Viinisanasto

Viinikieli vilisee termejä, joita ei välttämättä heti ymmärrä. Opi uutta tai lunttaa vieraat ilmaisut viinisanastosta!
Viinisanasto

A

Agglomeroitu korkki = Pelkästä granulasta, jauhetusta korkista valmistettu korkki.

Alkoholi = Väritön ja hajuton kemikaali, joka syntyy luonnollisesti viininvalmistuksessa käymisprosessissa, kun hiiva muuttaa sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Ãnada = Vuosikerta espanjaksi.

Antava = Runsaan makuinen viini, elinkaarensa huipulla oleva viini.

Antosyaani = Väriaine, joka tulee viiniin punaisten rypäleiden kuorista.

AOC = Apellation d’Origine Côntrolée, ranskalainen alkuperäisalueluokitusjärjestelmä.

Apellation = Ranskalaisten käyttämä viinin luokitus, joka viittaa sen valmistusalueeseen.

Aromaattinen = Viinin tuoksu on monipuolinen ja runsas.

Aromi = Viinin tuoksu, joka syntyy rypäleistä ja valmistusprosessista.

Auslese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty valikoiduista, erittäin kypsistä rypäletertuista. Normaalisti puolimakeaa ja hapokasta viiniä.

AVA = American Viticultural Area. Yhdysvalloissa ei ole laatuluokitusjärjestelmää, mutta alkuperätietoja kyllä säädellään.

Blanc-de-blancs = Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.

B

Barrica = Tynnyri, espanjaa.

Beerenauslese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty jalohomeisista, valikoiduista, erittäin kypsistä rypäletertuista. Makeita ja tasapainottavan hapokkaita viinejä.

BIB = Bag-in-box eli hanapakkausviini tai laatikkoviini tai tonkkaviini. Viini on pakattu pahviseen yleensä 2 tai 3 litran hanalliseen pakkaukseen.

Blanc-de-blancs = Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.

Bodega = Espanjalainen termi maanpäällä olevalle viinikellarille.

Botrytis = Jalohomeinen (kts. jalohomeinen)

Bouquet = Tuoksu ja maku, jotka syntyvät viinin kypsymisen myötä, myös bukee.

Brut = Täysin kuiva kuohuviini ranskaksi.

C

Cava = Espanjalainen kuohuviini, joka on valmistettu perinteisellä kuohuviinimenetelmällä (samppanjan tapaan) cavan valmistuksen viinilainsäädöstöä noudattaen.

Cave = Espanjalainen termi maanalaiselle viinikellarille.

Chambré = Huoneenlämpöinen, suositus punaviinin lämpötilaksi, vaikkakin useat kannattaa nauttia hieman tätä viileämpänä.

Chaptalisointi = Rypälemehuun lisätään sokeria ennen käymistä.

Claret = Bordeaux-viinien perinteinen nimitys Englannissa

Copa = Lasi espanjaksi.

Copita = Pieni lasi (erityisesti sherrylasi), "lasillinen". Espanjaa.

Crianza = Viinin kypsyttämisaste Espanjan eli viinialueiden lainsäädännön puitteissa, punaviiniä on yleensä kypsytetty yksi vuosi tynnyrissä ja joitakin kuukausia pullossa.

Cuvée = Viini, joka on tehty parhaasta rypälemehusta, joka on saatu rypäleistä ennen niiden puristusta. "Vapaana juokseva mehu".

Dekantointi = Viinin kaato toiseen astiaan esim. karahviin, jotta pohjalle kertynyt sakka saadaan pois. Samalla viini saa ilmaa.

D

Dekantointi = Viinin kaato toiseen astiaan esim. karahviin, jotta pohjalle kertynyt sakka saadaan pois. Samalla viini saa ilmaa (kts. ilmaaminen)

DO = Denominación de Origen, Espanjan laatumerkintä, vastaa Ranskan AC:tä.

DOC = Denominazione di Origine Controllata. Italialainen Ranskan AC:tä vastaava merkintä, valmistusmenetelmät ja -paikka ovat määritelmien mukaiset.

DOCG = Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Valvonta tiukempaa kuin DOC-merkinnässä, pullossa virallinen etiketti.

