Pääsiäinen - hyvää viiniä & ruokaa

Pääsiäinen tarkoittaa monissa perheissä perinteistä lammasateriaa, jota täydentää lihalle valittu laadukas punaviini. Pasha ja jälkiruokaviini viimeistelevät päivällisen. Tutustu vinkkeihin!

Pääsiäinen - hyvän viinin ja ruoan juhla

Pääsiäinen on rauhoittumisen aikaa ja monissa kodeissa nautitaan kiireettömästä minilomasta pääsiäistraditioiden ja herkkujen parissa.

Yhteinen aika mahdollistaa pitkän kaavan mukaan nautitun pääsiäisaterian, joka on hauskin valmistaa koko perheen voimin. 

Lammasresepti vaikuttaa viinin valintaan

Pääsiäisen ykkösherkku on hartaasti kypsytetty lammas. Lammasviinin valintaan vaikuttavat käytettävä lihan osa ja valmistustapa. Myös käytetyt mausteet sanelevat, mitä aromeja juomakumppanilta tulee löytyä.

Perussääntönä on, että lammas kaipaa kaverikseen runsasmakuisen punaviinin. Katso lisää viinisuosituksiamme pääsiäispöytään.

Perinteinen valkosipulilla ja rosmariinilla kuorrutettu lammaspaisti taas maistuu mehevän ja hilloisen Nederburg Shirazin kanssa.

Jos valitset tarjottavaksi luun sisältäviä lampaankyljyksiä Dijon-sinapin kanssa nautittuna, paras juomavalinta on täyteläinen ja silkkinen Notre Dame De Cousignac -luomuviini.

Perinteet kunniaan jälkiruokapöydässäkin

Pääruoan lisäksi myös makealla herkuttelu on olennainen osa pääsiäistä. Monet juhlaan kuuluvat perinnejälkiruoat kuten mämmi, pasha ja muut rahkasta valmistetut jälkiruoat ovat tuttuja näkyjä pääsiäispöydässä.

Rahkasta, kuivatuista hedelmistä ja mantelirouheesta valmistetun pashan kanssa lasiin kannattaa kaataa palkittua Nederburg the Winemasters Noble Late Harvest -jälkiruokaviiniä. Makean hunajainen ja kullankeltainen jälkiruokaviini toimii erinomaisesti hedelmäisten ja vaniljaisten jälkiruokien kanssa, tai sellaisenaan ruoan päätteeksi hyvin viilennettynä.

Löydät viinin parhaiten Alkon verkkokaupasta. Voit tilata sen lähimyymälääsi ilman toimitusmaksua.

Vinkkejä pääsiäisaterian järjestämiseen:

- Lammas kannattaa ostaa tarpeeksi ajoissa. Pääsiäisenä parhaat lampaan osat saattavat loppua joistakin paikoista hyvinkin nopeasti. Kauppahallin lihamestarilta löydät herkullisimmat lihavaihtoehdot. Katso myös ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon vinkit lampaan lihan hankintaan.

- Pasha ja mämmi jakavat usein mielipiteitä, joten varaa vieraille myös turvallisia suklaamunia. Tavalliset munat voi helposti tuunata täyttämällä ne erilaisilla kreemeillä. Tai kokeile Amarula-kermaliköörillä maustettua suklaista pääsiäisjälkiruokaa.

- Keitä kananmunia maalausta varten. Värikkäät ja persoonalliset pääsiäismunat ovat hauska koriste juhlapöydässä.