Kolumni: "Työskentelyn näyttävyys - onko sillä väliä?"

Mikael Karttunen pohtii kehonkielen merkitystä baarityöskentelyssä.

Mikael Karttunen

Aina kun kävelen baaritiskille, huomioni kiinnittyy vaistomaisesti baarin takana touhuaviin henkilöihin. Huomioni ei kiinnity niinkään henkilöiden ulkoisiin ominaisuuksiin vaan siihen, miten he liikkuvat ja mitä heidän kehonkielensä kertoo. Noin kaksi sekuntia kestävän silmäyksen aikana päätän millainen tilaukseni tulee olemaan. Paitsi tietenkin, jos olen jo päättänyt juoda olutta, mitä tapahtuu usein.

Koko tämä prosessi ei ole millään tavalla tietoinen, se vain tapahtuu, ajattelematta. Kaikki baarimestarit varmasti tunnistavat vastaavan piirteen itsessään. Liian harva silti muistaa sitä ollessaan itse työvuorossa. Olisi hyvä pitää mielessä, että alitajuntainen vaikutelman muodostaminen kehonkielen ja toiminnan perusteella on kaikilla ihmisillä sisäänrakennettu ominaisuus.

Alitajuntainen vaikutelman muodostaminen kehonkielen ja toiminnan perusteella on kaikilla ihmisillä sisäänrakennettu ominaisuus.

Meillä baarimestareilla on muihin ihmisiin verrattuna etunamme koulutus ja kokemus, jotka auttavat meitä tekemään ratkaisuja näkemämme perusteella. Tavallisella kuluttajalla ei kuitenkaan ole mitään muuta kuin tunne, joka hänelle näkemästään syntyy. Se tunne on joko luottamus tai epäluottamus.

Mitä kehonkielesi kertoo?

Tämä yhtälö on kaiken kaikkiaan hyvin yksinkertainen. Ihminen kiinnittää alitajuntaisesti huomionsa muutamaan seikkaan. Tärkein niistä on ryhti, joka kertoo itseluottamuksen tasosta, mikä taas tässä tilanteessa antaa välitöntä osviittaa osaamisesta. Ryhdikkyys on myös merkki luotettavuudesta.

Toinen aivan yhtä tärkeä tekijä on kasvojen ilme, joka kertoo asenteesta tulijaa kohtaan ja avoimuudesta. Aito hymy katsekontaktin kera tarkoittaa hyväksyntää, kiinnostusta, avointa asennetta ja ystävällisyyttä. Ilman hymyä saatat olla pelottava, välinpitämätön ja tuomitseva.

Varmat liikkeet ilman kasvojen tai hiusten koskettelua ovat kaikkein tärkein tekijä kun tavoitellaan asiakkaan uskoa omaan ammattitaitoomme. Käsien yhteen hierominen, käsien pitäminen selän takana tai puuskassa eivät ole hyviä tapoja lisätä luottamusta. Ajatelkaapa vaikka millainen on toistaitoisen pahiksen stereotyyppi elokuvissa: Kyyristelevä ja käsiään yhteen hierova, hermostuneesti virnistelevä tyyppi, joka ei katso silmiin ja liikkuu varovasti varpaillaan.

Avoin asento ja hymy ovat perustana näyttävässä työskentelyssä

Näyttävän, vauhdikkaan työskentelyn ja myös flairtendingin harjoittelu aivan sattumoisin harjoittavat kaikkia edellä mainittuja, toivottavia kehonkielen osa-alueita. Hyvä ryhtihän on oikeastaan tulosta vahvoista keskikehon lihaksista. Ne kehittyvät väistämättä vauhdikasta työskentelyä ja varsinkin flairtendingiä harjoiteltaessa.

Kun näyttävä työskentely alkaa sujua, tuo se automaattisesti kasvoille hymyn. Kuinka monta kertaa olette nähneet murjottavan flairaajan? Mitä tulee varmoihin liikkeisiin ja käsien pitämiseen avoimessa asennossa, kehittyvät ne kaikkein ensimmäisenä harjoiteltaessa näyttävää kaatotyyliä, ravistusta ja lasien käsittelyä, flairtendingistä puhumattakaan.

Jos siis olet tähän asti pitänyt näyttäviä työskentelytapoja tai flairtendingiä turhana kikkailuna, suosittelen miettimään asiaa uudestaan. Vaikka työympäristösi ei sallisikaan varsinaista pullojen heittelyä, kannattaisi silti harkita flairtendingin harjoittelua kehonkielen ja näyttävien liikkeiden kehittämiseksi.

Mikael Karttunen

Mikael Karttunen

Anoran Global Brand Ambassador Mikael Karttunen tutkailee kolumneissaan erilaisia baariympäristöön liittyviä haasteita positiivisella otteella.