Mitä viiniä talven suosikkiruoille?

Onko sinun herkkusi raclette, lihafondue, lasagne tai blinit? Katso täsmäviinisuositukset näille talvisen tuhdeille ruoille.
raclette

Raclette
+ Leyda Las Brisas Pinot Noir -punaviini

Chile, Alkosta 16,78 €

Sulatettu juustoruoka raclette on helppo tarjottava illanistujaisiin. Se valmistetaan useimmiten sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä, jossa juustoviipaleita sulatetaan pienissä raclette-pannuissa. Kukin ruokailija sulattaa itse oman annoksensa.

Tuhti ja rasvaisempi ruoka vaatii viiniltä riittävästi hapokkuutta.

Sulatettu raclette-juusto nautitaan keitettyjen perunoiden, hillosipulien ja etikkakurkkujen kanssa.

Viini-lehden Vuoden 2018 punaviininä palkittu Leyda Las Brisas Pinot Noir on keskitäyteläinen ja kypsän marjaisa punaviini, joka ei peitä juuston ja kasvisten makua alleen.

Lihafondue
+ Lindeman's Bin 50 Shiraz -punaviini

Australia, Alkosta 10,69 €

Lihafondue on talviajan parasta seurusteluruokaa! Murea lihanpala tikunpäähän ja kukin kypsentää omansa fonduepannun öljyssä tai lihaliemessä. Lisukkeeksi sopivat hyvin perunalohkot sekä kasvikset, nekin fonduepannussa paistettuna.

Lindeman's Bin 50 Shiraz -punaviinin mehevä täyteläisyys tukee liharuokaa, ja sen sopiva hapokkuus samalla tasapainottaa tuhtia annosta.

Lasagne
+ Ruffino Chianti -punaviini

Italia, Alkosta 11,49 €

Maukas lihalasagne on perinteinen talviruokasuosikki, joka ei esittelyjä kaipaa.

Perinteiselle italialaiselle ruoalle sopii tietenkin klassinen italialainen viini Toscanasta.

Keskitäyteläisestä Ruffino Chianti -punaviinistä löytyy sopivaa hapokkuutta, joka keventää tuhtia ja juustolla kuorrutettua lasagnea. Viini ei ole liian täyteläinen, vaan toimii myös kasvislasagnen kanssa.

Blinit
+ Laroche Petit Chablis -valkoviini

Ranska, Alkosta 19,99 €

Blinejä nautitaan useimmiten mädin, graavikalan tai rapujen kanssa, ja kokonaisuus kruunataan smetanalla.

Runsaassa rasvassa paistetut blinit kaipavat kylkeensä raikkautta. Laroche Petit Chablis -valkoviinin mineraalisuus, raikkaus ja sitrusmainen aromikkuus raikastaa blinin tuhtia kokonaisuutta. 

Peruna-kasvislasagne

Lasagnen voi jättää vaikka ulkoilun ajaksi rauhassa uuniin kypsymään. Nauti keskitäyteläisen punaviinin tai raikkaan valkoviinin kanssa.