Tutustu myös viinimaailman yleisimpiin vaaleisiin ja tummiin rypälelajikkeisiin Airenista Zinfandeliin
A
Agglomeroitu korkki = Pelkästä granulasta, jauhetusta korkista valmistettu korkki.
Alkoholi = Väritön ja hajuton kemikaali, joka syntyy luonnollisesti viininvalmistuksessa käymisprosessissa, kun hiiva muuttaa sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.
Ãnada = Vuosikerta espanjaksi.
Antava = Runsaan makuinen viini, elinkaarensa huipulla oleva viini.
Antosyaani = Väriaine, joka tulee viiniin punaisten rypäleiden kuorista.
AOC = Apellation d’Origine Côntrolée, ranskalainen alkuperäisalueluokitusjärjestelmä.
Apellation = Ranskalaisten käyttämä viinin luokitus, joka viittaa sen valmistusalueeseen.
Aromaattinen = Viinin tuoksu on monipuolinen ja runsas.
Aromi = Viinin tuoksu, joka syntyy rypäleistä ja valmistusprosessista.
Auslese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty valikoiduista, erittäin kypsistä rypäletertuista. Normaalisti puolimakeaa ja hapokasta viiniä.
AVA = American Viticultural Area. Yhdysvalloissa ei ole laatuluokitusjärjestelmää, mutta alkuperätietoja kyllä säädellään.
B
Barrica = Tynnyri, espanjaa.
Beerenauslese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty jalohomeisista, valikoiduista, erittäin kypsistä rypäletertuista. Makeita ja tasapainottavan hapokkaita viinejä.
BIB = Bag-in-box eli hanapakkausviini tai laatikkoviini tai tonkkaviini. Viini on pakattu pahviseen yleensä 2 tai 3 litran hanalliseen pakkaukseen.
Blanc-de-blancs = Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.
Bodega = Espanjalainen termi maanpäällä olevalle viinikellarille.
Botrytis = Jalohomeinen (kts. jalohomeinen)
Blanc-de-blancs = Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.
Bouquet = Tuoksu ja maku, jotka syntyvät viinin kypsymisen myötä, myös bukee.
Brut = Täysin kuiva kuohuviini ranskaksi.
C
Cava = Espanjalainen kuohuviini, joka on valmistettu perinteisellä kuohuviinimenetelmällä (samppanjan tapaan) cavan valmistuksen viinilainsäädöstöä noudattaen.
Cave = Espanjalainen termi maanalaiselle viinikellarille.
Chambré = Huoneenlämpöinen, suositus punaviinin lämpötilaksi, vaikkakin useat kannattaa nauttia hieman tätä viileämpänä.
Chaptalisointi = Rypälemehuun lisätään sokeria ennen käymistä.
Claret = Bordeaux-viinien perinteinen nimitys Englannissa
Copa = Lasi espanjaksi.
Copita = Pieni lasi (erityisesti sherrylasi), "lasillinen". Espanjaa.
Crianza = Viinin kypsyttämisaste Espanjan eli viinialueiden lainsäädännön puitteissa, punaviiniä on yleensä kypsytetty yksi vuosi tynnyrissä ja joitakin kuukausia pullossa.
Cuvée = Viini, joka on tehty parhaasta rypälemehusta, joka on saatu rypäleistä ennen niiden puristusta. "Vapaana juokseva mehu".
D
Dekantointi = Viinin kaato toiseen astiaan esim. karahviin, jotta pohjalle kertynyt sakka saadaan pois. Samalla viini saa ilmaa (kts. ilmaaminen)
DO = Denominación de Origen, Espanjan laatumerkintä, vastaa Ranskan AC:tä.
DOC = Denominazione di Origine Controllata. Italialainen Ranskan AC:tä vastaava merkintä, valmistusmenetelmät ja -paikka ovat määritelmien mukaiset.
Dekantointi = Viinin kaato toiseen astiaan esim. karahviin, jotta pohjalle kertynyt sakka saadaan pois. Samalla viini saa ilmaa.
DOCG = Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Valvonta tiukempaa kuin DOC-merkinnässä, pullossa virallinen etiketti.
Dosage = Samppanjaan uudelleenkorkituksen yhteydessä lisättävä sokeriliuos, jolla määritellään samppanjan makeusaste.
