Makupari: viini ja parsa

Keväinen parsa vaatii hieman karvaan makunsa takia paljon viinikumppaniltaan. Valitse parsalle kevyen raikas ja aromikas valkoviini tai pirteästi kupliva kuohuviini.

parsa

Keväällä maasta pilkottava parsa on yksi sesonkinsa odotetuimmista herkuista. Monet ravintolat viettävät lämpiminä kevätpäivinä parsaviikkoja, jolloin ruokalistalta voi löytää mitä erilaisempia parsa-annoksia. Sesongin ollessa huipussaan myös ruokakaupat täyttyvät edullisista natisevista punteista.

Vähäkalorinen ja terveellinen parsa on helppo valmistaa kotona ja tuo raikkaan lisän ruokapöytään. Parsa sopii hyvin lisukkeeksi esimerkiksi savustetun possunkyljen rinnalle, jonka lisäksi se soveltuu risottoon, munakkaaseen tai vaikka piirakkaan ilmakuivatun kinkun kanssa.

Monella meistä on omia vahvoja suosikkeja täydellisesti parsan rinnalle istuviksi juomiksi. Osalle riesling tuntuu olevan ainoa varteenotettava kumppani, kun taas jotkut ylistävät parsan kanssa keveitä pinot blanc -viinejä. Myös rehevän hedelmäinen cava tai sitruunainen samppanja puolustavat paikkaansa parsan juomakumppanina.

Avainsanoja parsaviinin valinnalle ovat raikkaus, runsas hedelmäisyys ja aromaattisuus. Tuhdit ja vahvan tammiset valkoviinit saattavat helposti peittää parsan oman ainutlaatuisen ja herkän maun.

Parsan valmistustapa vaikuttaa merkittävästi juomavalintaan. Varmasti perinteisin tapa tarjota parsaa on kaataa ryöpättyjen parsatankojen päälle voisulaa ja viimeistellä annos parmesaanilla ja mustapippurilla.

Klassikkoannoksen rinnalle kannattaa valita hienostunut ja hennon paahteinen Louis Roederer -samppanja, joka raikastaa voin rasvaisuutta.

Voisulan lisäksi täyteläinen ja kuohkea hollandaisekastike on monen suosikkilisuke parsalle. Rasvainen kastike kaipaa juomalta hapokkuutta, jolloin Ranskan Chablis-alueen valkoviinit ovat erinomaisia valintoja lasiin.

Kolme vinkkiä parsan säilytykseen

1. Parsa on parhaimmillaan tuoreena. Liian pitkään säilytettynä parsan herkullinen varsi muuttuu nopeasti puumaiseksi. Vihreä parsa kestää säilytystä hieman paremmin kuin valkoinen.

2. Parsa kannattaa säilyttää erillään voimakkaan tuoksuisista ruoista.

3. Kääri parsatangot kosteaan liinaan ja säilytä niitä viileässä sekä pimeässä paikassa. Ihanteellinen säilytyslämpötila on +2­–5 asteessa.