Yrttimarinoitua karitsan fileetä lehtikaalipestolla

Lehtikaalipesto ja -sipsit tuovat pikantin lisän yrttiseen karitsaan, jota maa-artisokkamuhennos mehevöittää. Nauti Nederburg-punaviinin kera.

Yrttimarinoitua karitsan fileetä lehtikaalipestolla
Yrttimarinoitua karitsan fileetä lehtikaalipestolla
Nederburg Shiraz
Nederburg Shiraz

Nederburg Shiraz

Etelä-Afrikka

12,48 €


Nederburg Edelrood
Nederburg Edelrood

Nederburg Edelrood

Etelä-Afrikka

12,98 €


Karitsa:

AINEKSET

  • 4 karitsan ulkofileetä

  • 4 rkl oliiviöljyä

  • 3 valkosipulinkynttä

  • 1 dl lehtipersiljaa

  • 2 rkl timjamia

VALMISTUSOHJEET

    1. Leikkaa yrtit ja valkosipuli terävällä veitsellä ja sekoita öljyn kanssa.

    2. Kaada marinadi pussiin ja lisää joukkoon karitsan ulkofileet. Purista pussista ilmat pois ja sulje se tiiviisti. Anna marinoitua yön yli tai min. 3 tuntia.

    3. Nosta liha ajoissa huoneenlämpöön ennen paistamista. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ja mausta suolalla ja pippurilla, paista fileet parilalla tai pannulla, niin että ne saavat väriä. Laita 160 asteeseen uuniin noin 8–10 minuutiksi, tai kunnes sisälämpötila on 50–55 astetta.

    4. Nosta uunista ja anna vetäytyä hetken foliolla peitettynä. Viipaloi fileet. Laita tarjoile maa-artisokkamuhennoksen, lehtikaalipeston ja lehtikaali sipsien kanssa.

Maa-artisokkamuhennos:

AINEKSET

  • 500 g maa-artisokkaa

  • 300 g jauhoista perunaa

  • pari oksaa timjamia

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 50 g voita

  • 2 dl kermaa

  • 1 dl vettä

  • 2 rkl parmesaaniraastetta

  • 2 tl sitruunankuorta

  • 3 oksaa timjamia

  • suolaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Kuori ja kuutioi maa-artisokat ja perunat.

    2. Sulata voita pannulla ja lisää timjami, valkosipulin kynsi ja kuutioidut maa-artisokat ja perunat.

    3. Paista hetki ja pienennä lämpöä ja lisää puolet kermasta ja 1 dl vettä ja laita kansi päälle.

    4. Anna juuresten muhia pehmeiksi miedolla lämmöllä. Lisää loput kermasta, sitruunankuori ja parmesaaniraaste.

    5. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lehtikaalipesto

AINEKSET

  • 80 g mantelia tai cashewpähkinöitä

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 100 g lehtikaalia (ilman varsia)

  • 1 dl parmesaanijuustoa, raastettuna

  • 1 dl oliiviöljyä

VALMISTUSOHJEET

    1. Paahda mantelit kuivassa paistinpannussa kullanruskeaksi, anna jäähtyä.

    2. Sekoita mantelit ja lehtikaali monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Lisää öljy ohuena norona ja vesitilkka, jos tarpeen. Lisää lopuksi parmesaaniraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lehtikaalisipsejä

AINEKSET

  • 100 g lehtikaalia

  • oliiviöljyä

  • suolaa

VALMISTUSOHJEET

    1. Laita uuni kuumenemaan noin 160 asteeseen.

    2. Pese lehtikaali ja kuivaa hyvin (kosteina niistä ei tule uunissa rapeita).

    3. Poista lehtiruoti. Revi kaalista noin 3 cm pitkiä paloja. Laita palat kulhoon, kaada päälle oliiviöljy. Sekoita käsin, kunnes kaikki palat kiiltävät öljystä.

    4. Asettele lehtikaalin palat uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa noin 15 minuuttia, kääntele lehtiä puolivälissä. Tarkkaile sipsejä, jotta ne eivät ruskistuisi liikaa. Mausta suolalla.

Louise Mérus on suomalainen kokki

Resepti

Louise Mérus on suomalainen kokki, joka on asunut ja opiskellut Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Hänen erikoisosaamistaan ovat afrikkalaiset perinneruoat ja mausteet. Louisen käsissä suomalaisistakin raaka-aineista loihditaan eteläafrikkalaisia herkkuja – joka makuun, joka tunnelmaan.