Doux = Makea samppanja ranskaksi.
Domaine = Viinitila, ranskaa.
Dulce = Makea italiaksi.
E
Eiswein = Valkoviini, jonka rypäleet on kerätty ja puristettu jäätyneinä.
Elegantti = Viinistä löytyy hienostuneita aromeja ja makuja.
Enologia = Viinitiede
Esterinen = Karkkimainen maku viinissä; banaania, mansikkaa, vadelmaa ja hedelmiä.
F
Flor = Hiivasta viinin päälle muodostuva hiivaketto, joka suojaa viiniä liialta hapelta ja antaa sille maapähkinäisen, suolaisen maun. Esimerkiksi fino-sherryssä.
Fino = Kuiva sherry, nimitystä käytetään myös perinteisestä Rioja-viinistä.
G
Grand cru = Nimitys parhaille viinipalstoille esimerkiksi Bourgognessa. Termi näkyy muun muassa chablis-viinien yhteydessä.
Grand reserva = Pitkään tynnyrissä kypsytetty viini. Esim. Espanjassa punaviini, jota on kypsytetty vähintään viisi vuotta ja joka on valmistettu hyvästä vuosikerrasta.
H
Happorakenne = Tanniinien ja happojen kokonaisuus viinissä, mikä luo viinille ryhtiä.
Harmoninen = Viini, jonka ainesosat ovat keskenään sopivassa suhteessa.
Heikko tai kevyt = Hento viini, jolla on alhainen alkoholipitoisuus ja maku on vähäarominen.
Hyökkäävä = Voimakas viini, jonka maku ja tuoksu ilmenevät heti, viinissä on potkua.
I
Ilmaaminen = Happi pehmentää viinin makua. Tapahtuu esimerkiksi kaatamalla viini karahviin (pullon avaaminen tuntia ennen ei riitä).
Intensiteetti = Viinin täyteläisyys, voimakkuus ja kesto.
J
Jalohomeinen = Botrytis cinerea. Rypäleisiin tarttunut jalohome ohentaa rypäleiden kuoret, jolloin rypäleet kuivuvat ja konsentroituvat.
Jälkimaku = Maku, joka viinistä jää suuhun nielaisun jälkeen. Voidaan kuvailla myös pituuden mukaan.
K
Kabinett = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty tavallista enemmän sokeria sisältävistä viineistä.
Kehitysaste = viini voi olla tuore, nuori, kehittynyt tai ylikehittynyt. Viinin kehittyminen muuttuaa sen väriä, tuoksua ja makua.
Kesy = Viini, jolla on liian heikko happorakenne.
Konossööri = Tiettyyn erikoisalaan perehtynyt asiantuntija, conossieur.
Korkkivika = haihtuva yhdiste, trikloorianisoli, jota kutsutaan TCA:ksi. Korkin tympeä haju tai epämiellyttävä tuoksu, joka voi tarttua myös viiniin.
Kova = tanniini tuntuu suun limakalvoissa, viinissä on paljon parkkihappoja
Kovuusaste = viini voi olla kova, notkea tai pehmeä
Kuplivuus = kuohuviineissä hiilidioksidista johtuva ilmiö
Kuivuminen = viini voi ”kuivua” liiallisen tammi- tai pullokypsytyksen takia. Viinistä katoaa hedelmäisyys ja täyteläisyys ja hallitseviksi mauiksi nousevat tanniinit ja hapot.
Kypsytys = viinin annetaan ikääntyä tynnyreissä/pullossa oikeissa olosuhteissa
Kypsä = kehittynyt viini, jonka maku, tuoksu ja väri ovat parhaimmillaan
L
Late Bottled Vintage, LVB = yhden vuosikerran sadosta tehty portviini, jonka taso ei kuitenkaan ole riittänyt vuosikertaportviiniin. Kypsytetty 4 - 6 vuotta tynnyrissä.
Lihaisa = (eng. meaty) runsas, maukas ja pureskeltava viini
Luonteikas = viinillä on alueelle, tuottajalle tai vuosikerralle ominaisia piirteitä
M
Maceration carbonique = hiilihappokäymismenetelmä, jossa rypäleitä ei puristeta. Esim. Beaujolais Nouveau.
