Viiniraati maisteli loppuvuoden juhlakauteen sopivia viinejä. Kurkkaa raadin arvioinnit ja joulupöydän ruokavinkit!
Juhlapöydän viinisuositukset on koottu alle siihen järjestykseen miten ateria etenee – aperitiivista valkoviinin kautta punaviineihin. Ihastu myös ruokavaikuttaja Anni Paakkunaisen suunnittelemiin joulupöydän ruokaohjeisiin. Tunnelmallista joulun odotusta ja yhteisen illanvieton suunnittelua!
Italialainen luonnonmukaisesti valmistettu Prosecco-kuohuviini on tyylikäs valinta joulun ja uuden vuoden aperitiiviksi.
"Upea hedelmien ilotulitus ja hersyvä maku, josta löytyy päärynäisyyttä ja valkoisia kukkia. Hedelmäisyys tekee Le Contessen mausta lempeän, vaikka onkin tyyliltään erittäin kuiva. Yllättävän pitkä maku, todella laadukas."
"Aloita jouluaaton illallinen tyylikkäällä aperitiivilla ja jatka samalla kuohuvalla kepeämpien alkuruokien kanssa. Le Contessella otat myös uuden vuoden vastaan tyylillä"
Joulupöydän lämpimien ja kylmien kalaruokien kanssa maistuu laadukas ranskalainen valkoviini – pullosta tai isommasta 3 litran hanasta, jonka voit tarjoilla myös kauniista lasikarahvista.
”Raikkaan hedelmäinen, kuiva ja mukavan mineraalinen maku, jossa löytyy ihastuttavia hedelmien aromeja kuten päärynää ja ananasta – sopii moneen makuun."
Laroche Chardonnay L voitti hopeaa Vuoden Viinit 2024 kilpailussa
"Laroche toimii erityisesti kalaruokien, kuten lämminsavu- tai graavilohen, tai mätileipien parina. Hedelmäisen ja raikkaan tuoksuisessa viinissä on hyvälle kalaviinille ominaisia makuja, kuten hapokkuutta, sitruksisuutta ja mineraalisuutta."
Katso joulun helpon alkuruoan eli mätimaljan ohje >>
Joulun ehdoton kinkkuviini ja Italian klassikko, jossa aistii marjaista mausteisuutta.
"Tämä punaviinien klassikko on joulun ykköskinkkuviini, jonka keskitäyteläisessä maussa aistii marjaisuutta, mausteisuutta ja hieman yrttisyyttä. Hyvät hapot tuovat makuun raikkautta."
"Ruffinon luomuviini on tasapainoisen tanniininen eikä liian tuhti, joten se ei jyrää kinkun suhteellisen mietoa makumaailmaa. Sopii hyvin myös meheville pataruoille kuten osso bucco."
Vinkki! Viilennä Chianti ja Pinot Noir -punaviinit jääkaapissa noin puoli tuntia ennen tarjoilua, sillä mitä kevyempää punaviini on, sitä viileämmän tarjoilulämpötilan se vaatii.
Valmista joulukinkulle yrttinen timjami-sinappi, katso ohje >>
Viinilehden neljän tähden Pinot Noir -punaviini tulee Chilen viileältä viinialueelta Leydan laaksosta. Saatavilla Alkoista myös valmiissa lahjalaatikossa.
"Kypsän marjainen, elegantti ja keskitäyteläinen Pinot Noir on monipuolinen ruokaviini ja tyylikäs jouluvieminen tai -lahja valmiissa lahjapakkauksessa"
"Pinot Noir -rypäleestä valmistetut punaviinit sopivat hyvin vaaleiden liharuokien kuten kinkun ja kalkkunan kanssa Pinor Noirin marjaisan ja melko kevyen maun ansiosta. Kokeile rohkeasti myös savulohen kanssa!"
Leyda-viini on maailman arvostetuimpien naisviinintekijöiden kärkeen kuuluvan Viviana Navarreten käsialaa.
Mukavan täyteläinen ja runsas, mutta kuitenkin erittäin pehmeä luomupunaviini Etelä-Italiasta aattoillan nautiskeluun.
"Täyteläinen Doppio Passo on tuoksultaan hyvin vaniljainen – maku on mukavan mehevä ja runsas, mutta kuitenkin erittäin pehmeä. Aavistus jäännössokeria pyöristää kokonaisuutta ja tekee viinistä helposti lähestyttävän. Kirsikan aromit tuovat lempeään makuun ryhdikkyyttä."
Vinkki! Saat kattauksen astetta tyylikkäämmäksi, kun tarjoilet hanaviinin kauniista lasikarahvista
"Nautiskele mehevää viiniä juustojen tai joulupöydän liharuokien kuten kinkun kanssa, se sopii moneen makuun ja pakkauksesta tulee yli 20 lasillista – siis varma valinta isollekin jouluseurueelle"
Valmista juustojen seuraksi kirsikka-punaviinihillo, katso ohje >>
Doppio Passo on saanut Viinilehdeltä kolme tähteä ja "Edullinen ostos" -merkinnän
Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Eeva Hakala, Petri Pentikäinen sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.
Tämä joulukinkulle sopiva itse tehty sinappi saa yrttistä makua timjamista.
Katso reseptiRuokavaikuttaja Anni Paakkunainen yhdisti kirsikat ja punaviinin joulun juustolautaselle sopivaksi hillokkeeksi.
Katso reseptiJoulun helppo alkuruoka valmistetaan suoraan kauniisiin annosmaljoihin ja nautitaan raikkaan valkoviinin tai kuohuviinin kanssa.
Katso resepti