Kukkula Aatto

Kukkula Aatto


Vivahteikas & Kehittynyt

Label: NautaLabel: Voimakkaat juustotLabel: RiistaLabel: Pataruoka

59,98 €

Löydä Alkosta

Uniikit kalifornialaiset Kukkula-viinit ovat suomalaisia sukujuuria omaavan Kevin Jussilan käsialaa.

Ruoka ja kuvaus

Väri

Keskisyvä rubiininpunainen

Tuoksu

Tuoksussa kypsiä tummia hedelmiä, kirsikkaa ja karpaloa, lisäksi vahvaa mausteisuutta, savuisuutta, pippuria ja yrttisiä piirteitä.

Maku

Täyteläinen, tanniininen, karpaloinen, savuinen ja tumman kirsikkainen. Erittäin kompleksinen: samanaikaisesti mehukas ja muhkean tumma, mutta myös samettinen ja rikkaan marjainen. Jälkimaku on saumattoman pitkä, siinä on savupekonia, mineraalisuutta ja harmonisia tanniineja.

Ruoka- ja tarjoiluvinkit

Muhkea viini eteläranskalaiseen tyyliin tykkää runsaista liharuoista ja juustoista. Grillatut lihat, provencelaiset yrttiset lisukkeet ja kovat, kypsät juustot. Myös lammas ja riista.

Valmistus

Viinin erikoinen rypäleblendi sisältää harvinaisempaa Counoise-rypälettä, mikä antaa sille luonnetta. Viinitarhat sijoittuvat alueelle, jossa vielä 20 vuotta sitten kasvoi pähkinäpuita. Sadonkorjuun jälkeen käyminen villihiivoilla terästankeissa viikon ajan, maseraatio kokonaisuudessaan noin 30 päivää. Viini on kypsynyt 500 litran tammitynnyreissä joista noin puolet ovat uusia. Kypsytys 18 kuukautta, viiniä ei ole suodatettu tai kirkastettu. Tuottajan mukaan on nyt jo juotavissa, mutta hyötyy vielä muutaman vuoden kellaroinnista.

Tarina

Kalifornialainen Kukkula Winery on Kevin Jussilan johtama ja omistama viinitalo Paso Roblesin läheltä vain noin 30 kilometrin päästä Tyynestämerestä. Talon suomenkielinen nimi liittyy omistaja ja viinintekijä Kevin Jussilan suomalaisiin sukujuuriin ja tulee alueen mäkisen maaston inspiroimana. Jussilan isä oli kotoisin Suomesta, ja muutti 1950-luvun alussa Amerikkaan paremman elämän toivossa. Kukkula Winery on perustettu vuonna 2004 ja sen tarhat on istutettu alueelle, jossa ennen kasvoi pähkinäpuita. Viiniköynnösten lisäksi pähkinäpuita on edelleen alueella, sekä myös oliivipuita. Tuotanto on hyvin luonnonmukaista ja viinituotanto tapahtuu kokonaan omalla tilalla omien tarhojen rypäleistä. Paso Roblesin alueen ilmasto on melko kuuma, ja terroir on hyvin samankaltainen kuin Rhônen laaksossa. Lämpimän ilmaston tueksi alueella sataa suhteellisen paljon, joten köynnöksiä ei tarvitse kastella ja maaperä pysyy kosteana. Rypäleterttujen määrä on rajoitettu, jolla maksimoidaan viinien laatu, kasvumahdollisuudet ja aromikkuus. Viininvalmistuksessa viinin annetaan käydä ja kypsyä villihiivoilla eikä Kevin halua liikaa häiritä luonnollista viinikäymistä. Punaviinejä ei suodateta eikä kirkasteta, ja viininvalmistus noudattaa pikemminkin luovia ratkaisuja kuin etukäteen päätettyjä tapoja. Tilalla viljellään paljon erilaisia punaisia ja valkoisia rypäleitä, ja Kukkula on tunnettu mm. Rhône-blendeistään.

Palkinnot

Wine Enthusiast 93p. Vinous 92p. Wine & Spirits a Top 100 Wine of 2018

Tuoteryhmä

Punaviinit

Täyteläisyys

Täyteläinen

Alkoholipitoisuus

15 %

Alkon tuotenumero

950478

Tilavuus

0,75 l

Tuotemerkki

Kukkula Wine

Suljenta

Luonnonkorkki

Sokeripitoisuus

0 g/litra

Rypäleet

Mourvèdre, Grenache Noir

Tuotenumero

1028630