Maderisoitunut = hapettunut viini, kypsymisvaiheessa viinin sekoittunut happi näkyy rusehtavana värinä ja paahteisena makuna
Malolaktinen käyminen = Viiniä pehmentävä maitohappokäyminen, viini käy toista kertaa bakteerien, ei hiivan voimalla
Marc = Rypäleiden puristusjäte tai puristusjätteestä tehty tisle.
Maseraatio = Uuttaminen. Menetelmä, jossa rypäleiden kuorien (mäskin) annetaan olla jo käyvässä rypälemehussa mukana. Tällöin niistä irtoaa rypälemehuun enemmän makuaineita, aromeja, värejä ja flavonoideja.
Maskuliininen = Voimakas ja runsas viini.
Mehumainen = Viini, jossa on hedelmäistä ja marjaista makua sekä hyvin vähän happoja ja tanniineja.
Merkaptaaninen = Pistävä tuoksu viinissä; (hiki, kumi, sipuli) syntyy kun rikki reagoi viinin kanssa.
Méthode charmant = Kuohuviinin valmistusmentelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu painetankissa.
Méthode rurale = Kuohuviini käy vain kerran, eikä sakkaa poisteta tai viiniä makeuteta.
Mineraalinen = Makuvivahde viinissä, joka ilmenee kalkkikivisessä maaperässä tuotetuissa viineissä. Esim. chablis.
N
Notkea = Mehukas ja juokseva viini, vähän kiinteitä ja haihtuvia happoja sekä parkkiaineita ja runsas glyserolimäärä.
Nouveau = Uusi viini, nuorena nautittavaksi tarkoitettu.
O
Ontto = Mausta puuttuu jotain, maku jää vajaaksi.
Oksidoituminen = Hapettuminen. Viini saattaa oksidoitua pullossa, jos luonnonkorkillisen pullon säilyttää pitkään pystyssä, jolloin korkki kuivuu ja päästää viinin kosketuksiin ilman kanssa vuosien saatossa.
P
Pehmeä = Samettinen punaviini tai makea valkoviini, vähän happoja ja tanniineja.
Phylloxera vastatrix = Viinikirva, joka tuhoaa Vitis viniferan -viiniköynnösten juuriston. Nykyisin köynnökset onkin ympätty kirvalle vastuskykyisiin amerikkaisten lajien juuriin.
Piccolo = Esim. 20 cl kokoinen viini- tai kuohuviinipullo
Premiére Cru = Nimitys toiseksi parhaille viinipalstoille esimerkiksi Bourgognessa. Termi näkyy muun muassa chablis-viinien yhteydessä.
Q
Qba = Saksan laatuluokitusjärjestelmän "määrätty laatuviinialue"
Qmp = Saksan laatuluokitusjärjestelmän viinejä, joilla vielä tarkemmin määritellyt, hienommat ominaisuudet kuin Qba-viineillä. Viinejä ei saa chaptalisoida.
Quinta = Viinitila portugaliksi.
R
Raikas = Pirteähappoinen viini.
Remuage = Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, pullojen tanssitus. Pullonsuu alaspäin säilytettäviä pulloja liikutellaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle, mistä se on helppo poistaa.
Reserva = Pitkään tynnyrissä kypsytetty viini. Esim. espanjassa punaviini, jota on kypsytetty vähintään kolme vuotta ja joka on valmistettu hyvästä vuosikerrasta.
Rikitys = Rikkidioksidia lisätään viiniin estämään oksidoitumista sekä tappamaan bakteereja ja hiivoja. Liikaa käytettynä rikkidioksidi on maistettavissa viinin aromista.
Rosado = Roseeviini espanjaksi.
Runsashappoinen = Viinissä paljon happoja, jotka hallitsevat makua. Saa suun vettymään voimakkaasti.
Remuage = Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, pullojen tanssitus.
S
Sekt = Saksalaisten nimitys kuohuviinille.
Sin crianza = Viiniä ei ole kypsytetty tammitynnyrissä
Sitkaus = Viskositeetti, joka näkyy mm. viinilasin reunoille ilmestyvissä noroissa, joita kutsutaan myös viinin jaloiksi tai kyyneiksi.
