Raclette hurmaa talvi-iltana
Racletten äärellä vietät mukavaa iltaa seurustellen ja syöden. Katso raclette ruokasuositukset ja viinivinkit!
Lue lisää »Fonduen äärellä vietät mukavaa iltaa seurustellen ja syöden. Lue mitä fondue oikein on!
Fondue on kotoisin ranskankielisen Sveitsin alueelta ja se on alun perin tarkoittanut kuumaa, sulatettua juustoa. Ranskan kielen sana fondre tarkoittaakin sulaa tai sulanutta. Nykyisin fonduesta puhutaan myös liha- tai vaikkapa suklaafonduen yhteydessä.
Fonduepata tai -kattila asetetaan telineeseen, jonka alla on kuuma liekki, jotta fonduepadan sisältö eli esimerkiksi juusto pysyy juoksevana tai lihaliemi lämpimänä.
Ranskan kielen sana fondre tarkoittaa sulaa tai sulanutta
Fondue on täydellistä talvipäivän ruokaa ja soveltuu moneen erilaiseen ruokavalioon, koska dippailtavat voi valita omien makumieltymysten mukaan. Dipattavat ruokapalat kuten leipä asetetaan pitkään fonduehaarukkaan ja upotetaan sulaan juustoon fonduepadassa.
Juustofonduepata on perinteisesti paksureunainen ja keraaminen, jotta juusto pysyy juoksevana pidempään.
Juustofondueen yhdistetään usein gruyère- ja emmental-juustoa ja seokseen lisätään myös usein mausteita kuten valkosipulia, muskottipähkinää tai pippuria.
Perinteisesti juustofondueen dipataan maistuvia maalaisleipäpaloja, myös tumma leipä toimii hyvin. Juustoon voi halutessaan dipata myös esimerkiksi kuorineen keitettyjä perunoita tai vihanneksia.
1. Kuumenna fonduekattila ja valmista fondue-seos sen ohjeen mukaan, jota käytät. Yleensä seos sisältää juustoa ja mausteita. 2. Leikkaa sopivan kokoisia paloja dipattavasta ruoasta, kuten leipää, vihanneksia, lihaa tai makkaraa. 3. Pujota leipäpala tai muu dipattava ruoka fonduehaarukkaan tai -tikkuun. 4. Dippaa ruoka varovasti fonduepadassa olevaan lämpimään juustoseokseen. 5. Pidä haarukkaa hetken padan yläpuolella, jotta ylimääräinen juusto valuu takaisin kattilaan ja juusto hieman jäähtyy.
Maistuva liha-, kana- tai kasvisliemi kuumennetaan teräskattilassa, ja siinä kypsytetään lihanpaloja tai kasviksia fonduehaarukoiden avulla. Fonduekattila kannattaa lämmittää ensin liedellä kuumaksi ja nostaa sitten ruokapöytään fonduealustan päälle, jossa se pysyy lämpimänä. Turvallisin tapa fonduepadan lämpimänä pitämiseen on fonduepolttogeeli.
Küchenprofi Luzern -fonduepata sopii hyvin lihafonduen tekemiseen ja siinä voi myös valmistaa juustofonduen. Setti sisältää teräskattilan, fonduealustan sekä fonduehaarukat jopa kuuden henkilön illanviettoon.
Viinivalinta riippuu siitä, millainen fondue on tarjolla: Juustofonduen kanssa toimii perinteisesti valkoviini kuten kuivat Rieslingit ja tammittamattomat Chardonnayt. Niiden hapokkuus ja raikkaus tasapainottavat juuston rasvaisuutta.
Tuhti ja rasvaisempi ruoka vaatii viiniltä riittävästi hapokkuutta.
Punaviinit kuten Pinot Noir tai Merlot sopivat puolestaan lihafonduen kanssa.
Küchenprofi fonduepadat löydät Decanter viini- ja keittiötarvikeliikkeen valikoimasta.
Racletten äärellä vietät mukavaa iltaa seurustellen ja syöden. Katso raclette ruokasuositukset ja viinivinkit!
Lue lisää »Keittiöalkoholit kuuluvat jokaisen kotikokin maustekaappiin. Kokeile ruokien maustamista punaviinillä, valkoviinillä tai muilla erilaisilla alkoholeilla. Tutustu vinkkeihin!
Lue lisää »Japanilaiseen ruokaan erikoistunut kokki Diego Gallardo on muuttanut Espanjasta Japanin kautta Yllästunturille yksityiseksi sushikokiksi. Tutustu Diegon vinkkeihin kotikokille sushin valmistamiseen!
Lue lisää »Pirteähappoiset Riesling-valkoviinit ovat suosittuja ruoka- ja seurusteluviinejä. Puolikuivat Rieslingit kuten Kungfu Girl Riesling toimivat erityisesti sushin ja mausteisemman ruoan kanssa. Katso Riesling-tärpit!
Lue lisää »