3 vinkkiä pizzan ja viinin yhdistämiseen

Kun haluat saada pizzastasi irti parhaat maut, kannattaa sen kumppaniksi valita viini, tietenkin Italiasta. Nappaa talteen herkulliset pizza & viini -yhdistelmät!

ruffino viini ja pizza

Pizza on alunperin lähtöisin Napolista. Italialaiset ruoat ovat - naturalmente - parhaimmillaan italialaisten viinien seurassa, sillä aikojen saatossa paikalliset viini- ja ruokamaut ovat hiotuneet toimivaksi liitoksi. 

–Viinin valinnassa kannattaa huomioida, että pizzan juusto kaipaa kumppaniksi hapokkuutta ja pizzan mausteisuus tasapainottuu viinin hedelmäisyyden myötä, Altian viiniasiantuntija Markus Hannula kertoo.

Tomaatissa on paljon happoja, mikä vaatii myös viiniltä happoja

Myös pizzan kastikkeella on väliä. Tomaattipohjaiset pizzat kaipaavat kaverikseen erilaisia viinejä kuin ’valkoiset pizzat’.  

– Tomaatissa on paljon happoja, mikä vaatii myös viiniltä happoja. Tomaattien kanssa ei myöskään sovi kovin tanniiniset viinit, sillä tomaatin maku muuttuu tanniinien myötä hieman metalliseksi. Tomaattia sisältävän pizzan kaveriksi sopiikin parhaiten raikkaan hapokas viini, joka voi olla puna-, valko-, rosee- tai kuohuviini. 

Pizzan täytteet vaikuttavat viinin valintaan

Pizzan päälle tulevat täytteet vaikuttavat omalta osaltaan siihen millainen viini kannattaa valita. Tuliset ainesosat kuten esimerkiksi chili, salami ja pepperoni kaipaavat seurakseen joko lempeää punaviiniä, jossa on hedelmäisyyttä mutta ei tanniineja tai vaihtoehtoisesti puolikuivaa valkoviiniä.

Italialaiset ruoat ovat - naturalmente - parhaimmillaan italialaisten viinien seurassa

Jos pizzan päällä on rucolaa tai ilmakuivattua kinkkua, viinikaveriksi kannattaa valita kevyehkö punaviini tai yrttisemmän makuinen valkoviini.

- Tässä pätee aika hyvin viini-ruoka -yhdistelmien perussääntö eli käytä sen alueen perusviiniä, mistä ruoka tulee. Jos täytteet ovat tyypillisiä Toscanan raaka-aineita, käytä tyypillisiä Toscanan viinejä, Hannula vinkkaa.

Kokeile näitä pizza-viini -yhdistelmiä

Tomaattipohjainen ’peruspizza’ esim. Margherita

& Ruffino Chianti

- Periaatteessa kaikki peruspizzat toimivat erinomaisesti Toscanan klassikkopunaviinin Chiantin kanssa. Tässä luomuviinissä on hyvä hapokkuus, vain hieman tammea ja maussa on tummaa hedelmää ja kirsikkaa.

Juhlapizza tuhdeilla täytteillä

Ruffino Chianti Superiore

- Kun haluat nauttia laadukkaista ja tuhdimmista raaka-aineista pizzassa kannattaa panostaa myös viiniin.

Jos pizzan päällä on ilmakuivattua kinkkua, gorgonzolaa, rucolaa tai aitoa mozzarellaa ja pohja sekä tomaattikastike on tehty pieteetillä, juomaksi kannattaa valita myös astetta juhlavampi viini joko Ruffino Riserva Ducale tai Ruffino Chianti Superiore. Lue lisää kauniista olkikori-pullomallista.

’Valkoinen’ pizza esim. mozzarella ja basilika täytteillä 

Ruffino Orvieto Classico

– Ruffinon valkoviinissä on hyvä hapokkuus. Viinissä on myös sopivasti hedelmäisyyttä ja orvieto-rypäleestä valmistetuille viineille tyypillistä mausteisuuta ja yrttisyyttä.

ruffino_cares_logo

Vastuullisuus osana viininvalmistusta

Italialainen 140-vuotias Ruffinon viinitalo muuttaa kaikki Toscanan viinitarhansa luonnonmukaisiksi osana vastuullisuus- ja kestävän kehityksen tavoitteitaan. Vuonna 2021 yli 40 % viinitarhoista on jo luomutuotantoa.