Ruffino

Ruffinon viinitalon perustivat vuonna 1877 Ilario ja Leopoldo Ruffino. Ruffinon viinintekotaito on tulosta ikiaikaisesta viisaudesta kuin teknisestä evoluutiostakin.

Ruffino Kellari

Ruffinon viinitalon perustivat vuonna 1877 Ilario ja Leopoldo Ruffino. Vuonna 1913 serkukset myivät erittäin hyvää mainetta niittäneen talonsa Folonarin viinintuottajaperheelle, joka jakoi Ruffinon veljesten filosofian ja tahdon ”luoda täydellistä viiniä”. Siksi Ruffinolla panostetaan erityisesti niin köynnösten leikkaamiseen ja sopivimpien rypälelajikkeiden ja parhaimman sadonkorjuuajan valintaan. Ruffino panostaa voimakkaasti kestävään kehitykseen, jota varten viinitalo on aloittanut 'Ruffino Cares' -nimisen projektin. Sen tavoitteena on edistää kaikkia kestävän kehitykseen tähtääviä toimenpiteitä. Viinitalon maine on ollut läpi vuosikymmenten niin vahva, että esimerkiksi Yhdysvaltain kieltolain aikaan 1920–1930-luvulla Ruffino Chianti oli ainoa viini, jota oli mahdollista ostaa apteekista sen stressiä lieventävien vaikutusten takia. Ruffinon viinien vannoutuneita ystäviä ovat vuosien varrella olleet niin säveltäjä Giuseppe Verdi, kuuluisa näyttelijätär Sophia Loren kuin Ruotsin ja Italian kuninkaallisetkin.

Ikiaikaisen viisauden ja viinitekniikan evoluution helmi

Toscana on monipuolinen ja jatkuvasti kehittyvä alue täynnä viinitarhoja, joiden viineissä rehevät ja voimakkaat maut tasapainottuvat raikkaudella ja eloisuudella. Ruffinolla on Toscanassa yhteensä 1 500 hehtaaria maata ja 16 viinitilaa. Se omistaa viinitilat esimerkiksi Toscanan arvostetuimmilta laatuviinialueilta Chianti Classicosta, Brunello di Montalcinosta ja Vino Nobile di Montepulcianosta. Firenzen tuntumassa sijaitsee Ruffinon historiallinen viinikellari, joka on nykyään varustettu uudenaikaisella viininteko- ja pullotusteknologialla. Ruffinon viinintekotaito on siis tulosta niin ikiaikaisesta viisaudesta kuin teknisestä evoluutiostakin.

Viljelmillään Ruffino kiinnittää erityistä huomiota köynnösten leikkaamiseen ja sopivimpien rypälelajikkeiden ja parhaimman sadonkorjuuajan valintaan. Ruffinon viinintekijät etsivät jatkuvasti parhaita mahdollisia maaperän, mikroilmaston ja auringon määrän yhdistelmiä. Yleisimmin viljellyt rypälelajikkeet ovat punainen Sangiovese ja valkoinen Trebbiano, jotka ovat Italian omia lajikkeita.

Ruffinon viininviljely ja -tuotanto ovat kestävän kehityksen periaatteiden mukaista, vastuullista ja ympäristöä kunnioittavaa. Periaatteisiin kuuluu viinitarhojen työntekijöiden sekä heidän perheidensä hyvinvoinnista huolehtiminen. Ympäristövaikutukset halutaan pitää mahdollisimman pieninä, jotta Toscanan maaperän korkea laatu maistuu valmiissa viineissä. Ruffinolla onkin kiinnitetty runsaasti huomiota mm. kasvihuonekaasupäästöjen ja sähkönkulutuksen vähentämiseen, jätteiden lajitteluun, tuholaistorjunta-aineiden käytön vähentämiseen ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun viinitarhojen läheisyydessä. Ruffinolla on ISO 9001/200 laadunhallinnan sertifikaatti, jonka se sai vuonna 2000 ensimmäisenä italialaisena viinintekijänä.

Maailman parasta Chiantia ja hedelmäisiä valkoviinejä

Chiantin viinialue sijaitsee Firenzen ja Sienan kaupunkien välillä levittäytyvillä kukkuloilla. Samalla nimellä viitataan myös yleisesti alueen punaisiin, Sangiovese-rypäleisiin perustuviin viineihin. Keskitäyteläiset ja kirsikkaiset chiantit ovat Italian tunnetuimpia viinejä.

Ruffino Chianti on monien viiniharrastajien silmissä synonyymi chiantille. Harmoninen ja keskitäyteläinen punaviini on pizza- ja pastaviinien ehdoton ykkönen. Ruffinon punaviineistä kannattaa kokeilla myös palkittua, kolmesta eri rypäleestä valmistettua Ruffino Modusta, joka on erityisesti liharuoille sopiva täyteläinen laatuviini.

Vespa-skoottereita Chiantissa
Vespa on käytännöllinen kulkuväline tutustuttaessa Chiantin alueen viinitaloihin.

Maista Italian aurinko

Toscana on vihreänä kumpuilevien kukkuloiden, viinitilojen ja taideaarteiden ajaton kehto, jossa sijaitsevat esimerkiksi Firenzen ja Pisan keskiaikaiset kaupungit. Kaupunkiloman lisäksi viinin ystävän kannattaa etsiytyä legendaariselle Chiantin viinitielle, joka alkaa 15 kilometriä Firenzestä etelään Strada in Chiantista. Sen varrella on tiloja, jotka ovat olleet saman suvun omistuksessa yli 500 vuotta. Ruffino on Toscanan viininvalmistuksen pioneeri, jolla on alueella yhteensä kuusi viinitilaa.

Chiantista ja Ruffinon viinitiloista kiinnostuneen kannattaa pitää Firenzeä tukikohtanaan tai vaihtoehtoisesti majoittua jossain Chiantin alueen majataloista. Firenzeen voi lentää eri lentoyhtiöillä esimerkiksi Münchenissä vaihtaen. Finnair tarjoaa myös suoraa lentoa Pisaan, josta on reilun tunnin ajomatka Chiantiin. Ruffinon viinitiloista vierailemisen arvoinen on esimerkiksi Poggio Casciano, jolla valmistetaan kuuluisaa ’supertoscanalaista’ Modus-viiniä. Lisätietoa Ruffinon viinitiloilla vierailusta löydät Ruffinon englanninkielisiltä sivuilta.

Ruffinon Poggio Casciano -viinitila
Ruffinon Poggio Casciano -viinitilalla valmistetaan ikonista supertoscanalaista Modus-punaviiniä, joka kypsyy ranskalaisissa ja amerikkalaisissa tammitynnyreissä noin 12 kuukautta.