Millaista valkoviiniä rapujuhliin?

Rapujuhlissa pääroolia näyttelevät hyvän seuran lisäksi ruoka ja juoma. Katso vinkki rapuviinivalintaan sekä mitä pääruokaa kalamestari tarjoaa rapujen jälkeen.

Rapujuhlat kruunaa Laroche Chablis

Rapujuhlat aloitetaan ravuilla, jotka syödään yleensä paahtoleivän sekä tillin ja voin kera.

– Osa ihmisistä syö ravut sellaisenaan, osa taas rakastaa tehdä niistä paahtoleivälle täytteen, jonka valmistamiseen saattaa käyttää tuntikausiakin aikaa, kertoo kalamestari Juha Lindberg kalakauppa E.Erikssonilta.

Ravuille aromikas valkoviini

Vaihtoehtoja hyviksi rapuviineiksi on runsaasti. Perinteisesti ravut keitetään runsaalla suolalla ja tillillä maustetussa vedessä. Voimakassuolainen ruoka vaatii viiniltä hapokkuutta ja tillin vahvat aromit tasapainottavaa hedelmäisyyttä, raikkautta ja aromikkuutta.

Yleensä rapujen kanssa tarjotaan valkoviiniä. Esimerkiksi Riesling-, Sauvignon Blanc- ja Chardonnay-rypälelajikkeista löytyy hyvin ravuille sopivia ryhdikkäitä ja vivahteikkaita viinejä.

Lindbergin makuun ovat kuivat Ranskan Chablisista tulevat valkoviinit.

Palan painikkeeksi kunnon kalaruoka

Ravut ja paahtoleipä eivät riitä pitämään juhlijoita kylläisinä iltaan asti. Tapana onkin, että pari tuntia siitä, kun on herkuteltu ravuilla, nautitaan täyttävämpi ateria.

Kalamestarin vinkki rapujuhliin sopivaksi pääruoaksi on tietenkin tuhdimpi kalaruoka.

– Esimerkiksi Itämeren villilohi paistettuna tai savustettuna toimii hyvin. Jos villilohta ei ole saatavilla, myös Ahvenanmaalla kasvatettu tuore taimen on nappivalinta. Kannattaa ottaa sitä vähän reilumman kokoinen pala, jotta ilta jaksaa jatkua pitkään, Lindberg kertoo.

Ranskan Chablis’n viinialue on tunnettu mineraalisista valkoviineistään, joita pidetään klassisina kala- ja äyriäisviineinä.

Hän opastaa paistamaan taimenen hyvin vain nahkapuolelta. Taimenfileetä ei tarvitse kääntää – riittää, että fileetä paistaa, kunnes se muuttaa hieman väriä ja muuttuu mattapintaiseksi. Suomalaisen Ahvenanmaan taimenen ei myöskään tarvitse olla täysin kypsä, vaan sen voi jättää mediumiksi.

Lisukkeet Lindberg pitää yksinkertaisina.

– Varhaisperunat tillivoisulan kanssa ja ehkä vähän kasviksia siihen kylkeen, paksoita tai fenkolia. Se ei sen kummempia tarvitse.

Klassinen kala- ja äyriäisviini Chablis

Ranskan Burgundissa sijaitseva Chablis’n viinialue on tunnettu mineraalisista, vain Chardonnay-rypäleestä valmistetuista valkoviineistään, joita pidetään klassisina kala- ja äyriäisviineinä.

– Hyvässä Chablissa pystyy tuoksuttelemaan meren tuoksua ja se sopii raikkaan eleganttina viininä hyvin rapujen samantyyliseen makumaailmaan, Lindberg sanoo.

Chablissa on hapokkuutta ja raikkautta ja sopii siksi hyvin myös rasvaisempien kalaruokien kanssa. Pidempään kypsytetyssä Chablissa on myös hieman voinen maku, joka sopii hyvin esimerkiksi tillivoisulalla maustettujen perunoiden sekä taimenen kanssa, Lindberg kertoo.