
Raclette
+ Leyda Las Brisas Pinot Noir -punaviini
Chile, Alkosta 16,78 €
Sulatettu juustoruoka raclette on helppo tarjottava illanistujaisiin. Se valmistetaan useimmiten sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä, jossa juustoviipaleita sulatetaan pienissä raclette-pannuissa. Kukin ruokailija sulattaa itse oman annoksensa.
Sulatettu raclette-juusto nautitaan keitettyjen perunoiden, hillosipulien ja etikkakurkkujen kanssa.
Viini-lehden Vuoden 2018 punaviininä palkittu Leyda Las Brisas Pinot Noir on keskitäyteläinen ja kypsän marjaisa punaviini, joka ei peitä juuston ja kasvisten makua alleen.
Lihafondue
+ Lindeman's Bin 50 Shiraz -punaviini
Australia, Alkosta 10,69 €
Lihafondue on talviajan parasta seurusteluruokaa! Murea lihanpala tikunpäähän ja kukin kypsentää omansa fonduepannun öljyssä tai lihaliemessä. Lisukkeeksi sopivat hyvin perunalohkot sekä kasvikset, nekin fonduepannussa paistettuna.
Lindeman's Bin 50 Shiraz -punaviinin mehevä täyteläisyys tukee liharuokaa, ja sen sopiva hapokkuus samalla tasapainottaa tuhtia annosta.
Lasagne
+ Ruffino Chianti -punaviini
Italia, Alkosta 11,49 €
Maukas lihalasagne on perinteinen talviruokasuosikki, joka ei esittelyjä kaipaa.
Keskitäyteläisestä Ruffino Chianti -punaviinistä löytyy sopivaa hapokkuutta, joka keventää tuhtia ja juustolla kuorrutettua lasagnea. Viini ei ole liian täyteläinen, vaan toimii myös kasvislasagnen kanssa.
Blinit
+ Laroche Petit Chablis -valkoviini
Ranska, Alkosta 19,99 €
Blinejä nautitaan useimmiten mädin, graavikalan tai rapujen kanssa, ja kokonaisuus kruunataan smetanalla.
Runsaassa rasvassa paistetut blinit kaipavat kylkeensä raikkautta. Laroche Petit Chablis -valkoviinin mineraalisuus, raikkaus ja sitrusmainen aromikkuus raikastaa blinin tuhtia kokonaisuutta.