Solera = Solera tarkoittaa alinta kerrosta criadera-tynnyreistä. Siinä on pisimpään kypsynyttä sherryä ja sen tynnyreistä sherry pullotetaan. Vajaus täytetään seuraavaksi vanhimmista tynnyreistä ja nämä taas nuoremmista jne.
Soleramenetelmä = Sherryn valmistustapa.
Sommelier = Ravintolan viinimestari, joka mm. valitsee viinit ravintolan valikoimaan, yhteensovittaa ne ruoka-annoksille ja palvelee asiakkaita
Spätlese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty myöhään poimituista, tavallista kypsemmistä rypäleistä.
Sur lie = Viinin kypsytys kuolleen hiivasakan päällä. Viini saa sakasta makuja ja aromeja.
Süssreserve = Osa mehusta laitetaan syrjään ennen käymistä ja se sekoitetaan viiniin käymisen jälkeen.
T
Tanniinit = Parkkihappoja, joita on rypäleen kuoressa, siemenissä ja tertun rangassa. Antaa viinille ryhtiä ja toimii luontaisena säilöntäaineena. Kuivattavat suuta.
Tamminen = Tammitynnyrin aromeja ja makuja on siirtynyt viiniin kypsytyksen aikana. Viinistä voi löytää vaniljaisuutta, puuta, kahvia ja mausteisuutta.
Tasting = Viinimaistelu, viinipruuvi.
Tinto = Punaviini espanjaksi.
Terroir = Viiniköynnöksen kasvupaikan ja -ympäristön muodostamat rypäleiden kypsymiseen vaikuttavat tekijät kuten maaperä, ilmasto ja mikroilmasto
Terävä = Viinin hapokkuus on erittäin voimakas.
Trocken = Saksalaisten termi kuivalle viinille, jossa on jäännössokeria enimmillään 9 g / l.
Trockenbeerenauslese = Saksalainen Qmp-viini, joka tehdään yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat niin jalohomeisia, että ne ovat kutistuneet rusinan kaltaisiksi.
Twin-top-korkki = Moniosainen korkki, jossa keskosa on tehty liiman avulla korkkigranulasta, eli jauhetusta korkista. Päissä on yksi tai kaksi pientä korkkilevyä.
Täyteläinen = Viinin maku on hyvin mehevä, runsas ja suuntäyteinen
U
Umami = Makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden ja karvauden lisäksi mainittu viides perusmaku. Umami on aromivahventeen (natriumglutamaatti) maku, joka maistuu kuin suolattomalle lihaliemelle.
Uuden maailman viinit = Viinit, jotka tulevat Euroopan ulkopuolisista viinimaista.
V
VDQS = AC:stä alempi luokitus Ranskassa
Vendange tardive = Mm. Alcasen alueen termi: rypäleet on poimittu tavanomaista ajankohtaa myöhemmin. Rypäleistä tehdään makeaa viiniä.
Viinikivi = Kun viiniä on säilytetty turhan viileässä, kaliumbitartraatti, viinihapon suola saattaa kiteytyä pieniksi koviksi kiteiksi, jotka tarraavat kiinni esimerkiksi pullon kaulaan.
Viinillinen = Viini on lämmin ja riittävän alkoholipitoinen, vastakohtana mehumainen viini.
Viinin meikkaaminen = Keinotekoisten aineiden (kuten tammipurun) lisäys viiniin.
Viña = Viinitarha espanjaksi.
Vinho Verde = Portugalilainen tuore, hapokas viini. Kohtuullinen alkoholipitoisuus. Parasta nuorena.
Vinifikaatio = Viininvalmistusprosessi.
Vino Joven = "Nuori viini", D.O.-viini, jonka kypsytykselle ei ole asetettu minimiaikoja.
Vin de Pays = Ranskalainen termi, joka tarkoittaa maaviiniä.
Vin de Table = Ranskalainen termi, joka tarkoittaa pöytäviiniä.
Viskositeetti = kts sitkaus
Vivahteikas = Viinistä löytyy useita eri aromeja ja makuja.
Vuosikerta = Kertoo viinin rypäleiden sadonkorjuuvuoden.
W
White port = vain vaaleista rypäleistä tehty portviini, joka voi olla puolimakeaa tai puolikuivaa. Kypsytetään vain kaksi vuotta