Dosage = Samppanjaan uudelleenkorkituksen yhteydessä lisättävä sokeriliuos, jolla määritellään samppanjan makeusaste.

Doux = Makea samppanja ranskaksi.

Domaine = Viinitila, ranskaa.

Dulce = Makea italiaksi.

E

Eiswein = Valkoviini, jonka rypäleet on kerätty ja puristettu jäätyneinä.

Elegantti = Viinistä löytyy hienostuneita aromeja ja makuja.

Enologia = Viinitiede

Esterinen = Karkkimainen maku viinissä; banaania, mansikkaa, vadelmaa ja hedelmiä.

F

Flor = Hiivasta viinin päälle muodostuva hiivaketto, joka suojaa viiniä liialta hapelta ja antaa sille maapähkinäisen, suolaisen maun. Esimerkiksi fino-sherryssä.

Fino = Kuiva sherry, nimitystä käytetään myös perinteisestä Rioja-viinistä.

G

Grand cru = Nimitys parhaille viinipalstoille esimerkiksi Bourgognessa. Termi näkyy muun muassa chablis-viinien yhteydessä.

Grand reserva = Pitkään tynnyrissä kypsytetty viini. Esim. Espanjassa punaviini, jota on kypsytetty vähintään viisi vuotta ja joka on valmistettu hyvästä vuosikerrasta.

H

Happorakenne = Tanniinien ja happojen kokonaisuus viinissä, mikä luo viinille ryhtiä.

Harmoninen = Viini, jonka ainesosat ovat keskenään sopivassa suhteessa.

Heikko tai kevyt = Hento viini, jolla on alhainen alkoholipitoisuus ja maku on vähäarominen.

Hyökkäävä = Voimakas viini, jonka maku ja tuoksu ilmenevät heti, viinissä on potkua.

I

Ilmaaminen = Happi pehmentää viinin makua. Tapahtuu esimerkiksi kaatamalla viini karahviin (pullon avaaminen tuntia ennen ei riitä).

Intensiteetti = Viinin täyteläisyys, voimakkuus ja kesto.

J

Jalohomeinen = Botrytis cinerea. Rypäleisiin tarttunut jalohome ohentaa rypäleiden kuoret, jolloin rypäleet kuivuvat ja konsentroituvat.

Jälkimaku = Maku, joka viinistä jää suuhun nielaisun jälkeen. Voidaan kuvailla myös pituuden mukaan.

K

Kabinett = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty tavallista enemmän sokeria sisältävistä viineistä.

Kehitysaste = viini voi olla tuore, nuori, kehittynyt tai ylikehittynyt. Viinin kehittyminen muuttuaa sen väriä, tuoksua ja makua.

Kesy = Viini, jolla on liian heikko happorakenne.

Konossööri = Tiettyyn erikoisalaan perehtynyt asiantuntija, conossieur.

Korkkivika = haihtuva yhdiste, trikloorianisoli, jota kutsutaan TCA:ksi. Korkin tympeä haju tai epämiellyttävä tuoksu, joka voi tarttua myös viiniin.

Kova = tanniini tuntuu suun limakalvoissa, viinissä on paljon parkkihappoja

Kovuusaste = viini voi olla kova, notkea tai pehmeä

Kuplivuus = kuohuviineissä hiilidioksidista johtuva ilmiö

Kuivuminen = viini voi ”kuivua” liiallisen tammi- tai pullokypsytyksen takia. Viinistä katoaa hedelmäisyys ja täyteläisyys ja hallitseviksi mauiksi nousevat tanniinit ja hapot.

Kypsytys = viinin annetaan ikääntyä tynnyreissä/pullossa oikeissa olosuhteissa

Kypsä = kehittynyt viini, jonka maku, tuoksu ja väri ovat parhaimmillaan

L

Late Bottled Vintage, LVB = yhden vuosikerran sadosta tehty portviini, jonka taso ei kuitenkaan ole riittänyt vuosikertaportviiniin. Kypsytetty 4 - 6 vuotta tynnyrissä.

Lihaisa = (eng. meaty) runsas, maukas ja pureskeltava viini

Luonteikas = viinillä on alueelle, tuottajalle tai vuosikerralle ominaisia piirteitä

M

Maceration carbonique = hiilihappokäymismenetelmä, jossa rypäleitä ei puristeta. Esim. Beaujolais Nouveau.

