Rapumenu á la Ina Niiniketo

Keittiömestari Ina Niinikedon rapumenussa nautitaan rapujen lisäksi kokonaisina keitettyjä latva-artisokkia, joita dipataan itsetehtyihin kastikkeisiin ja nautitaan juustopiirakan sekä ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa.

Rapujuhlamenu_Ina_Niiniketo

Keitetty latva-artisokka on hyvä kasvisvaihtoehto tarjottavaksi rapujuhlissa perinteisten keitettyjen rapujen lisäksi. Latva-artisokan syöminen on samankaltaista näpertämistä kuin rapujen kuoriminen. Kokonaisena kypsennetyt artisokat syödään käsin lehti kerrallaan. Syötäväksi sopii lehden paksu osa sekä itse latva-artosokan sydän.

Keitetyt ravut

AINEKSET

  • 30 kpl eläviä rapuja

  • n. 5 dl vettä

  • 3 rkl merisuolaa

  • 5 oksaa kruunutilliä

VALMISTUSOHJEET

    1. Huuhtele elävät ravut juoksevan kylmän veden alla.

    2. Mittaa kattilaan vettä (noin. ¾ kattilasta) ja lisää suola. Kuumenna vesi niin, että se alkaa juuri kiehumaan. 

    3. Lisää ravut ja kruunutillin oksat veteen. 

    4. Kun keitinvesi alkaa kiehumaan, keitä rapuja noin. 8-10 min. Rapujen väri muuttuu punaiseksi. Ota kattila pois liedeltä ja anna rapujen jäähtyä niiden keitinliemessä.

    5. Tarjoile ravut vaalean leivän, tillin ja sitruunan kanssa.

Latva-artisokat

AINEKSET

  • 2 kpl kokonaisia latva-artisokkia

  • 1 salottisipuli

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 4 kpl laakerinlehteä

  • 8 oksaa timjamia

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 sitruuna

  • 2 dl valkoviiniä

  • 8 dl vettä

  • suolaa


VALMISTUSOHJEET

    1. Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipulin kynnet.

    2. Kuumenna kattila ja lisää pohjalle oliiviöljy ja freesaa siinä sipulit, timjami ja laakerinlehdet.

    3. Lisää joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Lisää päälle vesi. Mausta liemi suolalla ja kuori sitruunasta kuoret joukkoon ja purista mehut. 

    4. Lisää latva-artisokat liemeen ja anna niiden keittyä liemessä hiljalleen poristen n. 30-45 minuuttia kunnes ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyden pienellä veitsellä kannan pohjasta. 

    5. Kun artisokat ovat kypsiä, nosta ne pois liemestä reikäkauhalla ja anna jäähtyä.

Comte-juusto piirakka

AINEKSET

  • 200 g kylmää voita

  • 5 dl vehnäjauhoja

  • 1 kananmuna

  • 1 tl suolaa

  • 200 g comte juustoa

  • 2 kananmunaa

  • 2 dl kermaa

  • 1 tl rouhittua muskottipähkinää & 1 tl suolaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Aloita pohjan valmistamisesta: Leikkaa voi pieneksi kuutioiksi ja lisää kylmän voin joukkoon vehnäjauhot. Nypi voi ja vehnäjauho taseiseksi. Lisää 1 kananmuna, joka sitoo kaikki ainekset yhteen. 

    2. Lisää suola ja vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhosta ja muodostaa pallon. 

    3. Anna taikinan levätä kylmässä vähintään 1 tunti.

    4. Kuumenna uuni 180 asteeseen.

    5. Kauli taikina ohueksi levyksi ja aseta se piirakkapohjaan. Leikkaa ylimääräiset reunat pois pienellä veitsellä. Painele haarukalla pieniä reikiä piirakkapohjaan.

    6. Paista pohjaa 10 minuuttia uunissa ja ota pois uunista.

    7. Valmista sitten täyte: Raasta juusto.

    8. Sekoita keskenään kananmunat, kerma ja mausteet. 

    9. Levitä juustoraaste tasaisesti piirakkapohjalle ja kaada päälle muna-kerma seos. 

    10. Paista uunissa n. 25 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt ja saanut kauniin kullanruskean värin pintaan.

    11. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Dipattavat kastikkeet ravuille sekä artisokalle:

Perinteinen majoneesi

AINEKSET

  • 2 keltuaista

  • 1 rkl Dijon sinappia

  • 1 rkl punaviinietikkaa

  • 3 dl rypsiöljyä

  • 1 tl suolaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Mittaa kaikki ainekset litran vetoiseen syvään kulhoon.

    2. Aseta sauvasekoitin pohjalle ja sekoita ainekset yhteen niin että seoksesta muodostuu paksua majoneesia.

Dijonnaise

AINEKSET

  • 1 rkl Dijon-sinappia

  • 1 rkl sherry- tai punaviinietikkaa

  • 1 rkl rypsiöljyä

  • 1 tl sokeria

  • 1 tl suolaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa.

Savupaprika Ranch

AINEKSET

  • 2 rkl valmista majoneesia

  • 2 rkl creme fraichea

  • 2 tl sriracha kastiketta tai muuta chilikastiketta

  • 2 rkl turkkilaista jogurttia

  • 2 tl savustettua paprikajauhetta

  • 1 tl sokeria

  • 1 tl suolaa

  • 1 sitruuna

VALMISTUSOHJEET

    1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja purista joukkoon sitruunan mehu.

    2. Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Ina Niiniketo

Resepti: keittiömestari Ina Niiniketo

Ina on keittiömestari ja ruokakirjailija, joka on asunut ja työskennellyt kokkina Tukholmassa 7 vuotta, sitä ennen Helsingissä mm. Chez Dominiquessa, Olossa sekä Askissa. Ruuassa Ina panostaa vahvoihin makuihin ja sesongissa oleviin parhaisiin raaka-aineisiin.