Rapujuhlat ovat tyypillinen hämärtyvien loppukesän ja alkusyksyn iltojen juhla, jolloin keräännytään nautiskelemaan saksiniekoista, iloisesta seurasta ja railakkaista juomalauluista yhteisen pöydän ääreen. Ravustuskausi alkaa vuosittain 21. heinäkuuta ja jatkuu lokakuun loppuun asti, joten aikaa juhlien järjestämiseen on hyvin.
Valitse itsesi näköiset rapuviinit
Rapujuhlien viettoon on yhtä monta tapaa kuin niiden järjestäjiäkin. Voit järjestää hienon juhlaillallisen tai rennon illanvieton – osuvat viinivalinnat yhdistävät kuitenkin kaikkia rapujuhlia.
Rapujen seuraan kuuluvat aromikkaat ja hapokkaan hedelmäiset valkoviinit. Usein parhaimpina rapuviineinä pidetään Riesling- tai Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettuja valkoviinejä. Juhlaillallisen tunnelmaan sopivat esimerkiksi ryhdikäs ranskalainen Laroche Petit Chablis tai itävaltalainen Bründlmayer Riesling Steinmassel.
Alle 10 euron laadukkaita rapuviinivaihtoehtoja ovat Etelä-Afrikan palkituimman viinitalon kuiva ja herukkainen Nederburg The Winemasters Sauvignon Blanc sekä ranskalainen, mukavan hapokas ja hedelmäinen Laroche Sauvignon Blanc L.
Kuplajuoma kruunaa juhlan
Aito samppanja tai laadukas cava kruunaavat tyylikkäimmät rapujuhlat. Rapean hapokkaat kuohuviinit täydentävät myös hyvin rapujen makua. Rapujen oheen kannattaa valita esimerkiksi Bollinger Special Cuvée -samppanjaa tai Anna de Codorníu -luomucavaa.
Rapujuhliin saa luotua juhlavampaa tunnelmaa tarjoamalla kraanaveden sijaan raikasta ja kuplivaa S.Pellegrino-kivennäisvettä.
Ei rapujuhlaa ilman ruokaa
Rapujen auki näpertäminen on hauskaa, mutta työlästä puuhaa. Riippuen rapujuhlien budjetista, muista ruokalajeista ja innosta availla rapuja niitä voi olla tarjolla muutamasta kappaleesta aina pelkistä ravuista koostuvaan ateriaan asti.
Kotimaiset ravut on helpointa hankkia kaupan kalatiskistä, kun taas pakastealtaasta löytää edullisemman hintaisia, esimerkiksi kiinalaisia rapuja. Ravut keitetään elävänä suolalla, sokerilla ja tillillä maustetussa vedessä. Pakasterapujen valmistukseen löytyy ohjeet pakkauksesta.
Ravut asetellaan kauniisti suureen astiaan ja koristellaan tillin kukinnoilla. Ravuista rapuveitsen avulla irrotettu liha tarjoillaan yleensä rapean paahtoleivän, hyvä voin ja runsaan tillisilpun kera.
Ravuissa on melko vähän varsinaista syötävää. Myös korkean hintansa vuoksi niitä harvoin syödään niin paljon, että ne täyttävät kokonaan vatsan. Onkin suosittua, että rapujen lisäksi tarjotaan lisäksi erillinen alku- tai pääruoka. Alkuruoaksi sopii esimerkiksi tervetulomaljan kanssa nautittavat cocktailpalat, pienet voileivät rapuskagenilla tai graavilohella päällystettynä tai alkukeitto. Myös rapujen jälkeen voidaan tarjota lämmin ruoka, joka voi olla oman maun mukaan vaikkapa riistaa tai lihaa lisukkeineen. Rapuillallisen jälkiruoaksi sopivat mainiosti kauden marjat.
Vinkkejä rapujuhlien järjestämiseen:
Alkumaljaksi cavaa tai samppanjaa. Yhdestä 0,75 litran pullosta riittää noin kuusi lasillista kuohuvaa.
Rapuviinejä löytyy monesta eri hintaluokasta. Valitse omiin juhliisi sopivimmat.
Jos tarjoilet rapujen lisäksi alku- tai pääruokaa, muista valita myös niille sopivat viinit.
Jos tilaat viinejä Alkon tilausvalikoimasta, muista tilata viinit hyvissä ajoin ennen juhlaa.
Luo juhlatunnelmaa sopivilla somisteilla ja huolellisella kattauksella. Rapujuhlan väri on punainen!
Muista myös rapuveitset, pienet vesikulhot sormien huuhteluun sekä paljon serviettejä.
Vieraille on hyvä ilmoittaa etukäteen ennen rapuillallisen alkua, kuinka monta rapua on varattu henkilöä kohti. Näin kaikille riittää!