Säästä tai sijoita? Katso kaksi viiniparia eri hintaluokissa

Millainen viini sopii arkeen tai perusviikonloppuun – entä juhlaan tai merkkipäivään? Viiniraati valitsi kaksi viiniparia eri hintaluokista kahdelta laatuviinitalolta.

pihista_ja_panosta_viiniparit

Laadukkaat espanjalaiset Jaume Serra cava-kuohuviinit

Säästä: Jaume Serra Cava Organic

Suomen suosituimman kuivan cavan Jaume Serra Brutin luonnonmukaisesti valmistettu "sisarviini"

"Erittäin runsas tuoksu, jossa kuivattuja hedelmiä, paahteisuutta ja rusinaa. Maku on kuiva ja raikkaan hapokas, aavistus pullokypsytyksen tuomaa briossimaisuutta. Erinomainen valinta arjen juhlistukseen, sillä aina löytyy syy pieneen juhlaan"

”Monipuolinen niin maljajuomaksi kuin ruoan kanssa, erityisen nappipari tapaksille. Lempeät, mutta pitkään kestävät kuplat”

Sijoita: Jaume Serra Gran Reserva Chardonnay Cava Brut Nature

Runsas ja paahteinen premium-cava on Brut Nature -tyylinen eli todella kuiva.

"Aromeissa paljon pähkinäisyyttä, paahteisuutta ja kuivattua hedelmää – superrunsas, jossa paljon kaikkea. Voisi melkeinpä sanoa kuin kuohuviinien sherry"

"Brut Nature -tyylinen cava eli lähes rutikuiva, sokeria ei ole juurikaan. Brut Nature -viinejä kuvaillaan usein niin, että viinintekijä ei yritä piilottaa mitään lisäämällä kuohuviiniinsä sokeria eli "dosage", vaan viini on juuri sellainen kuin se oikeasti on."

"Merkkipäivien juhlistaja, joka sopii erityisen hyvin myös ruoan kanssa kuten vaaleat liharuoat esimerkiksi vasikka."

Viinilehti on antanut viinille 4 tähteä = Harmoninen, laadultaan erinomainen

Tyylikkäät Ruffino-punaviinit Italian Toscanasta

Säästä: Ruffino Chianti Organic

Tämä Alkostakin jo vuosikymmeniä löytynyt klassikkopunaviini ikoniselta Ruffinon viinitalolta on perus-chiantin benchmark – luomusta plussaa.

"Todella miellyttävä tuoksu, tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa pienellä mausteisuudella siivitettynä. Paljon aromeja, muttei ole maultaan liian tuhti vaan raikas."

"Keskitäyteläisyys ja raikas hapokkuus tekevät viinistä todella monelle ruoalle sopivan. Mätsää perjantaipizzalle ja pastalle, miksei keskellä viikkoakin. Sopii toki parempaankin pöytään esimerkiksi riistalintujen kanssa."

Sijoita: Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico Riserva

Todellinen Toscanan klassikkoviini, jota on valmistettu ensi kerran vuonna 1927 Aostan herttualle. Riserva Ducale tarkoittaa: varattu herttualle.

"Tämä tyylikäs Riserva-laatuluokiteltu viini suorastaan huutaa ruokaa rinnalleen. Rasvainen entrecöte, karitsan kareet, t-luupihvi tai pala kypsää parmesan-juustoa saa viinin ja ruoan loistamaan yhdessä."

Chianti Riserva -laatuluokiteltuja viinejä on kypsytetty vähintään kaksi vuotta.

"Aromeissa kypsää kirsikkaa ja punaista marjaa, mukavaa tammisuutta ja nahkaisuutta. Tanniinit ovat tuhdit vaikkeivät hyökkäävät, suutuntumassa napakkaa hapokkuutta ja upeaa ryhdikkyyttä."

Vinkki! Anna Riserva Ducalen aueta lasissa – kaada vieraille laseihin ja maistelkaa, miten viini maku kehittyy kun se saa happea.

Viinilehti on antanut viinille 4 tähteä = Harmoninen, laadultaan erinomainen

Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Tiina Heinonen ja Markus Hannula sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.

25.10.2023

Ruffino maisemaMitä on Ruffino Cares? Tutustu italialaisen viinitalon vastuullisuuteen

Ruffino Cares on kestävän kehityksen ohjelma ja aloite, jonka tavoitteena on pienentää ympäristökuormitusta vähentämällä hiilidioksidipäästöjä, kuluttamalla vähemmän vettä ja käyttämällä ainoastaan luonnonlannoitteita.

Lue lisää
punaviinilasi ja antipastiToscanalainen ruoka & viini – näin nautit toscanalaisittain

Keski-Italiassa sijaitseva Toscana on yksi maailman tunnetuimmista viinialueista, mutta mitä alueen ruoka pitää sisällään? Tutustu toscanalaiseen ruokaan ja viinisuosituksiin viinikirjoittaja Ilkka Sirénin matkassa.

Lue lisää
kuohuviiniä uudeksi vuodeksiNäin kuohuviini valmistetaan – 4 erilaista tapaa

Kuohuviinit nimensä mukaisesti kuohuvat, pirskahtelevat, poreilevat tai helmeilevät korkin avaamisen jälkeen. Kuplinta johtuu viinissä olevasta hiilidioksidista. Tutustu millä tavoin kuohuviiniä valmistetaan ja mikä tapa säilyttää kuplat pisimpään!

Lue lisää
valkoviinipullo ja lasiViinien klassikot – mitä ovat Cava, Chianti ja Chablis?

Näitä viinimaailman todellisia klassikoita yhdistävät alkukirjaimen lisäksi pitkät perinteet viininviljelyssä sekä panostus laatuun. Lähde viinikirjoittaja Ilkka Sirénin mukana nojatuolimatkalle kolmelle historialliselle viinialueelle.

Lue lisää