Codorníu Clasico Sec jälleen Suomen myydyin kuohuviini vuonna 2022

Jo viidentenä vuonna peräkkäin Suomen myydyimmän kuohuviinin titteli. Alkon myydyin kuohuviini vuonna 2022 eli Codorníu Clasico Cava Sec on vakiinnuttanut paikkansa suomalaisten viininystävien lasissa laadun ja monipuolisuutensa ansiosta.

codorniu_clasico_sec_ja_kuohuviinilasit

Suomalaisten ykkössuosikki on tyyliltään klassinen cava, jossa sopiva ripaus makeutta tekee siitä monipuolisen juhlakuohuvan. Pienoinen jäännössokeri tekee luomucavasta raikkaan hedelmäisen ja siksi se sopii hyvin niin suolaisen kuin makeammankin tarjottavan kumppaniksi. Kokeile esimerkiksi tapasten, salaattien ja kevyiden kalaruokien kanssa, sellaisenaan juhlakuohuvana tai raikkaan drinkin ainesosana kuten esimerkiksi Mimosassa.

Codorniu Clasico Cava Sec valmistetaan samalla pullokäymismenetelmällä kuin samppanja, mikä takaa muun muassa kuplien säilymisen lasissa pitkään. Normaalikokoisen 75 cl:n pullon lisäksi löydät Clasicon Alkoista näppärissä 37,5 cl ja 20 cl pulloissa.

Suomen myydyimpien kuohuviinien kärkijoukossa on myös Jaume Serra Cava Brut, joka oli vuonna 2022 myydyimpien kuohuviinien listalla hienosti neljäntenä ja kymmenen myydyimmän listalta löytyy myös Jaume Serra Oodi Vapaudelle Cava Semi Seco.

Viinien myynnissä historiallinen käänne

Pitkään kasvanut raikkaiden ja keveiden juomien suosio näkyy Alkon myyntitilastoissa – vuonna 2022 valkoviinit ohittivat punaviinit myydyissä litroissa ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen. Yksi syy punaviinien suosion laskuun on myös punaisen lihan kulutuksen vähenemisessä.

Suosituimpien valkoviinien listalla komeilee tuttuja brändejä kuten jo 1930-luvulta lähtien alkon valikoimassa ollut Magyar Fehér Bor eli tutummin ’Magis’, josta on lähiaikoina tulossa Alkon valikoimiin trendikäs 1 litran tetrapakkaus.

Rieslingin suosiosta kertoo saksalaisen Devil's Rock Rieslingin listasijoitus TOP 5 myydyimmän valkoviinin joukossa. Kymmenen myydyimmän valkoviinin kovaan joukkoon kuuluu myös Suomen myydyin australialainen valkoviini Chill Out Chardonnay Australia.

Vastuullisempia pakkauksia ja vihreämpiä valintoja

Suomalaiset tekevät yhä ympäristöystävällisempiä ostopäätöksiä. Viineissä muovipullot ja hanapakkaukset yleistyvät, sillä molempien osuus pakkauksista on jo 20 prosenttia. Samoin suosiotaan kasvattavat kartonkitölkit, viinipussit ja metallitölkit sekä uusimpana trendinä paperista valmistetut pullot. 

Kuluttajat haluavat ja valitsevat juomansa entistä vastuullisemmin ja luonnonmukaisemmin valmistettuna. Vuonna 2022 yli 50 prosenttia alkosta myydyistä litroista oli nk. Vihreän valinnan tuotteita. Vihreä valinta -symboli kertoo juoman tuottajan sitoutumisesta ympäristötyöhön ja kestävään kehitykseen. Vihreä valinta -symbolin tuotteista valikoimassa on lukumääräisesti eniten vegaanisia juomia.

kuohuviinilasit ja pullo

Inspiroidutko kuohuviineistä?

Kattavasta kuohuviinioppaastamme löydät viinitärpit eri tilanteisiin, perusteet erilaisista kuohuviinityyleistä sekä vinkit kuohuviinipullon jäähdyttämiseen, avaamiseen, tarjoiluun ja nauttimiseen.

Tutustu kuohuviinioppaaseen >>

11.01.2023