Viinisanasto - ota haltuun yleisimmät viinin termit

Viinikieli vilisee termejä, joita ei välttämättä heti ymmärrä. Opi uutta tai lunttaa vieraat ilmaisut viinisanastosta!

Viinisanasto

Tutustu myös viinimaailman yleisimpiin vaaleisiin ja tummiin rypälelajikkeisiin Airenista Zinfandeliin

A

Agglomeroitu korkki = Pelkästä granulasta, jauhetusta korkista valmistettu korkki.

Alkoholi = Väritön ja hajuton kemikaali, joka syntyy luonnollisesti viininvalmistuksessa käymisprosessissa, kun hiiva muuttaa sokerin alkoholiksi ja hiilidioksidiksi.

Ãnada = Vuosikerta espanjaksi.

Antava = Runsaan makuinen viini, elinkaarensa huipulla oleva viini.

Antosyaani = Väriaine, joka tulee viiniin punaisten rypäleiden kuorista.

AOC = Apellation d’Origine Côntrolée, ranskalainen alkuperäisalueluokitusjärjestelmä.

Apellation = Ranskalaisten käyttämä viinin luokitus, joka viittaa sen valmistusalueeseen.

Aromaattinen = Viinin tuoksu on monipuolinen ja runsas.

Aromi = Viinin tuoksu, joka syntyy rypäleistä ja valmistusprosessista.

Auslese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty valikoiduista, erittäin kypsistä rypäletertuista. Normaalisti puolimakeaa ja hapokasta viiniä.

AVA = American Viticultural Area. Yhdysvalloissa ei ole laatuluokitusjärjestelmää, mutta alkuperätietoja kyllä säädellään.

B

Barrica = Tynnyri, espanjaa.

Beerenauslese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty jalohomeisista, valikoiduista, erittäin kypsistä rypäletertuista. Makeita ja tasapainottavan hapokkaita viinejä.

BIB = Bag-in-box eli hanapakkausviini tai laatikkoviini tai tonkkaviini. Viini on pakattu pahviseen yleensä 2 tai 3 litran hanalliseen pakkaukseen.

Blanc-de-blancs = Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.

Bodega = Espanjalainen termi maanpäällä olevalle viinikellarille.

Botrytis = Jalohomeinen (kts. jalohomeinen)

Blanc-de-blancs = Vain vaaleista rypälelajikkeista valmistettu kuohuviini.

Bouquet = Tuoksu ja maku, jotka syntyvät viinin kypsymisen myötä, myös bukee.

Brut = Täysin kuiva kuohuviini ranskaksi.

C

Cava = Espanjalainen kuohuviini, joka on valmistettu perinteisellä kuohuviinimenetelmällä (samppanjan tapaan) cavan valmistuksen viinilainsäädöstöä noudattaen.

Cave = Espanjalainen termi maanalaiselle viinikellarille.

Chambré = Huoneenlämpöinen, suositus punaviinin lämpötilaksi, vaikkakin useat kannattaa nauttia hieman tätä viileämpänä.

Chaptalisointi = Rypälemehuun lisätään sokeria ennen käymistä.

Claret = Bordeaux-viinien perinteinen nimitys Englannissa

Copa = Lasi espanjaksi.

Copita = Pieni lasi (erityisesti sherrylasi), "lasillinen". Espanjaa.

Crianza = Viinin kypsyttämisaste Espanjan eli viinialueiden lainsäädännön puitteissa, punaviiniä on yleensä kypsytetty yksi vuosi tynnyrissä ja joitakin kuukausia pullossa.

Cuvée = Viini, joka on tehty parhaasta rypälemehusta, joka on saatu rypäleistä ennen niiden puristusta. "Vapaana juokseva mehu".

D

Dekantointi = Viinin kaato toiseen astiaan esim. karahviin, jotta pohjalle kertynyt sakka saadaan pois. Samalla viini saa ilmaa (kts. ilmaaminen)

DO = Denominación de Origen, Espanjan laatumerkintä, vastaa Ranskan AC:tä.

DOC = Denominazione di Origine Controllata. Italialainen Ranskan AC:tä vastaava merkintä, valmistusmenetelmät ja -paikka ovat määritelmien mukaiset.

Dekantointi = Viinin kaato toiseen astiaan esim. karahviin, jotta pohjalle kertynyt sakka saadaan pois. Samalla viini saa ilmaa.

