Millainen viini sopii arkeen tai perusviikonloppuun – entä juhlaan tai merkkipäivään? Viiniraati valitsi kaksi viiniparia eri hintaluokista kahdelta laatuviinitalolta.
Suomen suosituimman kuivan cavan Jaume Serra Brutin luonnonmukaisesti valmistettu "sisarviini"
"Erittäin runsas tuoksu, jossa kuivattuja hedelmiä, paahteisuutta ja rusinaa. Maku on kuiva ja raikkaan hapokas, aavistus pullokypsytyksen tuomaa briossimaisuutta. Erinomainen valinta arjen juhlistukseen, sillä aina löytyy syy pieneen juhlaan"
”Monipuolinen niin maljajuomaksi kuin ruoan kanssa, erityisen nappipari tapaksille. Lempeät, mutta pitkään kestävät kuplat”
Runsas ja paahteinen premium-cava on Brut Nature -tyylinen eli todella kuiva.
Espanja | Runsas & Paahteinen
26,99 €
"Aromeissa paljon pähkinäisyyttä, paahteisuutta ja kuivattua hedelmää – superrunsas, jossa paljon kaikkea. Voisi melkeinpä sanoa kuin kuohuviinien sherry"
"Brut Nature -tyylinen cava eli lähes rutikuiva, sokeria ei ole juurikaan. Brut Nature -viinejä kuvaillaan usein niin, että viinintekijä ei yritä piilottaa mitään lisäämällä kuohuviiniinsä sokeria eli "dosage", vaan viini on juuri sellainen kuin se oikeasti on."
"Merkkipäivien juhlistaja, joka sopii erityisen hyvin myös ruoan kanssa kuten vaaleat liharuoat esimerkiksi vasikka."
Viinilehti on antanut viinille 4 tähteä = Harmoninen, laadultaan erinomainen
Tämä Alkostakin jo vuosikymmeniä löytynyt klassikkopunaviini ikoniselta Ruffinon viinitalolta on perus-chiantin benchmark – luomusta plussaa.
"Todella miellyttävä tuoksu, tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa pienellä mausteisuudella siivitettynä. Paljon aromeja, muttei ole maultaan liian tuhti vaan raikas."
"Keskitäyteläisyys ja raikas hapokkuus tekevät viinistä todella monelle ruoalle sopivan. Mätsää perjantaipizzalle ja pastalle, miksei keskellä viikkoakin. Sopii toki parempaankin pöytään esimerkiksi riistalintujen kanssa."
Todellinen Toscanan klassikkoviini, jota on valmistettu ensi kerran vuonna 1927 Aostan herttualle. Riserva Ducale tarkoittaa: varattu herttualle.
"Tämä tyylikäs Riserva-laatuluokiteltu viini suorastaan huutaa ruokaa rinnalleen. Rasvainen entrecöte, karitsan kareet, t-luupihvi tai pala kypsää parmesan-juustoa saa viinin ja ruoan loistamaan yhdessä."
Chianti Riserva -laatuluokiteltuja viinejä on kypsytetty vähintään kaksi vuotta.
"Aromeissa kypsää kirsikkaa ja punaista marjaa, mukavaa tammisuutta ja nahkaisuutta. Tanniinit ovat tuhdit vaikkeivät hyökkäävät, suutuntumassa napakkaa hapokkuutta ja upeaa ryhdikkyyttä."
Vinkki! Anna Riserva Ducalen aueta lasissa – kaada vieraille laseihin ja maistelkaa, miten viini maku kehittyy kun se saa happea.
Viinilehti on antanut viinille 4 tähteä = Harmoninen, laadultaan erinomainen
Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Tiina Heinonen ja Markus Hannula sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.
25.10.2023
Ruffino Cares on kestävän kehityksen ohjelma ja aloite, jonka tavoitteena on pienentää ympäristökuormitusta vähentämällä hiilidioksidipäästöjä, kuluttamalla vähemmän vettä ja käyttämällä ainoastaan luonnonlannoitteita.
Lue lisääKeski-Italiassa sijaitseva Toscana on yksi maailman tunnetuimmista viinialueista, mutta mitä alueen ruoka pitää sisällään? Tutustu toscanalaiseen ruokaan ja viinisuosituksiin viinikirjoittaja Ilkka Sirénin matkassa.
Lue lisääKuohuviinit nimensä mukaisesti kuohuvat, pirskahtelevat, poreilevat tai helmeilevät korkin avaamisen jälkeen. Kuplinta johtuu viinissä olevasta hiilidioksidista. Tutustu millä tavoin kuohuviiniä valmistetaan ja mikä tapa säilyttää kuplat pisimpään!
Lue lisääNäitä viinimaailman todellisia klassikoita yhdistävät alkukirjaimen lisäksi pitkät perinteet viininviljelyssä sekä panostus laatuun. Lähde viinikirjoittaja Ilkka Sirénin mukana nojatuolimatkalle kolmelle historialliselle viinialueelle.
Lue lisää