Pääsiäisen punaviinit – valitse oma suosikkisi Viiniraadin arvioista

Nappaa Viinimaan viiniraadin ja huippukokki Sirly Ylläsjärven viinisuositukset ja ruokavinkit pääsiäisviikonloppuun. Jutun lopusta löydät 8 herkullista pääsiäisruokaohjetta.

Pääsiäisen punaviinit

Pääsiäinen on alkuvuoden viimeinen varsinainen punaviinisesonki, vielä ehtii nautiskella punaisista ja hyvästä ruoasta.

Viinit on listattu täyteläisyysjärjestykseen kevyemmästä tuhdimpaan, ole hyvä!

Ruffino Chianti Organic, Italia

"Yllättävän yrttinen aromi, raikas ja todella hyvät hapot. Tämä luomuviini toimii yrttisten lihojen kuten pannulla tai grillissä paistetun yrttisen karitsan ulkofileen kanssa ja on täydellinen mätsi tomaattisille ruoille."

"Ei liian raskas, vaan rento klassikkoviini Toscanasta. Varma valinta!"

"Jos haluat ottaa pääsiäisenä rennosti ja nauttia hyvästä pizzasta, kokeile Ruffinon kanssa savulammaspizzaa – pitkään kohotettu taikina, tomaattikastikepohja, hyvä juusto ja paistamisen jälkeen päälle savulampaan siivuja. Perfetto!"

Leyda Las Brisas Pinot Noir, Chile

"Elegantti, huikea viini, jossa kypsän marjainen ja tiivis maku. Tanniinit ovat matalat, hento yrttisyys ja hyvä hapokkuus maussa."

"Las Brisas tarkoittaa merituulta ja viini tuleekin viileältä viinialueelta Chilen rannikolta"

"Kevyempään pääsiäiseen toimii tämän viinin kanssa savu- tai loimulohi. Jos kaipaat lihaa, niin karitsankareet ja grilli esille! Muista viilentää Leyda jääkaapissa tunnin verran ennen nauttimista"

"Viinilehti on antanut Leydalle täydet viisi tähteä sekä Löytö-merkinnän."

Viinimaan viiniraadin Markus ja pääsiäisen punaviinit

Ogier Châteauneuf-du-Pape L'Âme Organic, Ranska

"Paljon tavaraa ja marjaisuutta, maanläheinen tuoksu ja hyvin elegantti maku."

"Tyylikäs viini legendaariselta viinialueelta Rhônen laaksosta Ranskasta. Luomuviinistä plussaa."

Viinimaan viiniraadin Iida ja pääsiäisen punaviinit

"Arvokas klassikkoviini ansaitsee arvoisensa ruoan. Châteauneuf-du-Pape on erityinen klassikko porolle, jos sellaista löytyy pääsiäispöydästäsi. Tee vaikka tartar naudasta tai porosta ja viereen puikulasipsejä."

Katso porotartarin ohje Sirlyn ruokakirjasta Reseptejä ja elämyksiä – Lapin kahdeksan vuodenaikaa

"Tämä viini kestää myös säilyttämistä viinikaapissa, ainakin vuoteen 2030 ellei jopa pidempään."

Vinkki! Ogierin huippuviinin löydät valikoiduista Alkon myymälöistä sekä Alkon verkkokaupasta.

Tarapaca Gran Reserva Cabernet Sauvignon, Chile

"Ollaan aika huikean viinin äärellä, Chilen Maipon laakson Cabernet Sauvignon, jota on kypsytetty vuosi tammitynnyreissä ja sen jälkeen vuosi pullossa. Lunastaa odotukset"

"Tästä löytyy tanniineja aika rapsakasti, mutta ne eivät ole liian tiukkoja. Kaipaa rinnalleen punaista liharuokaa, mieluiten puolikypsää."

"Runsas ja täyteläinen – nimenomaan ruokaviini roseeksi jätettyjen lihojen, kuten entrecôten tai karitsan ulkofilen tai paahtopaistin kanssa." Katso karitsan paahtopaistin & omena-ruusukaalipaistoksen ohje

"Jos aloitat grillikauden pääsiäisenä, grillaa viereen tuoretta vihreää parsaa. Viereen punaviinikastike, jota tuunattu hieman mustaherukkahillolla – toimii viinin herukkaisten aromien kanssa. Nappiviini myös kovien juustojen kanssa."

Antiche Terre Venete Amarone Baorna, Italia

"Hyvin amaronemainen tuoksu eli rusinaisuutta, kuivattuja hedelmiä ja lakritsisuutta. Maultaan ei ihan tyypillinen Amarone, vaan aavistuksen kevyempi kuin supertäyteläiset Amaronet, mikä tekee siitä todella hyvän ruokaviinin."

"Ryhdikäs ja upea, maanläheinen, makean mausteinen maku, josta löytyy runsaasti marjaisuutta ja intensiivisyyttä."

Antiche Terre Amaronen vuosikerta 2017 valittiin Viinilehden Vuoden 2021 punaviiniksi

"Ole tarkkana, ettei runsas viini aja ruoan makujen yli – pidä ruoka simppelinä ja ota viini aterian pääosaan. Takkatuli + Parmesan + Amarone – täydellistä! Upgreidaa juustolautanen lampaanmaitojuustolla, viikunahillokkeella, pienillä sormisyötävillä tai savustetulla lampaanviululla tai poronkoivella."

Kommentit ja vinkit antoi anoralaisista koottu viiniraati vierailijanaan keittiömestari Sirly Ylläsjärvi. Viinimaa on osa Anoraa, Pohjoismaiden johtavaa alkoholijuomataloa.

Sirly Ylläsjärvi

Sirly Ylläsjärvi, keittiömestari, Aurora Estate

Diili- ja Kokkisota-ohjelmista tuttu palkittu keittiömestari Sirly Ylläsjärvi pyörittää boutique-hotelli Aurora Estatea napapiirin pohjoispuolella Kolarissa. Sirlyn keittiössä keskiössä on aina maku ja sen jälkeen kauneus.

Iida Seppälä

Iida Seppälä, Senior Brand Manager

Iida vastaa monista Anoran edustamista viinibrändeistä Suomessa. Ennen hän on työskennellyt Alkolla viinien tuotepäällikkönä ja ollut mukana Alkon aistinvaraisessa raadissa valitsemassa tuotteita valikoimaan.

Markus Hannula

Markus Hannula, Business Development Manager

Markus vastaa Anoralla uusien viinien hankinnasta eri puolilta maailmaa ja uusien viinibrändien konseptoinnista ja kehittämisestä. WSET Diploman suorittanut Markus on työskennellyt viinialalla eri tehtävissä jo 20 vuotta.