DOCG = Denominazione di Origine Controllata e Garantia. Valvonta tiukempaa kuin DOC-merkinnässä, pullossa virallinen etiketti.

Dosage = Samppanjaan uudelleenkorkituksen yhteydessä lisättävä sokeriliuos, jolla määritellään samppanjan makeusaste.

Doux = Makea samppanja ranskaksi.

Domaine = Viinitila, ranskaa.

Dulce = Makea italiaksi.

E

Eiswein = Valkoviini, jonka rypäleet on kerätty ja puristettu jäätyneinä.

Elegantti = Viinistä löytyy hienostuneita aromeja ja makuja.

Enologia = Viinitiede

Esterinen = Karkkimainen maku viinissä; banaania, mansikkaa, vadelmaa ja hedelmiä.

F

Flor = Hiivasta viinin päälle muodostuva hiivaketto, joka suojaa viiniä liialta hapelta ja antaa sille maapähkinäisen, suolaisen maun. Esimerkiksi fino-sherryssä.

Fino = Kuiva sherry, nimitystä käytetään myös perinteisestä Rioja-viinistä.

G

Grand cru = Nimitys parhaille viinipalstoille esimerkiksi Bourgognessa. Termi näkyy muun muassa chablis-viinien yhteydessä.

Grand reserva = Pitkään tynnyrissä kypsytetty viini. Esim. Espanjassa punaviini, jota on kypsytetty vähintään viisi vuotta ja joka on valmistettu hyvästä vuosikerrasta.

H

Happorakenne = Tanniinien ja happojen kokonaisuus viinissä, mikä luo viinille ryhtiä.

Harmoninen = Viini, jonka ainesosat ovat keskenään sopivassa suhteessa.

Heikko tai kevyt = Hento viini, jolla on alhainen alkoholipitoisuus ja maku on vähäarominen.

Hyökkäävä = Voimakas viini, jonka maku ja tuoksu ilmenevät heti, viinissä on potkua.

I

Ilmaaminen = Happi pehmentää viinin makua. Tapahtuu esimerkiksi kaatamalla viini karahviin (pullon avaaminen tuntia ennen ei riitä).

Intensiteetti = Viinin täyteläisyys, voimakkuus ja kesto.

J

Jalohomeinen = Botrytis cinerea. Rypäleisiin tarttunut jalohome ohentaa rypäleiden kuoret, jolloin rypäleet kuivuvat ja konsentroituvat.

Jälkimaku = Maku, joka viinistä jää suuhun nielaisun jälkeen. Voidaan kuvailla myös pituuden mukaan.

K

Kabinett = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty tavallista enemmän sokeria sisältävistä viineistä.

Kehitysaste = viini voi olla tuore, nuori, kehittynyt tai ylikehittynyt. Viinin kehittyminen muuttuaa sen väriä, tuoksua ja makua.

Kesy = Viini, jolla on liian heikko happorakenne.

Konossööri = Tiettyyn erikoisalaan perehtynyt asiantuntija, conossieur.

Korkkivika = haihtuva yhdiste, trikloorianisoli, jota kutsutaan TCA:ksi. Korkin tympeä haju tai epämiellyttävä tuoksu, joka voi tarttua myös viiniin.

Kova = tanniini tuntuu suun limakalvoissa, viinissä on paljon parkkihappoja

Kovuusaste = viini voi olla kova, notkea tai pehmeä

Kuplivuus = kuohuviineissä hiilidioksidista johtuva ilmiö

Kuivuminen = viini voi ”kuivua” liiallisen tammi- tai pullokypsytyksen takia. Viinistä katoaa hedelmäisyys ja täyteläisyys ja hallitseviksi mauiksi nousevat tanniinit ja hapot.

Kypsytys = viinin annetaan ikääntyä tynnyreissä/pullossa oikeissa olosuhteissa

Kypsä = kehittynyt viini, jonka maku, tuoksu ja väri ovat parhaimmillaan

L

Late Bottled Vintage, LVB = yhden vuosikerran sadosta tehty portviini, jonka taso ei kuitenkaan ole riittänyt vuosikertaportviiniin. Kypsytetty 4 - 6 vuotta tynnyrissä.

Lihaisa = (eng. meaty) runsas, maukas ja pureskeltava viini

Luonteikas = viinillä on alueelle, tuottajalle tai vuosikerralle ominaisia piirteitä

M

Maceration carbonique = hiilihappokäymismenetelmä, jossa rypäleitä ei puristeta. Esim. Beaujolais Nouveau.

