Mitä viiniä talven suosikkiruoille?
Onko sinun herkkusi raclette, lihafondue, lasagne tai blinit? Katso täsmäviinisuositukset näille talvisen tuhdeille ruoille.
Lue lisää »Racletten äärellä vietät mukavaa iltaa seurustellen ja syöden. Katso raclette ruokasuositukset ja viinivinkit!
Raclette on illanistujaisruoka, jota nautitaan perinteisesti Alpeilla Sveitsissä, Ranskassa ja Itävallassa. Sana raclette tulee ranskan verbistä racler, raapia. Juusto asetetaan hiilloksen, tai nykyisin sähkövastuksen, ääreen niin että se sulaa valuvaksi. Sulanut juusto "raapaistaan" pannulta suoraan syöjän lautaselle aterian muiden osien seuraksi pienellä lastalla. Raclettegrilliin kuuluu useampi pikkupannu – yksi jokaiselle ruokailijalle.
Juuston kanssa tarjotaan perinteisesti vaaleaa leipää, keitettyjä perunoita, cocktailkurkkuja ja hillosipulia. Parilalla paistuu lisäksi pienet mureat lihasiivut, makkarat ja kaikenlaiset kasvikset ja vaikkapa herkkusienet. Vain mielikuvitus on rajana.
Racletteen sopii parhaiten erityinen valmiiksi paloiteltu raclette-juusto, mutta muutkin keskikovat juustot tai kermajuustot käyvät. Kannattaa varata juustoa 100−200 grammaa syöjää kohden.
Neljän henkilön raclette-grilli on juuri sopiva kahden-neljän henkilön herkkuhetkeen. Isommalle porukalle on hyvä valita suurempi, 8 hlön raclettegrilli, jotta nautiskelu sujuu jouhevasti.
Sulanut juusto, maistuvien lisukkeiden kanssa, on täydellistä talviruokaa.
Raclette on perinteisesti talvipäivän herkku, mutta sopii hyvin myös muihin sesonkeihin. Voit ilahduttaa kesävieraita maistuvalla raclette-hetkellä ja kantaa raclette-grillin ulos terassipöydälle. Raclettejuusto on ihana yhdistelmä kesän uusien perunoiden ja muiden raikkaiden vihannesten kanssa.
Raclette viihtyy raikkaan valkoviinin kanssa kuten Rieslingin tai itävaltalaisen Grüner Veltliner -rypäleestä tehdyn viinin kanssa.
Pirteä, kuiva ja raikkaan hedelmäinen Pratch Grüner Veltliner on täynnä runsasta makumaailmaa. Sen hapokkuus tasapainottaa mukavasti raclette-juuston rasvaisuutta.
Jos haluat nauttia punaviiniä, kevyehkö marjaisa ja raikas viini on varmin valinta.
Tuhti ja rasvaisempi ruoka vaatii viiniltä riittävästi hapokkuutta.
Viini-lehden Vuoden 2018 punaviininä palkittu Leyda Las Brisas Pinot Noir on keskitäyteläinen ja kypsän marjaisa punaviini, joka ei peitä juuston ja kasvisten makua alleen. Sen sopiva hapokkuus leikkaa hyvin juuston rasvaisuutta ja toimii erityisesti kun raclette-grillissä on lihaa kuten karitsan tai naudan sisäfileen tai raakamakkaroiden paloja.
Küchenprofi Raclette-grillit löydät Decanter viini- ja keittiötarvikeliikkeen valikoimasta.
Onko sinun herkkusi raclette, lihafondue, lasagne tai blinit? Katso täsmäviinisuositukset näille talvisen tuhdeille ruoille.
Lue lisää »Katso viini- ja olutsuositukset talvisten pataruokien kylkeen sekä nappaa neljä pataruokaohjetta.
Lue lisää »Millaista punaviiniä kannattaa kaataa lasiin keskellä pimeintä vuodenaikaa? Nappaa täsmäsuosituksemme ruokavinkkeineen.
Lue lisää »Tutustu palkitun viinintekijän Viviana Navarreten upeisiin Leyda-viineihin ja Viinilehden arvioihin.
Lue lisää »