Sitruunasilakat sardiinien tapaan
Marinoiduissa silakoissa on raikas maku. Tarjoile ne alkupalana vaalean leivän kera.
Katso resepti »Klassinen Italian Piemontesta tuleva Vitello Tonnato on täydellinen alkupala – pehmeä vasikanliha ja täyteläisen mehevä tonnikala-majoneesikastike yhdistyvät herkulliseksi makuelämykseksi.
Vitello tonnato on perinteinen italialainen ruokalaji Pohjois-Italian Piemonten maakunnasta. Herkullinen alkuruoka koostuu ohuista viipaleista keitettyä vasikanlihaa, jonka päälle annostellaan tonnikalakastiketta, joka on maustettu kapriksilla ja anjoviksella.
Kotimaista vasikanlihaa on Suomessa saatavilla usein melko niukasti, mutta sitä kannattaa kysyä esimerkiksi kauppahallien lihatiskeiltä tai tilata suoraan pientuottajilta.
800 g vasikanpaistia tai naudan paahtopaistia
1 sipuli
1 porkkana
2 laakerinlehteä
2 dl valkoviiniä
noin 1 litra vettä
Nosta liha tuntia ennen huoneenlämpöön ja leikkaa lihasta mahdolliset kalvot.
Kuori ja leikkaa sipuli, selleri ja porkkana isohkoiksi paloiksi.
Laita kattilaan liha, laakerinlehdet, viini ja pilkotut vihannekset. Laita vettä niin, että se peittää ainekset.
Aseta lämpömittari lihan keskiosaan ja anna kypsyä hellalla miedolla lämmöllä, kunnes sisälämpötila on 65 astetta.
Anna paistin jäähtyä kattilassa.
Säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.
200 g tonnikalaa öljyssä
1 kananmunan keltuainen
1 valkosipulin kynsi
3 rkl kapriksia
6 anjovisfilettä
1 dl oliiviöljyä
suola
Valuta tonnikala.
Sekoita blenderissä tonnikala, keltuainen, valkosipuli, kaprikset ja anjovikset.
Lisää öljy ja sekoita sileäksi.
Tarkista suola ja lisää halutessasi hieman sitruunamehua, jos kastike tarvitsee hapokkuutta.
Anna jäähtyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen tarjoilua.
sitruunaa (1-2 kpl)
kapriksia
rucolaa
Leikkaa jäähtynyt vasikanpaisti ohuiksi viipaleiksi ja asettele lautasille.
Laita päälle tonnikalakastiketta ja koristele ohuilla sitruunaviipaleilla, kapriksilla ja tuoreella rucolalla.
Marinoiduissa silakoissa on raikas maku. Tarjoile ne alkupalana vaalean leivän kera.
Katso resepti »Italialainen caponata-kastike valmistetaan maukkaista vihanneksista. "Pitkään haudutettu tomaattinen kastike on parasta lohturuokaa mitä tiedän" – kokki ja ruokakirjailija Teresa Välimäki.
Katso resepti »Tomaattipohjaisen ja mukavan mausteisen chorizopastan viinikaveri on italialainen Ruffino Chianti-luomupunaviini, sillä hapokas tomaatti kaipaa parikseen hapokkaan viinin. Kokeile ruokatoimittaja Mari Moilasen kehittämää täsmäreseptiä.
Katso resepti »Michelin-tähtikokki Davide Bottan risotto-ohjeella syntyy huikean kermaisen rakenteen omaava ja lempeän makuinen risotto. Tapa ei ole peri-italialainen, kokeile ja hurmaa ystäväsi risottomestarin taidoillasi!
Lue lisää »