Miksi valita roseekuohuviini?

Jos olet jo maistanut trendikkäitä roseeviinejä, ei kannata pelätä roseekuohuviinejäkään. Tutustu roseekuplien hyviin puoliin ja miten ne oikein valmistetaan.
rosekuohuviini

Kuten tavallinen roseeviini, myös roseekuohuviini on hyvin monipuolinen juoma. Sekä toimii aperitiivina ja maljajuomana, mutta sopii runsaan makunsa ansiosta hyvin myös erilaisten ruokien kanssa. Roseekuohuviinien aromeissa korostuvat punaisten marjojen aromit.

Marjaisat aromit mätsäävät muunmuassa lihan maun kanssa. Roseekuohuviinit sopivatkin erityisen hyvin riistalintujen kanssa. Myös ruokaisat salaatit ja kalaruoat, kuten lohi, saavat roseekuohuviinistä sopivan makuparin. Kupliva rosee sopii kesäterassilta joulupöytään ja myös aasialaisten ruokien kanssa.

Makeat roseekuohuviinit sopivat puolestaan makeiden marjaisien jälkiruokien kanssa kuten mansikkapavlovan kanssa.

Miten roseekuohuviini valmistetaan?

Tavallinen roseeviini valmistetaan useimmiten pelkästään punaisista rypälelajikkeista. Lue täältä lisää roseeviinien valmistuksesta.

Rosekuohuviini puolestaan valmistetaan usein niin, että ensin valmistetaan ns tavallinen vaalea viini vaaleista rypälelajikkeista, jonka joukkoon lisätään pieni määrä punaviiniä. Näin viiniin saadaan haluttu väri ja punaisten rypälelajikkeiden tuomat aromit.

Roseekuohuviini on maultaan runsaampi kuin tavallinen kuohuviini – ja myös monipuolisempi.

Useissa laatuluokitelluissa kuohuviineissä kuten samppanja, cava ja cremant punaviiniä sekoitetaan valkoviinin joukkoon ennenkuin viini pullotetaan toista käymistä eli hiilidioksidin viinin joukkoon tuomaa pullokäymistä varten. Usein punaviini on valmistettu Pinor Noir -rypäleestä.

Punaviiniä saa olla mukana korkeintaan 15 %. Esimerkiksi Bollingerin samppanjatalo käyttää omissa roseesamppanjoissaan 5 % punaviiniä. 

Suurin osa tankkikäymismenetelmällä tehdyistä eli yleensä hieman edukkaammista roseekuohuviineistä valmistetaan niin, että punaviini lisätään vaalean viinin joukkoon sen jälkeen kun kuplat ovat jo muodostuneet eli toisen käymisen jälkeen. Tankkikäymismenetelmällä valmistetaan mm. italialaiset Proseccot.

Tosin toistaiseksi Proseccoa ei voida valmistaa roseena Italian viinilainsäädännön takia. Mutta tämä on muuttumassa vuoden 2021 alussa, jolloin saamme laseihimme ensimmäiset rosee-Proseccot eli Roséccot! Silloin perinteisen vaalean Glera-rypälelajikkeen joukkoon valmistajat voivat lisätä myös punaista Pinot Neroa eli Pinot Noiria.