Maderisoitunut = hapettunut viini, kypsymisvaiheessa viinin sekoittunut happi näkyy rusehtavana värinä ja paahteisena makuna

Malolaktinen käyminen = Viiniä pehmentävä maitohappokäyminen, viini käy toista kertaa bakteerien, ei hiivan voimalla

Marc = Rypäleiden puristusjäte tai puristusjätteestä tehty tisle.

Maseraatio = Uuttaminen. Menetelmä, jossa rypäleiden kuorien (mäskin) annetaan olla jo käyvässä rypälemehussa mukana. Tällöin niistä irtoaa rypälemehuun enemmän makuaineita, aromeja, värejä ja flavonoideja.

Maskuliininen = Voimakas ja runsas viini.

Mehumainen = Viini, jossa on hedelmäistä ja marjaista makua sekä hyvin vähän happoja ja tanniineja.

Merkaptaaninen = Pistävä tuoksu viinissä; (hiki, kumi, sipuli) syntyy kun rikki reagoi viinin kanssa.

Méthode charmant = Kuohuviinin valmistusmentelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu painetankissa.

Méthode rurale = Kuohuviini käy vain kerran, eikä sakkaa poisteta tai viiniä makeuteta.

Mineraalinen = Makuvivahde viinissä, joka ilmenee kalkkikivisessä maaperässä tuotetuissa viineissä. Esim. chablis.

N

Notkea = Mehukas ja juokseva viini, vähän kiinteitä ja haihtuvia happoja sekä parkkiaineita ja runsas glyserolimäärä.

Nouveau = Uusi viini, nuorena nautittavaksi tarkoitettu.

O

Ontto = Mausta puuttuu jotain, maku jää vajaaksi.

Oksidoituminen = Hapettuminen. Viini saattaa oksidoitua pullossa, jos luonnonkorkillisen pullon säilyttää pitkään pystyssä, jolloin korkki kuivuu ja päästää viinin kosketuksiin ilman kanssa vuosien saatossa.

P

Pehmeä = Samettinen punaviini tai makea valkoviini, vähän happoja ja tanniineja.

Phylloxera vastatrix = Viinikirva, joka tuhoaa Vitis viniferan -viiniköynnösten juuriston. Nykyisin köynnökset onkin ympätty kirvalle vastuskykyisiin amerikkaisten lajien juuriin.

Piccolo = Esim. 20 cl kokoinen viini- tai kuohuviinipullo

Premiére Cru = Nimitys toiseksi parhaille viinipalstoille esimerkiksi Bourgognessa. Termi näkyy muun muassa chablis-viinien yhteydessä.

Q

Qba = Saksan laatuluokitusjärjestelmän "määrätty laatuviinialue"

Qmp = Saksan laatuluokitusjärjestelmän viinejä, joilla vielä tarkemmin määritellyt, hienommat ominaisuudet kuin Qba-viineillä. Viinejä ei saa chaptalisoida.

Quinta = Viinitila portugaliksi.

R

Raikas = Pirteähappoinen viini.

Remuage = Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, pullojen tanssitus. Pullonsuu alaspäin säilytettäviä pulloja liikutellaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle, mistä se on helppo poistaa.

Reserva = Pitkään tynnyrissä kypsytetty viini. Esim. espanjassa punaviini, jota on kypsytetty vähintään kolme vuotta ja joka on valmistettu hyvästä vuosikerrasta.

Rikitys = Rikkidioksidia lisätään viiniin estämään oksidoitumista sekä tappamaan bakteereja ja hiivoja. Liikaa käytettynä rikkidioksidi on maistettavissa viinin aromista.

Rosado = Roseeviini espanjaksi. 

Runsashappoinen = Viinissä paljon happoja, jotka hallitsevat makua. Saa suun vettymään voimakkaasti.

Remuage = Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, pullojen tanssitus.

S

Sekt = Saksalaisten nimitys kuohuviinille.

Sin crianza = Viiniä ei ole kypsytetty tammitynnyrissä

Sitkaus = Viskositeetti, joka näkyy mm. viinilasin reunoille ilmestyvissä noroissa, joita kutsutaan myös viinin jaloiksi tai kyyneiksi.

