Keittiömestari Ina Niinikedon rapumenussa nautitaan rapujen lisäksi kokonaisina keitettyjä latva-artisokkia, joita dipataan itsetehtyihin kastikkeisiin ja nautitaan juustopiirakan sekä ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa.
Keitetty latva-artisokka on hyvä kasvisvaihtoehto tarjottavaksi rapujuhlissa perinteisten keitettyjen rapujen lisäksi. Latva-artisokan syöminen on samankaltaista näpertämistä kuin rapujen kuoriminen. Kokonaisena kypsennetyt artisokat syödään käsin lehti kerrallaan. Syötäväksi sopii lehden paksu osa sekä itse latva-artosokan sydän.
Huuhtele elävät ravut juoksevan kylmän veden alla.
Mittaa 10 litran kattilaan vettä (noin. ¾ kattilasta) ja lisää suola. Kuumenna vesi niin, että se alkaa kiehumaan.
Lisää ravut ja kruunutillin oksat veteen. Jos kaikki ravut eivät mahdu kunnolla kerralla kattilaan, keitä ne kahdessa osassa.
Kun keitinvesi alkaa kiehumaan, keitä rapuja noin. 8-10 min. Rapujen väri muuttuu punaiseksi. Ota kattila pois liedeltä ja anna rapujen jäähtyä niiden keitinliemessä.
Tarjoile ravut vaalean leivän, tillin ja sitruunan kanssa.
Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipulin kynnet.
Kuumenna kattila ja lisää pohjalle oliiviöljy ja freesaa siinä sipulit, timjami ja laakerinlehdet.
Lisää joukkoon valkoviini ja anna sen kiehahtaa. Lisää päälle vesi. Mausta liemi suolalla ja kuori sitruunasta kuoret joukkoon ja purista mehut.
Lisää latva-artisokat liemeen ja anna niiden keittyä liemessä hiljalleen poristen n. 30-45 minuuttia kunnes ovat kypsiä. Voit kokeilla kypsyyden pienellä veitsellä kannan pohjasta.
Kun artisokat ovat kypsiä, nosta ne pois liemestä reikäkauhalla ja anna jäähtyä.
Aloita pohjan valmistamisesta: Leikkaa voi pieneksi kuutioiksi ja lisää kylmän voin joukkoon vehnäjauhot. Nypi voi ja vehnäjauho taseiseksi. Lisää 1 kananmuna, joka sitoo kaikki ainekset yhteen.
Lisää suola ja vaivaa taikinaa niin kauan, että se irtoaa kulhosta ja muodostaa pallon.
Anna taikinan levätä kylmässä vähintään 1 tunti.
Kuumenna uuni 180 asteeseen.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja aseta se piirakkapohjaan. Leikkaa ylimääräiset reunat pois pienellä veitsellä. Painele haarukalla pieniä reikiä piirakkapohjaan.
Paista pohjaa 10 minuuttia uunissa ja ota pois uunista.
Valmista sitten täyte: Raasta juusto.
Sekoita keskenään kananmunat, kerma ja mausteet.
Levitä juustoraaste tasaisesti piirakkapohjalle ja kaada päälle muna-kerma seos.
Paista uunissa n. 25 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt ja saanut kauniin kullanruskean värin pintaan.
Jäähdytä ennen tarjoilua.
Mittaa kaikki ainekset litran vetoiseen syvään kulhoon.
Aseta sauvasekoitin pohjalle ja sekoita ainekset yhteen niin että seoksesta muodostuu paksua majoneesia.
Sekoita kaikki ainekset yhteen kulhossa.
Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja purista joukkoon sitruunan mehu.
Sekoita kaikki ainekset yhteen.
Ina on keittiömestari ja ruokakirjailija, joka on asunut ja työskennellyt kokkina Tukholmassa 7 vuotta, sitä ennen Helsingissä mm. Chez Dominiquessa, Olossa sekä Askissa. Ruuassa Ina panostaa vahvoihin makuihin ja sesongissa oleviin parhaisiin raaka-aineisiin. Inan ravintola Canvas avautui Helsingin Punavuoreen vuonna 2022.
Chablis on 100-prosenttisesti Chardonnay-lajikkeesta valmistettu valkoviini samannimiseltä viinialueelta Ranskan Burgundista ja lähellä viinien aatelista samppanjaa. Ota Chablis haltuun!
Lue lisääTämä ranskalainen pataruoka cassoulet on valmistettu artisokasta ja pavuista ja se nautitaan basilikasta tehdyn pistoua-kastikkeen sekä raikkaan ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa. Tutustu keittiömestari Ina Niinikedon ohjeeseen.
Katso reseptiValmista keittiömestari Ina Niinikedon ohjeella kokonainen grillattu nieriä, raikas perunasalaatti ja piimä ranch- kastiketta. Nauti raikkaan hedelmäisen ranskalaisen Laroche Chardonnay L -viinin kanssa.
Katso reseptiIhastu keittiömestari Ina Niinikedon keväiseen ruokaohjeeseen ja nauti ranskalaisen Laroche-valkoviinin kanssa.
Katso resepti