Kesällä hyvä viini maistuu siinä missä talvellakin. Jos kohdalle sattuu lämmin kesä, viinivalinnoissani punaisena lankana on usein raikkaus eli hapokkuus. Oli kyseessä kuohuviini, valkkari, rosee tai punaviini, haluan sen virkistävän ja mahdollisesti houkuttelevan vielä toiseenkin viinilasilliseen.
Aina löytyy poikkeuksia, mutta lähtökohtaisesti kesä on raikkaiden ja hieman kevyempien viinien aikaa.
Tämä tarkoittaa, että vahvasti tammikypsytetyt ja hiivasakkojen päällä puoliväliin ikuisuutta kypsytetyt valkoviinit jää usein odottelemaan viileämpiä kelejä, tai sopivaa ruokaa. Myös erittäin täyteläiset turbopunkut jää usein kesällä juomatta ellei iltahämärässä avotulelle satu hiipimään juuri sopivan kokoinen tomahawk-pihvi.
Miten vältyt kesäisin “mökkiglögiltä”?
Lämpimien kesämökkien keittiönpöydillä säilytetyt tai unohdetut viinipullot ja hanaviinit ovat usein sellaisenaan aivan liian lämpimiä tai jopa kuumia tarjoiltavaksi. Sitä tulee ajatelleeksi, että laitan ne kylmään sitten myöhemmin, kun saan nämä muut ostokset kaappeihin ja paljun täytettyä. Teen itse usein saman virheen.
Pöydällehän ne sitten unohtaa ja kun tekisi mieli viileää viiniä, niin tarjolla on lämmintä “mökkiglögiä”. Eli aina vaan viinit heti kylmään oli se sitten jääkaappi tai perunakellari.
Vaikka viinihetkeä ei olisikaan heti tiedossa, kannattaa aina yrittää olla kaukaa viisas ja laittaa viini viileään jemmaan jo hyvissä ajoin. Jos kuitenkin satuit unohtamaan sen siihen aurinkoiselle ikkunanlaudalle tai viinihetki tulee muuten vaan täysin yllätyksenä, kääri viinipullo märkään käsipyyhkeeseen ja laita se hetkeksi pakkaseen.
Jo muutaman asteen ero tekee viinissä ihmeitä. Samassa tilanteessa hanapakkauksen pahvin voi aukaista ja laittaa viinipussukan kylmään veteen. Laita samalla tyhjä lasikarahvi jääkaappiin ja kun h-hetki koittaa, dekantoi hanapakkauksen viini karahviin. Voilà!
Millaista kesäviiniä lasiin?
Raikkaan hedelmäinen, hapokas ja aavistuksen pirskahteleva portugalilainen Casal Garcia Vinho Verde on kesäviini henkeen ja vereen.
Tämä valkoviini ei välttämättä ole se aisteja haastava mietiskelyviini, mutta se on viini ja se on raikas eli kaikkea mitä kuumana kesäpäivänä valkoviiniltä haluan. Tämä valkoviini on myös itselleni erittäin nostalginen. Casal Garcian veikeä kuplarakenne on kutittanut kieltäni niin Portugalin hiekkarannoilla ja mukulakivikaduilla kuin suomalaisessa kuusimetsässä. Muistot ovat itselleni vahva osa viininautintoa.
Piknik-vinkki!
Löydät Casal Garcia Vinho Verde -viinin myös pienessä 37,5 cl pullokoossa Alkon verkkokaupasta sekä valikoiduista Alkon myymälöistä (hinta 5,59 € / 37,5 cl). Siitä riittää lasilliset kahdelle tai kolmelle.
Kesä ja roseeviini, ah!
Olen vahvasti sitä mieltä, että laadukas roseeviini on aina paikallaan oli kesä tai talvi. Siitä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, etteikö roseeviini olisi poikkeuksellisen herkullinen kesäviini. Siinä värissä on oltava jotain, eikö? Vaikka olisi keskitalvi ja ulkona 20 astetta pakkasta, heti kun lasiin lorahtaa heleän vaaleanpunaista roseeviiniä liskoaivoni ajattelee “Minneköhän laitoin sen Mölkyn? Olikohan grillissä tarpeeksi kaasua?”
Ranskan Provencen roseeviinit ovat klassikoita ja lukeutuvat omiin suosikkeihini kesällä, tai ympäri vuoden. Pirteän metsämansikkainen, viehättävän vadelmainen sekä hennon mausteinen Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence luomurosee on paitsi mainio kesäpäivän fiilistelyviini, mutta laadukas rosee on myös erinomainen ruokaviini.
Grillaan ja savustan kesällä paljon kalaa. Lasi viileää roseeviiniä on siihen täydellinen pari. Se maistuu kokille niin ruokaa valmistaessa kuin ruokapöydässäkin.
Punaviini on mainettaan parempi kesäviini
Jos grillauksen ja siihen liittyvät herkut unohtaa, punaviini saattaa olla hieman kömpelö valinta kesäpäivään. Runsaat tanniinit, runsaan täyteläinen suutuntuma, hieman korkeampi alkoholiprosentti; nämä ovat asioita, jotka eivät välttämättä sovi kesäpäivän auringonpaisteen kanssa erityisen hyvin.
Huomaan kuitenkin itse suosivani raikasta punaviiniä kuohuviinin sijaan kesäisin. Mielestäni hyvä punaviini sopii aromimaailmaltaan loistavasti kesää dominoivaan meri-, metsä-, järvimaisemaan.
Kesällä viini kannattaa tarjoilla mieluiten liian kylmänä kuin liian lämpimänä.
Punaviinin tulee kuitenkin olla tasapainoinen ja tyyliltään keskivertoa maltillisempi. Semmoinen on Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir. Eloisa chileläinen punaviini on omiaan kesäillan rentoon seurusteluun, mutta tällä taklaat myös grillatut kalat, katkarapuvartaat, portobelloburgerit ja grilliribsit.
Punaviini ei tunnu pääsevän eroon “tarjoile huoneenlämpöisenä”-stigmastaan. Suomen kylmät kesät saattavat joskus jopa mahdollistaa rapean 16-18-asteen sisälämpötilan mökissä, mutta jos meno ei ole ihan niin koleaa, heitä rohkeasti punaviini jääkaappiin noin puolituntia ennen tarjoilua.
Kesällä viini kannattaa tarjoilla mieluiten liian kylmänä kuin liian lämpimänä. Kyllä se viinilasi siinä aurinkoisella terassilla lämpenee jos lipsahti liian kylmäksi, mutta liian lämmin viini ei ilman rankkaa raekuuroa helposti viilene.
Teksti: Ilkka Sirén
Kansainvälisesti palkittu viiniasiantuntija Ilkka Sirén kirjoittaa ruoasta ja viinistä niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet mm. Wine Enthusiast, Decanter ja Meininger's Wine Business International. Sirén on myös tuomaroinut lukuisissa viinikilpailuissa, mutta vapaa-ajalla tuomarin hattu jää naulakkoon ja viinistä nautitaan ilman pönötystä.