Kolumni: "Ymmärrämmekö vieraitamme"

Mikael Karttunen pohtii ravintolakäynnin perimmäisiä syitä.

Mikael Karttunen

Olemme sosiaalisia

Hyvin usein, kun kysyn valmennuksissani baarimestareilta: ”Miksi asiakkaat tulevat ravintolaanne?”, saan vastaukseksi esimerkiksi hyvät tuotteet, hyvä henkilökunta, hyvä tunnelma, hyvä ohjelma jne. Nämä ovat kaikki tärkeitä asioita ja taatusti jokainen niistä on oikea vastaus kysymykseen. Mikään niistä ei kuitenkaan ole tärkein vastaus kysymykseen. Ne ovat kaikki niin sanotusti vain hyviä tekosyitä.

Todelliset syyt ovat huomattavasti syvemmällä. Ne kumpuavat ihmisen psyykkisistä perustarpeista. Ihminen on kehittynyt vuosituhansien varrella nykyiseen asemaansa ruokaketjun huipulla muutamasta syystä. Ensinnäkin olemme sosiaalisia ja meillä on valtava tarve kuulua johonkin, rakentaa ympärillemme sosiaalinen verkosto, yhteisö. Joskus muinoin tästä on ollut hyötyä, kun hengenvaara on uhannut esi-isiämme joka suunnalta.

Meillä on valtava tarve kuulua johonkin

Joskus syy hankkiutua ravintolaan löytyy puhtaasti tämän perustavanlaatuisen tarpeen täyttämisestä juuri siinä hetkessä. Olipa kyseessä seuranhaku, sosiaalisen statuksen osoittaminen tai ihan vain täsmähoito yksinäisyyteen, kumpuavat ne kaikki tästä merkittävästä tarpeesta tulla hyväksytyksi ja kuulua joukkoon.

Kaipaamme uusia kokemuksia

Toiseksi, ihminen on pohjattoman utelias ja haluaa aina oppia jotain. Aivomme ovat kehittyneet tarpeettoman suuriksi ja ne janoavat uutta tietoa ja uusia kokemuksia. Tämä on tehnyt meistä erittäin neuvokkaita, mutta myös erittäin helposti tylsistyviä. Kun nykyaikana emme enää tarvitse valtavaa aivokapasiteettiamme jokapäiväiseen selviytymiseen seuraa siitä kaksi asiaa: Kaipaamme jatkuvasti uusia kokemuksia ja virikkeitä, mutta haluamme myös elämäämme jotain, minkä parissa voimme viihtyä. Niinpä haemme uusia kokemuksia, elämyksiä ja viihdettä mm. ravintoloista.

Kaiken lisäksi varsinkin länsimaiset kulttuurit ovat kehittäneet yhteiskuntamallin, joka vaatii jatkuvaa suorittamista ja juoksemista oravanpyörässä, jotta voi kokea ensimmäisen psyykkisen tarpeen täyttyvän tyydyttävästi. Jotta voi kokea olevansa hyväksytty yhteiskunnan jäsen. Tästä taas seuraa se, että ajoittain meidän on pakko päästä pois oravanpyörästä ja istahtaa alas hengähtämään ja vain nauttimaan ajan hidastumisen tunteesta.

Mielenrauha on yksi nykyihmisen perustarpeista

Ajoittain ruoan laittaminen kotona tuntuu ylitsepääsemättömältä urakalta ja silloin ajatus lasillisen ääreen istahtamisesta hyvien ystävien kesken tuntuu kaiken stressin keskellä täysin vastustamattomalta. Ehkä hieman yllättäen mielenrauha tai ahdistuksen ja pelon välttäminen on yksi nykyihmisen perustarpeista.

Virittäydy lukemaan vierastasi

Kun baarimestari ymmärtää nämä perustavanlaatuiset motivaatiot ja virittäytyy lukemaan vieraitaan ja tunnistamaan heissä merkkejä kulloisenkin vierailun perimmäisistä syistä, on hän askeleen lähempänä mahdollisuutta täyttää täydellisesti juuri ne toiveet ja odotukset, joiden kanssa vieras juuri sillä kertaa on astunut sisään. Tässä tilanteessa on muistettava, että vieras on valmis antamaan kaikkein arvokkaimman omaisuutensa, eli aikansa, rahansa ja joskus jopa statuksensa ystäviensä keskuudessa hänestä huolehtivan ammattilaisen käsiin. Kun on siis tullut tulokseen, että ymmärtää vieraitaan, on aika katsoa tarkemmin ja miettiä voisiko heitä ymmärtää vieläkin paremmin.

Olen löytänyt tähän tarkoitukseen täydellisen työkalun. Ohio State Universityn (OSU) emeritusprofessori Steven Reiss on tutkinut ihmisten motivaatioita ja onnistunut kehittämään aikaisempaa laajemman ja yksilöllisemmän 16 perustarpeen motivaatioprofiilin. Tutkimuksen yksityiskohtiin voi tutustua vaikkapa lukemalla Reissin kirjan ”Who Am I? The 16 Basic Desires that Motivate Our Actions and Define Our Personalities” (2000)

Mikael Karttunen

Mikael Karttunen

Altian Global Brand Ambassador Mikael Karttunen tutkailee kolumneissaan erilaisia baariympäristöön liittyviä haasteita positiivisella otteella.