Mustajuuri-Vichysoisse

Vichysoisse on ranskalainen klassikkokeitto, joka valmistetaan purjosta ja perunasta ja se tarjoillaan usein kylmänä. Myös suomalainen mustajuuri sopii ihanasti tähän keittoon.

Mustajuuri-Vichysoisse
logo

6-8

logo

0 h 50 min

AINEKSET

  • 1 sipuli kuorittuna ja siivutettuna

  • 2 rkl voita

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 3 isoa purjoa (valkoiset osat)

  • 500 g mustajuurta

  • 3 isoa perunaa

  • suolaa ja valkopippuria

  • 1 dl valkoviiniä

  • 1 1/4 dl kuohukermaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Sulata voi kattilassa oliiviöljyn kanssa. Lisää siivutettu sipuli sekaan ja kuullota miedolla lämmöllä n. 2 minuutin ajan.

    2. Huuhdo purjot huolellisesti ja siivuta valkoiset osat ohuiksi siivuiksi ja lisää kattilaan (säästä vihreät osat, niitä voi hyödyntää ruuanlaitossa myöhemmin!). Anna taas hautua miedolla lämmöllä n. 3–4 minuuttia. 

    3. Huuhdo ja kuori mustajuuret, varmista ettei niihin jää hiekkaa. Pilko pieniksi paloiksi. Kuori ja pilko myös perunat. Lisää kattilaan sipuleiden kanssa. Mausta ripauksella suolaa ja valkopippuria.  

    4. Lisää kattilaan litra vettä ja viini. Anna hautua miedolla lämmöllä 30 minuutin ajan, tai kunnes perunat ja mustajuuret ovat pehmenneet. Kaada vihannekset ja liemi blenderiin(tai käytä sauvasekoitinta) ja soseuta kunnes keitto on silkkisen sileää. Lisää kerma ja pyöräytä vielä nopeasti blenderissä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa vielä ripaus suolaa.

Viimeistelyyn

AINEKSET

  • ruohosipulia

  • halutessasi juhlaversioon esimerkiksi tryffeliöljyä tai muuta maustettua öljyä

VALMISTUSOHJEET

    Keiton voi tarjota lämpimänä tai kylmänä. Viimeistele ennen tarjoilua annokset hienonnetulla ruohosipulilla. Juhlavampaan versioon lorauta päälle tryffeliöljyä tai vaikkapa valkosipulilla maustettua oliiviöljyä. 

Viola Virtamo

Resepti ja kuva: Viola Virtamo

Ruokakirjailija, valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Viola Virtamo on julkaissut usean kirjan viimeisimpänä Nordic Winter Cookbook. Ruoka on Violan suuri intohimo ja hän onkin kuvannut ja taittanut kymmeniä ruokakirjoja uransa aikana. Seuraa Violaa Instagramissa @violaminerva

Tutustu Violan töihin