Maderisoitunut = hapettunut viini, kypsymisvaiheessa viinin sekoittunut happi näkyy rusehtavana värinä ja paahteisena makuna

Malolaktinen käyminen = Viiniä pehmentävä maitohappokäyminen, viini käy toista kertaa bakteerien, ei hiivan voimalla

Marc = Rypäleiden puristusjäte tai puristusjätteestä tehty tisle.

Maseraatio = Uuttaminen. Menetelmä, jossa rypäleiden kuorien (mäskin) annetaan olla jo käyvässä rypälemehussa mukana. Tällöin niistä irtoaa rypälemehuun enemmän makuaineita, aromeja, värejä ja flavonoideja.

Maskuliininen = Voimakas ja runsas viini.

Mehumainen = Viini, jossa on hedelmäistä ja marjaista makua sekä hyvin vähän happoja ja tanniineja.

Merkaptaaninen = Pistävä tuoksu viinissä; (hiki, kumi, sipuli) syntyy kun rikki reagoi viinin kanssa.

Méthode charmant = Kuohuviinin valmistusmentelmä, jossa toinen käyminen tapahtuu painetankissa.

Méthode rurale = Kuohuviini käy vain kerran, eikä sakkaa poisteta tai viiniä makeuteta.

Mineraalinen = Makuvivahde viinissä, joka ilmenee kalkkikivisessä maaperässä tuotetuissa viineissä. Esim. chablis.

N

Notkea = Mehukas ja juokseva viini, vähän kiinteitä ja haihtuvia happoja sekä parkkiaineita ja runsas glyserolimäärä.

Nouveau = Uusi viini, nuorena nautittavaksi tarkoitettu.

O

Ontto = Mausta puuttuu jotain, maku jää vajaaksi.

Oksidoituminen = Hapettuminen. Viini saattaa oksidoitua pullossa, jos luonnonkorkillisen pullon säilyttää pitkään pystyssä, jolloin korkki kuivuu ja päästää viinin kosketuksiin ilman kanssa vuosien saatossa.

P

Pehmeä = Samettinen punaviini tai makea valkoviini, vähän happoja ja tanniineja.

Phylloxera vastatrix = Viinikirva, joka tuhoaa Vitis viniferan -viiniköynnösten juuriston. Nykyisin köynnökset onkin ympätty kirvalle vastuskykyisiin amerikkaisten lajien juuriin.

Piccolo = Esim. 20 cl kokoinen viini- tai kuohuviinipullo

Premiére Cru = Nimitys toiseksi parhaille viinipalstoille esimerkiksi Bourgognessa. Termi näkyy muun muassa chablis-viinien yhteydessä.

Q

Qba = Saksan laatuluokitusjärjestelmän "määrätty laatuviinialue"

Qmp = Saksan laatuluokitusjärjestelmän viinejä, joilla vielä tarkemmin määritellyt, hienommat ominaisuudet kuin Qba-viineillä. Viinejä ei saa chaptalisoida.

Quinta = Viinitila portugaliksi.

R

Raikas = Pirteähappoinen viini.

Remuage = Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, pullojen tanssitus. Pullonsuu alaspäin säilytettäviä pulloja liikutellaan, jolloin sakka kertyy pullon suulle, mistä se on helppo poistaa.

Reserva = Pitkään tynnyrissä kypsytetty viini. Esim. espanjassa punaviini, jota on kypsytetty vähintään kolme vuotta ja joka on valmistettu hyvästä vuosikerrasta.

Rikitys = Rikkidioksidia lisätään viiniin estämään oksidoitumista sekä tappamaan bakteereja ja hiivoja. Liikaa käytettynä rikkidioksidi on maistettavissa viinin aromista.

Rosado = Roseeviini espanjaksi. 

Runsashappoinen = Viinissä paljon happoja, jotka hallitsevat makua. Saa suun vettymään voimakkaasti.

Remuage = Samppanjan kypsytysvaiheessa käytetty menetelmä, pullojen tanssitus.

S

Sekt = Saksalaisten nimitys kuohuviinille.

Sin crianza = Viiniä ei ole kypsytetty tammitynnyrissä

Sitkaus = Viskositeetti, joka näkyy mm. viinilasin reunoille ilmestyvissä noroissa, joita kutsutaan myös viinin jaloiksi tai kyyneiksi.

