Viiniraadin suosikit juhlakauteen - katso viinivinkit

Viiniraati maisteli loppuvuoden viettoon sopivia viinejä. Kurkkaa raadin suositukset ja täsmäruokavinkit!

joulun viinipullot pöydällä

Viinimaan viiniraadin lisäksi vaikuttajat Metti Forssell, Alina Voronkova ja Enni Koistinen kertovat vinkkinsä. Ihastu suosituksiimme ja nauti joulun ajasta!

Codorníu Clásico Cava Sec Organic

Kuohuviinien klassikko ja tyylikäs varma valinta moneen makuun. Nauti luomu-cava sellaisenaan tai valmista juhlava drinkki.

"Mukavan kuivahko kuohuviini, joka sopii moneen makuun ja monelle ruoalle – ei liian kuiva eikä liian makea. Erinomainen alkumalja, jonka kanssa voi jatkaa myös joulupöydän alkuruokien kanssa"

"Klassikko cava ja varma valinta. Arvokkaan oloinen ja tyylikäs myös ulkoasultaan, vaikka onkin kuohuviinihyllyn edukkaammasta päästä."

Vinkki! Testaa Enni Koistisen yhdessä Viinimaan baarimestari Markus Sillanpään kanssa suunnittelema drinkki Codorniu cavasta:

Kuohuva karpalo-kinuski drinkki

  • 4 cl laadukasta karpalomehua esim. Bonnet

  • 1 cl karamellisiirappia esim. Modo (löydät Prismoista ja Citymarketeista)

  • n. 10 cl Codorniu Clasico Sec cavaa

  1. Viilennä ainekset hyvin jääkaapissa.

  2. Kaada kuohuviinilasiin mehu ja siirappi ja lopuksi Codorniu-cava. Sekoita varovasti.

  3. Koristele appelsiininkuorella ja tähtianiksella.

Kuohuva karpalo-kinuski jouludrinkki

Jaume Serra Oodi Vapaudelle Cava Semi Seco

Pehmeän kepeä kuohuviini aperitiiviksi tai juhla-aterian päätteeksi. Muotisuunnittelija Katri Niskasen suunnittelema kaunis pullo.

"Puolimakeaksi luokiteltu, mutta suussa puolikuivalta tuntuva kuohuviini raikkaiden, mutta lempeiden happojensa ansiosta. Ne tekevät cavasta todella monipuolisen moneen makuun."

"Todella positiivinen yllätys myös kuivempaan makuun tykästyneille! Nauti aperitiivina, suolaisille alkupaloille tai aterian päätteeksi vaikkapa laadukkaan kermajuuston kanssa. Kilisteltyyn aina joulusta uuteen vuoteen."

"Pullon ulkonäöllä puoleensa vetävä kuohuviini, joka tuo tyylikkyyttä juhlapöytään. Mielestäni yksi Jaume Serra Oodi Vapaudelle -kuohuviinin hyviä puolia on sen monipuolisuus ja sopivuus sekä suolaiste, että makeiden annosten kanssa. Tarjoilisin kuplivaa joulukauden alla inspiroituneena kuohuviinin alkuperämaasta eli Espanjasta - monipuoliset tapas-vaihtoehdot on näppärä loihtia pöytään. Joulupipari, persimoni ja sinihomejuusto -kokonaisuus toimii erittäin kivana yhdistelmänä tämän kuohuviinin kanssa.

Kuplien määrä yllätti positiivisesti! Kaadettu lasi seisoo usein pitkään odottamassa juojaansa, mutta Oodin kuplat ovat sisukasta tavaraa eivätkä lähde hetkessä pois. Jaume Serra Oodi Vapaudelle tulee takuulla täydentämään omia loppuvuoden juhlahetkiäni" - Alina Voronkova

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet

Upea, täyteläinen punaviini liharuoille. Aromeissa joulun mausteita – pehmeät tanniinit.

"Luksusviinintuottaja Penfoldsin edukkaampi versio, joka paitsi maistuu myös näyttää laadukkalta. Hyvin tehty viini, jonka täyteläisessä maussa hieman rusinaisuutta ja kuivattua luumua. Eucalyptus raikastaa makua ja tanniinit ovat pehmeät. Runsas ja rehevä, mutta helposti lähestyttävä punaviini."

"Täyteläisyydestään huolimatta ei jätä kinkkua varjoonsa ja toimii jopa kalkkunan kanssa. Älä käytä kuitenkaan tulisinta sinappia! Toimii juustojen, erityisesti kypsän cheddarin kanssa, erinomainen myös punaviininystävän lahjana. Kestää jopa kellaroinnin, vaikka hintaa ei olekaan enempää."

Penfoldsin huippuviinien, punaisen Grangen ja valkoisen Yattarnan, eteen on tehty valtavasti kehitystyötä, josta saadut opit hyödyntävät kaikkia talon viinejä aivan edullisempaan Koonunga Hill -sarjaan asti.

"Pidän erityisen paljon täyteläisistä punaviineistä, joissa on esimerkiksi kirsikan tai tumman luumun aromeja. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet on täydellisen aromikas punaviini, joka sopii sekä seurusteluviiniksi että myös erilaisten juustojen tai liharuokien pariksi. Juustot erilaisine lisukkeineen ja hilloineen lukeutuvat lemppiherkkuihini ja tämä viini onkin täydellinen pari esimerkiksi herkullisen juustolautasen tai mausteisen juustopiirakan kanssa." - Metti Forssell

Devil's Rock Riesling

Suomen suosituin Riesling-valkoviini sopii monipuolisesti joulun kala- ja kasvisruoille. Löydät sen Alkosta normikokoisen lasipullon lisäksi myös kolmen litran hanapakkauksessa.

"Persikkaa, omenaa, hunajamelonia, kypsää sitrusta, hentoa mineraalissuuta, kukkaisuutta – kaikkia Rieslingin herkullisia aromeja. Moderni puolikuiva saksalainen riesling, joka on erittäin helppo nauttia."

"Klassikkokalaruoille kuten graavisiian tai graavilohen kanssa sekä kasviksille."

Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Laura Kuusela ja Joonas Vainio sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.