossa reunoilta keskelle ja kääntele sitä noin 5–10 kertaa. Peitä kannella tai liinalla taas puoleksi tunniksi.

  3. Toista käsittely yhteensä kolme kertaa (3 x 30 min), jolloin taikinaan alkaa vähitellen muodostua gluteenirihmastoja eli sitkoa sekä hiilidioksidia. Peitä taikina kolmannen käsittelyn jälkeen taas puoleksi tunniksi. Siirrä sitten taikina jääkaappiin ilmatiiviissä astiassa tai tiukasti kelmutetussa kulhossa 1–3 vuorokaudeksi. Ota taikina huoneenlämpöön noin 3 tuntia ennen kuin haluat tehdä pizzaa.

Nopea tomaattikastike:

AINEKSET

 • 1 tlk (400 g) laadukkaita kuorittuja luumutomaatteja

 • 1 tl hienoa merisuolaa

 • 1⁄2 tlrouhittua mustapippuria

 • 1⁄2 tlkuivattua oreganoa

VALMISTUSOHJEET

  1. Murskaa tomaatit kulhossa käsin tai käsin veivattavalla soseuttajalla.

  2. Lisää mausteet ja sekoita. Käytä heti tai säilytä ilmatiiviissä purkissa jääkaapissa 3–4 päivää.

Täyte:

AINEKSET

 • 4 dl tomaattikastiketta

 • 2 rkl oliiviöljyä

 • 1 pallo mozzarella-juustoa

 • 100 g pepperonia siivutettuna

 • 1 tl rouhittua mustapippuria

 • 1 kourallinen basilikaa

VALMISTUSOHJEET

  1. Kumoa tekemäsi taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja muotoile se hellästi suorakulmioksi. Varo rikkomasta taikinan kuplia ja rakennetta, sillä niistä syntyy pizzan kuohkea sisus. Ripottele taikinan pinnalle vielä hieman jauhoa ja ala painella taikinaa reunoilta litteäksi niin, että siirryt hiljalleen kohti taikinan keskiosaa. Levitä taikina käyttämäsi uunipellin kokoiseksi.

  2. Öljyä uuninpelti ja nosta taikina pellille. Anna taikinan levätä pellillä huoneenlämmössä ainakin 30 minuuttia. Jos taikina ei levity kunnolla, anna sen levätä vielä toiset 30 minuuttia, jotta taikina levittyy paremmin.

  3. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Esipaista pohjaa ensin uunin alimmalla tasolla noin 10 mi- nuuttia, kunnes pohja on kullankeltainen ja rapea. Tarkista pohjan kypsyys lastalla. Nosta pizza uunista ja täytä haluamillasi täytteillä.

  4. Levitä päälle tomaattikastike ja vähän oliiviöljyä. Lado päälle pieniksi paloiksi revitty mozzarellajuusto ja pepperoni-makkara. Älä kuitenkaan täytä liikaa, jotta pizza paistuu rapeaksi ja ilmavaksi. Hauska tapa on myös jakaa pizza ikään kuin osioihin ja täyttää ne eri tavoin. Paista vielä uunin yläosassa 3–4 minuuttia, kunnes täytteet saavat väriä.

  5. Nauti keskitäyteläisen marjaisan klassikko-pizzaviini Ruffino Chianti -luomuviinin kanssa.

Jukka "Slicemonger" Salminen

Resepti ja kuva: Jukka "Slicemonger" Salminen

Slicemonger tarjoaa pizzakokemuksia rapean New York-tyylisen slicen ja napolilaisen pehmeän pizzan kautta vinkkeihin kuinka tehdä parempaa pizzaa kotona. Seuraa Facebookissa ja Instagramissa @slicemonger

Tutustu Slicemonger.fi