Samppanja kruunaa kevään – Grand Champagne -tapahtuma 25. - 27.4.2024

Viiniasiantuntija Joonas Vainio listaa tämän kevään samppanjatärpit ja vinkit Grand Champagne -tapahtumaan.

bollinger_samppanjaa_kaadetaan_lasiin

Samppanja kuplii jälleen kolmen päivän ajan Helsingin Vanhalla Ylioppilastalolla, kun Grand Champagne -tapahtuma avaa ovensa 25.4.2024 kooten yhteen samppanjan ystävät, nautiskelijat ja alan huippunimet. Yleisötapahtumassa samppanjan saloihin johdattavat kotimaisten kärkinimien lisäksi ulkomaiset huippuasiantuntijat.

Rennossa ja tunnelmallisessa tapahtumassa pääsee maistelemaan tunnettuja samppanjaklassikoita sekä harvinaisempia herkkuja eri samppanjatalojen osastoilla sekä ohjatuissa Master Class -tastingeissa.

Mitä samppanjoita Grand Champagne -tapahtumassa kannattaa maistaa?

Viiniasiantuntija Joonas Vainio vinkkaa muutaman tärpin omista suosikeistaan ja uusista vuosikerroista.

Cristal on samppanjamaailman legendaarisimpia viinejä, ja äärimmäisellä huolella valmistettu. Viidettä vuotta peräkkäin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi valittu Louis Roedererin samppanjatalo kiinnittää Cristalin valmistuksessa todella paljon huomiota yksityiskohtiin, erityisesti miltä palstoilta ja tarhoilta rypäleet tulevat. He vinifikoivat Cristaliin jokaisen noin 45 omistamansa grand cru -palstan rypäleet erikseen, mikä on hyvin harvinaista samppanjassa ja vaatii luonnollisesti paljon kellarimestarilta.

Roedererin kellarimestarina toimii legendaarinen Jean-Baptiste Lécaillon, jonka laadullinen tinkimättömyys maistuu kaikissa talon samppanjoissa.

– Cristal on ehdoton "Once in a lifetime" -samppanja, jolla kruunataan todella erityiset juhlat. Antaisin myös nykyiselle 2015-vuosikerralle vähintään 10 vuotta kypsymisaikaa viinikaapissa eli hanki vaikkapa 40-vuotislahjaksi ja nauti 50-vuotissyntymäpäivillä.

– Meillä on suuri kunnia saada Suomeen samppanjan legenda huippukellarimestari Jean-Baptiste Lecaillon, joka on tavattavissa Grand Champagnessa torstaina. Hän pitää myös Master Class luennon yhdessä Essi Avellanin kanssa.

Bollingerin samppanjatalo lanseeraa parhaillaan La Grande Année -prestigesamppanjansa vuosikerran 2015, joka on Suomessa ensimmäistä kertaa maistettavana Grand Champagnessa. Alkoon uusi vuosikerta saapuu toukokuussa.

Bollinger La Grande Année vuosikerta 2015 on Suomessa ensimmäistä kertaa maistettavana Grand Champagnessa.

– Bollingerin tyylissä on upeaa rehevyyttä ja paahteisuutta, ja talo tunnetaan erityisesti Pinot Noir -rypäleen merkittävästä osuudesta samppanjablendissä sekä tammitynnyreiden käyttämisestä niin alkoholikäymisessä kuin kypsytyksessä. La Grande Année -pullot tanssitetaan edelleen käsin pullokypsymisen aikana. Upea ruokasamppanja aloittaa ylellisesti kesän grillauskauden esimerkiksi grillatun vasikan kanssa.

Bollingerin kellarimestari Denis Bunner pitää Master Class -tastingit Grand Champagne -tapahtumassa.

Tule maistamaan Grand Champagneen myös Viinilehden Vuoden samppanja 2024 Pommery Royal Brut

– Philipponnat Royale Réserve Non Dosé on erittäin hyvä esimerkki Non Dosé -samppanjasta eli johon ei lisätä lainkaan sokeria uudelleenkorkitusvaiheessa. Non Dosét vaativat viininviljelyltä ja valmistukselta paljon taitoa, sillä sokerinlisäyksellä - dosage - ei voi peittää tai korostaa aromeja. Philipponnatin talo tunnetaan Pinor Noir -painotteisesta tyylistään ja on hyvin arvostettu viinipiireissä korkeasta laadustaan.

– Philipponnat Royale Réserve Non Dosé sopii todella kuivan samppanjan ystävälle, on erinomainen aperitiivisamppanja joka herättää ruokahalun. Tai nauti hyvin yksinkertaisten äyriäisruokien kanssa.

Philipponnatin vientipäällikkö François Philipponnat pitää Grand Champagnessa Master Class -luentoja

Samppanjaan käytetään pääasiallisesti kolmea rypälelajiketta tummat Pinot Noir ja Pinot Meunier sekä vaalea Chardonnay

– Roseesamppanjoiden viehättävä väri sopii erityisesti moniin kevään tilaisuuksiin ja on runsaan marjaisuutensa ja rakenteensa ansiosta erittäin hyvä viini nautittavaksi läpi aterian.

Leclerc-Briantin samppanjatalo on todellinen biodynaamisen tuotannon pioneeri Champagnessa ja toteuttanut luonnonmukaisia periaatteita 1980-luvulta saakka ja hankkinut biodynaamisen sertifioinnin 2000-luvun alussa.

– Gratiot-Pillière Millésime Champagne Brut valittiin vuonna 2021 Viinilehden vuoden samppanjaksi. Nykyinenkin vuosikerta 2015 on erittäin maltillisen hintainen vuosikertasamppanjaksi. Gratiot-Pillièrella on lempeän runsas samppanjatyyli, mikä sopii usein hyvin suomalaiseen makumaailmaan. Ne tulevat läntiseltä samppanja-alueelta, joka tunnetaan erityisesti Pinot Meunier-rypälelajikkeesta, jota nykyisessä vuosikerrassa on peräti 58 %.

Miksi samppanja on hyvä sijoitus itseensä tai erinomainen merkkipäivän lahja?

– Samppanjapullon avaaminen aateloi arkea ja on aina juhlan merkki jo itsessään. Lahjana samppanja on ideaali, sillä heti kun vastaanottaja näkee etiketissä sanan Champagne, hän tietää että kyseessä on arvokas lahja. Kalliimpi vuosikertasamppanja on huikea lahja kun täyttää esimerkiksi pyöreitä.

Jos on vaikeaa ostaa lahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea, samppanjalle tulee aina käyttöä eikä se jää pyörimään nurkkiin. Ja toisaalta vuosikertasamppanja kestää hyvin säilytettynä vuosia ennen sopivaa avaamishetkeä.

Grand Champagne 25.-27.4.2024

Torstaina kello 16-21 Perjantaina kello 15-21 Lauantaina kello 12-20

Vanha Ylioppilastalo Mannerheimintie 3, 00100 Helsinki

Lue lisää ja osta lippusi ennakkoon https://grandchampagnehelsinki.fi/

Joonas_Vainio

Viiniasiantuntija Joonas Vainio

Joonas on työskennellyt viinien parissa yli 20 vuotta. Hän aloitti uransa sommelierina ja on sen jälkeen toiminut viinien maahantuonnissa. Viini ei ole Joonakselle pelkkää työtä, sillä hän on myös intohimoinen viiniharrastaja.