TOP 3 Italian punaviiniä eri viinialueilta

Katso viiniraadin kommentit, millaista italialaista punaviiniä kannattaa tänä talvena kaataa lasiin. Nappaa luomuviinivinkit Italian eri viinialueilta.

italian_punaviinit

Onko sinun viinityylisi klassinen Chianti keski-Italian Toscanasta, runsas ja täyteläinen punaviini 'saappaan korosta' Pugliasta vai tyylikäs Ripasso Pohjois-Italian Venetosta? Ota Italia haltuun etelästä pohjoiseen viiniraatimme viemänä!

Doppio Passo Organic 3 litraa – Etelä-Italian runsautta

– Etelä-Italiasta Puglian (suomeksi Apulia) viinialueelta kotoisin oleva täyteläinen Doppio Passo -luomupunaviini on tuoksultaan hyvin vaniljainen. Maku on mukavan mehevä ja runsas, mutta kuitenkin erittäin pehmeä. Aavistus jäännössokeria pyöristää makua ja tekee viinistä helposti lähestyttävän. Kirsikan aromit tuovat lempeään makuun ryhdikkyyttä.

– Doppio Passo sopii moneen makuun ja on varma valinta isolle porukalle. Nauti sellaisenaan tai tuhdimpien liharuokien kuten maustetun raakamakkarapastan, pasta carbonaran sekä parmesan-juuston kanssa. Heti kun grillikausi alkaa, tämä toimii bbq maustettujen lihojen ja makkaroiden kanssa. Molto bene!

Etelä-Italian Puglia on todellinen viini-aitta – kuivan ja kuuman kesän aikana siellä kypsyy voimakkaita ja hedelmäisiä viinejä.

Viinilehti on antanut Doppio Passolle arvostelussaan kolme tähteä = Laadukas ja hyvin tehty sekä hinta-laatusuhteesta kertovan merkinnän Edullinen ostos.

Italian_viinialueet

Italiassa viljellään viiniä lähes jokaisessa maakunnassa. Puglia, Veneto ja Toscana ovat kuuluisimpia.

Ruffino Chianti Organic – Toscanan klassikko

– Ruffino Chianti -luomupunaviini on Chianti-viinityylin arkkityyppi – monipuolinen ja raikkaan marjaisa. Rento klassikkoviini vie ajatukset Toscanan kukkuloita kiermurtelevalle Strada del Vino -viinitielle, joka vie maakunnan tunnetuimman viinialueen Chiantin läpi.

– Ruffinon keskitäyteläinen ja mukavan hapokas maku sopii kaikelle tomaattiselle ruoalle kuten bolognese- tai ragukastikkeelle ja laadukkaalle pizzalle. Nauti myös sienirisoton, carpaccion, erilaisen antipastin ja yrttisten liharuokien kanssa.

Sangiovese on aito ja alkuperäinen Chiantin ja koko Toscanan viinialueen punainen rypälelajike. Kaikissa Chianti-luokitelluissa viineissä tulee olla vähintään 60 % Sangiovesea.

Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic – HS viinitestin voittaja

– Elegantti ja kypsän hedelmäinen Antiche Terre -viinitalon Ripasso-viini on kotoisin Pohjois-Italian Veneton viinialueelta reilun sadan kilometrin päästä Venetsian upeasta kaupungista. Venetossa sijaitsee yksi Italian arvostetuimmista viinialueista – Valpolicella – heti Garda-järven itäpuolella. Valpolicellassa valmistetaan Italian ikoniviiniä Amaronea sekä sen 'pikkuveljenä' tunnettua Ripassoa.

Antiche Terre voitti Helsingin Sanomien Ripasso-viinien testin 1.12.2022 ja sai täydet viisi tähteä "Maku rakentuu monen erilaisen aromin kautta tasapainoiseksi, hyvin tyylikkääksi ja melko pitkäksi."

– Viiniharrastajallekin sopivassa Antiche Terre Ripasso -luomupunaviinissä on paljon nyansseja ja ehdottomasti vastinetta rahalle. Sen raikkaan hedelmäinen maku on täynnä kypsän rusinaisia aromeja, kuivattua hedelmää ja yrttisyyttä, kuten hyvässä Ripassossa kuuluu ollakin. Keskitäyteläinen maku ja runsaat, mutta mukavan pehmeät tanniinit.

Ripasso on italiaa ja tarkoittaa uudelleen käytettyä. Lue tarkemmin Ripasson valmistuksesta

Nauti Antiche Terre Ripasso pitkään kypsytetyn lihapadan kanssa, jossa on tomaatteja ja yrttejä. Tai kokeile munakoiso-tomaattipiirasta tai ragua. Antipasti-lautanen Valio Aura Gold -sinihomejuuston tai prosciutton kanssa toimii takuuvarmasti. Viini elää lasissa eli aromimaailma muuttuu ja aukeaa, kun se saa hieman happea.

Italialaisissa punaviineissä on yleensä hyvä hapokkuus, mikä tuo viiniin rakennetta ja tekee niistä erityisen hyviä ruokaviinejä.

Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Markus Hannula ja Markus Sillanpää sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.