Solera = Solera tarkoittaa alinta kerrosta criadera-tynnyreistä. Siinä on pisimpään kypsynyttä sherryä ja sen tynnyreistä sherry pullotetaan. Vajaus täytetään seuraavaksi vanhimmista tynnyreistä ja nämä taas nuoremmista jne.

Soleramenetelmä = Sherryn valmistustapa.

Sommelier = Ravintolan viinimestari, joka mm. valitsee viinit ravintolan valikoimaan, yhteensovittaa ne ruoka-annoksille ja palvelee asiakkaita

Spätlese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty myöhään poimituista, tavallista kypsemmistä rypäleistä.

Sur lie = Viinin kypsytys kuolleen hiivasakan päällä. Viini saa sakasta makuja ja aromeja.

Süssreserve = Osa mehusta laitetaan syrjään ennen käymistä ja se sekoitetaan viiniin käymisen jälkeen.

T

Tanniinit = Parkkihappoja, joita on rypäleen kuoressa, siemenissä ja tertun rangassa. Antaa viinille ryhtiä ja toimii luontaisena säilöntäaineena. Kuivattavat suuta.

Tamminen = Tammitynnyrin aromeja ja makuja on siirtynyt viiniin kypsytyksen aikana. Viinistä voi löytää vaniljaisuutta, puuta, kahvia ja mausteisuutta.

Tasting = Viinimaistelu, viinipruuvi. 

Tinto = Punaviini espanjaksi.

Terroir = Ranskalaisten suosima kolmiyhteys: maaperä, ilmasto ja rypälelajike

Terävä = Viinin hapokkuus on erittäin voimakas.

Trocken = Saksalaisten termi kuivalle viinille, jossa on jäännössokeria enimmillään 9 g / l.

Trockenbeerenauslese = Saksalainen Qmp-viini, joka tehdään yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat niin jalohomeisia, että ne ovat kutistuneet rusinan kaltaisiksi.

Twin-top-korkki = Moniosainen korkki, jossa keskosa on tehty liiman avulla korkkigranulasta, eli jauhetusta korkista. Päissä on yksi tai kaksi pientä korkkilevyä.

Täyteläinen = Viinin maku on hyvin mehevä, runsas ja suuntäyteinen

U

Umami = Makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden ja karvauden lisäksi mainittu viides perusmaku. Umami on aromivahventeen (natriumglutamaatti) maku, joka maistuu kuin suolattomalle lihaliemelle.

Uuden maailman viinit = Viinit, jotka tulevat Euroopan ulkopuolisista viinimaista.

V

VDQS = AC:stä alempi luokitus Ranskassa

Vendange tardive = Mm. Alcasen alueen termi: rypäleet on poimittu tavanomaista ajankohtaa myöhemmin. Rypäleistä tehdään makeaa viiniä.

Viinikivi = Kun viiniä on säilytetty turhan viileässä, kaliumbitartraatti, viinihapon suola saattaa kiteytyä pieniksi koviksi kiteiksi, jotka tarraavat kiinni esimerkiksi pullon kaulaan.

Viinillinen = Viini on lämmin ja riittävän alkoholipitoinen, vastakohtana mehumainen viini.

Viinin meikkaaminen = Keinotekoisten aineiden (kuten tammipurun) lisäys viiniin.

Viña = Viinitarha espanjaksi.

Vinho Verde = Portugalilainen tuore, hapokas viini. Kohtuullinen alkoholipitoisuus. Parasta nuorena.

Vinifikaatio = Viininvalmistusprosessi.

Vino Joven = "Nuori viini", D.O.-viini, jonka kypsytykselle ei ole asetettu minimiaikoja.

Vin de Pays = Ranskalainen termi, joka tarkoittaa maaviiniä.

Vin de Table = Ranskalainen termi, joka tarkoittaa pöytäviiniä.

Viskositeetti = kts sitkaus

Vivahteikas = Viinistä löytyy useita eri aromeja ja makuja.

Vuosikerta = Kertoo viinin rypäleiden sadonkorjuuvuoden.

W

White port = vain vaaleista rypäleistä tehty portviini, joka voi olla puolimakeaa tai puolikuivaa. Kypsytetään vain kaksi vuotta