Makupari: viini ja itämainen ruoka

Runsaan mausteiset itämaiset ruoat asettavat haasteen viininystävälle. Aromikkaiden ja puolikuivien valkoviinien tai hieman jäännössokeria sisältävien keskitäyteläisten punaviinien avulla ruoan mausteisuus tasapainottuu. Tutustu vinkkeihin!

Mitä viiniä itämaiselle ruoalle?

Itämainen ruoka on vakiinnuttanut asemansa myös länsimaissa. Thaimaalaiset, kiinalaiset, korealaiset ja esimerkiksi intialaiset ravintolat tarjoavat kävijälleen mausteisen makumatkan itään.

Paljon tuoreita kasviksia ja erilaisia lihoja tai tofua sisältävät itämaiset ruoat ovat hurmanneet myös kotikokit. Kotikeittiöissä syntyvät niin kauniit ja värikkäät vietnamilaiset kesärullat kuin helpot ja nopeat wokit. Makujen lisäksi itämaiseen ruokafilosofiaan kuuluu jakaminen ja pöydät täyttyvät usein monista eri annoksista, joita maistellaan yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

Idässä paikalliset nauttivat ateriansa harvoin viinin kanssa, joten itämainen ruoka tarjoaakin mielenkiintoisen haasteen viininjuojalle.

Joitakin yhdistelmiä viininystävän kannattaa kuitenkin kokeilla, vaikka myös vesi tai olut käyvät hyvin itämaisen ruoan kumppaniksi. Riesling-, viognier- ja mausteita kestävät gewürztraminer-viinit ovat näissä tapauksissa maistamisen arvoisia. Esimerkiksi hedelmäinen, kuivahko ja sitrusmainen Kungfu Girl Riesling toimii loistavasti monien itämaisten ruokien kanssa.

Mitä viiniä kiinalaiselle, intialaiselle ja korealaiselle ruoalle?

Kiinalaisesta ruoasta löytyy usein makeutta. Soijan, inkiväärin ja kardemumman mausteisia makuja täydentävät makeat tai eksoottisten hedelmien aromeja sisältävät viinit. Kokeile hapanimelän porsaan ja muiden kiinalaisten suosikkiruokien kanssa esimerkiksi puolikuivaa Rosemount GTR -valkoviiniä Australiasta.

Intialaiset ruoat ovat usein mausteisia, mutta eivät aina välttämättä kovinkaan tulisia. Intiassa ruoan kanssa nautitaan usein vettä, mutta länsimaissa olut on yleensä värikkään ruoan kaveri.

Korealaisen ruoan tunnistaa vahvasta valkosipulin, chilin ja inkiväärin tuoksusta. Tulista trendiruokaa kuten esimerkiksi kimchiä kannattaa tarjoilla raikkaan juoman kanssa. Oluista vaalea lager ja viineistä hapokkaat ja puolikuivat valkoviinit tai runsaan marjaiset punaviinit istuvat hyvin korealaiseen ruokapöytään.

Punaviiniä ei varsinaisesti itämaisten ruokien kanssa suositella, mutta jos lasiin haluaa kaataa punaista, viini kannattaa tarjoilla viilennettynä. Sopivan jäähtynyt punaviini sopii tällöin paremmin yhteen mausteisen ja makeahkon ruoan kanssa.

Tiesitkö, että...

Yleensä viinin ja ruoan yhdistämisessä varma tapa on noudattaa sääntöä ”paikallinen ruoka, paikallinen viini”. Itämaisten ruokien suhteen paikallisen viinin yhdistäminen ruokiin ei kuitenkaan onnistu, sillä paikalliset viinit ovat hyvin harvassa.