Makupari: viini ja suklaa

Suklaan hallitsevan täyteläinen ja aromikas maku asettaa haasteen viinin valinnalle. Tärkeintä on valita rohkeasti tarpeeksi makea ja vahva viini, ettei suklaan makeus peitä juomaa alleen. Katso vinkit!

Makupari: viini ja suklaa

Palanen hitaasti suussa sulavaa suklaata on monelle pieni matka onneen. Kaakao itsessään maistuu kuitenkin kitkerältä ja siksi laadukkaat, paljon kaakaota sisältävät suklaat saattavat maistua suussa hieman makeankarvailta. Karvaus yhdessä suklaan rasvaprosentin kanssa vaikuttaa viinin valintaan.

Perusniksinä on, että juoman tulisi aina olla suklaata makeampaa. Maistamalla erilaisia makeiden viinien ja suklaan yhdistelmiä, voit tehdä kokeilemisen arvoisia löytöjä.

Mikä viini on paras tummalle suklaalle?

Tumma suklaa sisältää paljon kaakaota ja laadukkaassa suklaassa sitä on vähintään 50 prosenttia. Tumma suklaa vaatii vahvan karvautensa vuoksi viinikumppaniltaan paljon. Viinistä tulisi löytyä hedelmäisyyttä, happoja ja aromeita vastaamaan tumman suklaan makuun.

Myös viinin tanniinien täytyy olla hyvin pehmeät. Tammikypsytetyn viinin vaniljan ja kahvin aromit sopivat tummiin suklaisiin yleensä hienosti.

Kokeile:

Nederburg Edelrood

Finca Las Moras Black Label Malbec

The Velvet Devil Merlot

Millainen viini sopii maito- ja valkosuklaalle?

Maito- ja valkosuklaa ovat huomattavasti tummaa suklaata makeampia ja maultaan pehmeämpiä. Maitosuklaassa kaakaon osuutta on täydennetty maidolla tai maitojauheella, kun taas valkoisen suklaan valmistuksessa ei käytetä lainkaan kaakaomassaa.

Hyviä valintoja maito- ja valkosuklaille ovat makeat ja runsasaromiset valkoviinit, joiden lisäksi mausteisen lämpimät punaviinit täydentävät makuparin. Viehkeä valkosuklaa löytää täydellisen kumppanin myös hieman makeasta kuohuviinistä tai samppanjasta.

Kokeile:

Nederburg The Winemasters Noble Late Harvest Ballet Demi-Sec Carte Noir Fresita

Vinkit helpon suklaatastingin järjestämiseen

Suklaa-viinitasting on paitsi helppo järjestää, myös hyvä syy koota herkkusuut saman pöydän ääreen. Näillä vinkeillä loihdit suussa sulavan tastingin, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi.

1. Valitse maisteltavaksi muutamia erilaisia suklaita. Kata pöytään sekä vahvoja ja tummia suklaita että myös vaaleita ja miedompia kielen viejiä.

2. Tarjoile suklaan kanssa rohkeasti erityyppisiä viinejä. Moni yhdistää suklaan automaattisesti punaviinin kanssa, mutta makeat ja runsasaromiset valkoviinit tarjoavat aivan uudenlaisia makukokemuksia.

3. Varmista viinien laatu ja koemaista ne mahdollisten korkkivikojen takia ennen tastingiä.

4. Aloita tasting ottamalla viiniä suuhun ja maistelemalla sitä. Kun olet nielaissut viinin, maista heti suklaata perään. Miten suklaan maku muuttaa viinin jälkimakua? Voit myös maistaa suklaata hieman myöhemmin sellaisenaan. Miten sen maku on erilainen viinin kanssa tai sellaisenaan?

5. Muista huuhtoa suu vedellä aina ennen seuraavaa suklaata ja viiniä. Näin maut eivät sekoitu keskenään ja tunnistat ne paremmin. Käytä perinteisen hanaveden sijasta mieluummin laadukasta kivennäisvettä, sillä se korostaa viinin ja suklaan omia makuja ja tuo niiden lempeän hedelmäisyyden esiin. Kokeile esimerkiksi raikasta S. Pellegrinoa.