Tänä vuonna Grand Champagne Helsinki -tapahtuma viettää 10-vuotissyntymäpäiviä – samppanja kuplii jälleen kolmen päivän ajan Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla kooten yhteen samppanjan ystävät, nautiskelijat ja alan huippunimet. Yleisötapahtumassa samppanjan saloihin johdattavat kotimaisten kärkinimien lisäksi ulkomaiset huippuasiantuntijat.
Rennossa ja tunnelmallisessa tapahtumassa pääsee maistelemaan tunnettuja samppanjaklassikoita sekä harvinaisempia herkkuja eri samppanjatalojen osastoilla sekä ohjatuissa Master Class -tastingeissa.
Listasimme alle kuusi vinkkiä samppanjoista kevään juhliin – pääset maistelemaan niitä Grand Champagne -tapahtumassa sekä löydät ne Alkon myymälöistä tai verkkokaupasta.
1. Pommery Royal Champagne Brut
Viinilehden Vuoden 2024 samppanjaksi valittu Pommeryn vakiosamppanja on moniulotteinen ja vivahteikkaan briossinen sekoite samppanjan päärypälelajikkeista (Chardonnay, Pinot Noir, Meunier)
Clément Pierlot, Pommeryn kymmenes chef de cave, pitää tapahtumassa Master classin lauantaina klo 15.00, johon hän tuo vertailtavaksi kahta eri samppanjaa yhteensä neljältä kiehtovalta ja persoonalliselta vuosikerralta.
Lue lisää ja varaa paikkasi Pommeryn Master Classiin >>
Samppanja on ilon, nautinnon, ystävyyden, perheen, häiden, syntymän – kaikkien juhlien synonyymi. Uskon, että jokainen juhlahetki ansaitsee samppanjaa. - Clément Pierlot, Champagne Pommery, chef de cave
2. Philipponnat Royale Réserve Non Dosé
Philipponnatin vakiosamppanja on erittäin hyvä esimerkki Non Dosé -samppanjasta eli johon ei lisätä lainkaan sokeria uudelleenkorkitusvaiheessa. Non Dosét vaativat viininviljelyltä ja valmistukselta paljon taitoa, sillä sokerinlisäyksellä - dosage - ei voi peittää tai korostaa aromeja. Philipponnatin talo tunnetaan Pinor Noir -painotteisesta tyylistään ja on hyvin arvostettu viinipiireissä korkeasta laadustaan.
Philipponnatin vientipäällikkö ja viiniperheen edustaja 16. sukupolvessa François Philipponnat pitää tapahtumassa Master classin lauantaina klo 18.00, jossa hän jakaa kahden reserviviinisekoituksensa, Réserve Perpétuellen ja Réserve Essentiellen, saloja.
Lue lisää ja varaa paikkasi Philipponnatin Master Classiin >>
Samppanjaan käytetään pääasiallisesti kolmea rypälelajiketta – tummat Pinot Noir ja Meunier sekä vaalea Chardonnay
3. Devaux Coeur des Bar Blanc de Noir Champagne Brut
Viinilehden Vuoden 2024 samppanjakilpailussa hopeaa voittanut puhtaasti Pinot Noir -rypäleistä valmistettu vakiosamppanja tulee Devaux-samppanjatalolta, joka on Côte des Barin samppanja-alueen helmi.
Runsaan ja hersyävän hedelmäisen Blanc de Noir -hopeamitalistin lisäksi Devaux'n osastolla voi maistaa useita samppanjoita, joita ei ole aiemmin nähty Suomessa, mm. Rare & Fine avauksena rajallisen saatavuuden Sténopé 2014, sekä Devaux Millesime 2002 ja Jeroboam Devaux Cuvee D.
Kellarimestari Michel Parisot pitää tapahtumassa Master classin lauantaina klo 12.00, jossa hän tutustuttaa kypsytysastioiden merkitykseen samppanjan maun muodostumisessa viiden eri samppanjan muodossa.
Lue lisää ja varaa paikkasi Devaux'n Master Classiin >>
4. Bollinger PN VZ19
Legendaarinen Bollingerin samppanjatalo on tunnettu Pinot Noir -painotteisista samppanjoistaan. Kokonaan Pinot Noir -rypäleestä valmistettu PN-sarja on uusi premium-luokan blanc de noirs, jossa maistuu terroir. Joka vuosi viinin ydinkylä vaihtelee vuosikerran olosuhteiden mukaan. Alkon valikoimasta löytyy non-vintage cuvée Bollinger PN VZ19.
Bollingerin kellarimestari Denis Bunner pitää huikean Master Classin torstaina klo 19.30, joka ei jätä harvinaisuuksia metsästävää samppanjan ystävää kylmäksi.
Lue lisää ja varaa paikkasi Bollingerin Master Classiin >>
5. Champagne Ayala Brut Majeur
Elegantin ja hienostuneen non-vintage samppanjan päärypäleenä on Chardonnay, kuten kaikissa Ayalan samppanjoissa. Aÿn kylässä Champagnen sydämessä sijaitsevat talon samppanjan valmistuksen kaikki vaiheet tapahtuvat vuonna 1911 valmistuneen art deco -tyylisen viinitalon uumenissa.
6. Louis Roederer Collection 244 Champagne Brut
Louis Roederer valittiin tänä vuonna Drinks International -lehden vuosittaisessa arviossa arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi kuudetta vuotta peräkkäin. Yksi tämän meriitin saavuttamisen ratkaisevimmista tekijöistä on talon non-vintage cuvéen laatu sekä ennen kaikkea laadun johdonmukaisuus vuodesta toiseen. Louis Roedererin non vintage cuvée kantaa nimeä Collection, josta tällä hetkellä on myytävä Collection 244, mikä viittaa Roedererin samppanjatalon 244. sadonkorjuuseen, joka tapahtui vuonna 2019.
Grand Champagne 24.-26.4.2025
Torstaina kello 16-21
Perjantaina kello 15-21
Lauantaina kello 12-20
Vanha Ylioppilastalo
Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki
Lue lisää ja osta lippusi ennakkoon https://grandchampagnehelsinki.fi/