Solera = Solera tarkoittaa alinta kerrosta criadera-tynnyreistä. Siinä on pisimpään kypsynyttä sherryä ja sen tynnyreistä sherry pullotetaan. Vajaus täytetään seuraavaksi vanhimmista tynnyreistä ja nämä taas nuoremmista jne.

Soleramenetelmä = Sherryn valmistustapa.

Sommelier = Ravintolan viinimestari, joka mm. valitsee viinit ravintolan valikoimaan, yhteensovittaa ne ruoka-annoksille ja palvelee asiakkaita

Spätlese = Saksalainen Qmp-viini, joka on tehty myöhään poimituista, tavallista kypsemmistä rypäleistä.

Sur lie = Viinin kypsytys kuolleen hiivasakan päällä. Viini saa sakasta makuja ja aromeja.

Süssreserve = Osa mehusta laitetaan syrjään ennen käymistä ja se sekoitetaan viiniin käymisen jälkeen.

T

Tanniinit = Parkkihappoja, joita on rypäleen kuoressa, siemenissä ja tertun rangassa. Antaa viinille ryhtiä ja toimii luontaisena säilöntäaineena. Kuivattavat suuta.

Tamminen = Tammitynnyrin aromeja ja makuja on siirtynyt viiniin kypsytyksen aikana. Viinistä voi löytää vaniljaisuutta, puuta, kahvia ja mausteisuutta.

Tasting = Viinimaistelu, viinipruuvi. 

Tinto = Punaviini espanjaksi.

Terroir = Viiniköynnöksen kasvupaikan ja -ympäristön muodostamat rypäleiden kypsymiseen vaikuttavat tekijät kuten maaperä, ilmasto ja mikroilmasto Terävä = Viinin hapokkuus on erittäin voimakas.

Trocken = Saksalaisten termi kuivalle viinille, jossa on jäännössokeria enimmillään 9 g / l.

Trockenbeerenauslese = Saksalainen Qmp-viini, joka tehdään yksittäin poimituista rypäleistä, jotka ovat niin jalohomeisia, että ne ovat kutistuneet rusinan kaltaisiksi.

Twin-top-korkki = Moniosainen korkki, jossa keskosa on tehty liiman avulla korkkigranulasta, eli jauhetusta korkista. Päissä on yksi tai kaksi pientä korkkilevyä.

Täyteläinen = Viinin maku on hyvin mehevä, runsas ja suuntäyteinen

U

Umami = Makeuden, suolaisuuden, hapokkuuden ja karvauden lisäksi mainittu viides perusmaku. Umami on aromivahventeen (natriumglutamaatti) maku, joka maistuu kuin suolattomalle lihaliemelle.

Uuden maailman viinit = Viinit, jotka tulevat Euroopan ulkopuolisista viinimaista.

V

VDQS = AC:stä alempi luokitus Ranskassa

Vendange tardive = Mm. Alcasen alueen termi: rypäleet on poimittu tavanomaista ajankohtaa myöhemmin. Rypäleistä tehdään makeaa viiniä.

Viinikivi = Kun viiniä on säilytetty turhan viileässä, kaliumbitartraatti, viinihapon suola saattaa kiteytyä pieniksi koviksi kiteiksi, jotka tarraavat kiinni esimerkiksi pullon kaulaan.

Viinillinen = Viini on lämmin ja riittävän alkoholipitoinen, vastakohtana mehumainen viini.

Viinin meikkaaminen = Keinotekoisten aineiden (kuten tammipurun) lisäys viiniin.

Viña = Viinitarha espanjaksi.

Vinho Verde = Portugalilainen tuore, hapokas viini. Kohtuullinen alkoholipitoisuus. Parasta nuorena.

Vinifikaatio = Viininvalmistusprosessi.

Vino Joven = "Nuori viini", D.O.-viini, jonka kypsytykselle ei ole asetettu minimiaikoja.

Vin de Pays = Ranskalainen termi, joka tarkoittaa maaviiniä.

Vin de Table = Ranskalainen termi, joka tarkoittaa pöytäviiniä.

Viskositeetti = kts sitkaus

Vivahteikas = Viinistä löytyy useita eri aromeja ja makuja.

Vuosikerta = Kertoo viinin rypäleiden sadonkorjuuvuoden.

W

White port = vain vaaleista rypäleistä tehty portviini, joka voi olla puolimakeaa tai puolikuivaa. Kypsytetään vain kaksi vuotta