Viinikö välineurheilua? Hyödynnä nämä 4 apuvälinettä

Viinistä nauttimiseen tarvitsee vain lasillisen laadukasta viiniä ja hyvää seuraa. Toki viinin nauttimisestakin voi tehdä välineurheilua, sillä siihen liittyy monenlaisia apuvälineitä erilaisista laseista avaajiin ja dekantereihin.
Viinikö välineurheilua? Hyödynnä nämä 4 apuvälinettä

1. Viinilasi

Tiesitkö, että viinilasin malli vaikuttaa viinin makuun? Tavallinen viininmaistelija pärjää hyvin kolmella mallilla; punaviini-, valkoviini- ja kuohuviinilaseilla. Jos budjetti tai hyllytila on rajattu, yksi laadukas ja monikäyttöinen valkoviinilasisarja riittää. Yhteistä kaikille lasityypeille on tulppaanimainen muoto, jossa ohut lasi kaareutuu tulppaanimalliseksi eli suippenee kohti suuta. Näin viinin aromit ja tuoksut pysyvät lasissa paremmin tallessa.

Punaviinilasi on yleensä tilavuudeltaan suurin, sillä punaviini tarvitsee eniten happea ja tilaa luovuttaakseen aromeja.

Valkoviinilasi on yleensä punaviinilasia pienempi, jotta viini pääsisi oikeuksiinsa ja pysyisi viileämpänä. Poikkeuksena tähän chardonnay- ja viognier-viineille suositellaan yleensä suurempaa valkoviinilasia.

Kuohuviinilasi on malliltaan korkein ja kapein. Kuohuviinilaseissakin aromeille ja tuoksuille tulisi jättää tarpeeksi ilmatilaa ja siksi kuohuviinilasi tulisi aina täyttää vain puolilleen.

2. Hyvä korkkiruuvi

Perinteisen viinipullon korkin avaaminen vaatii pullonavaajan. Markkinat pursuavat tähän tarkoitukseen sopivia vempaimia: on pingviinimallista korkkiruuvia, screwpullia, sähköllä toimivaa avaajaa ja perinteistä korkkiruuvia – on yhtä jos toista kotikonstiakin – mutta viiniasiantuntijat suosittelevat tarjoilijan avainta. Tarjoilijan avaimia on olemassa erilaisia versioita, ja niistä näppärin on nivelkorkkiruuvi.

Nivelkorkkiruuvi on T-mallinen pullonavain. Siitä löytyy korkkiruuvin lisäksi veitsi, nostin ja nivel. Veitsellä pystyt viiltämään viinipullon suuta ja kaulaa ympäröivän kapselin irti. Nostin helpottaa korkin poistamista toimimalla vipuna. Nivel taas toimii ikään kuin toisena portaana korkkia poistettaessa. Sen avulla vältät korkin vääntymisen ja mahdollisen katkeamisen pullon sisälle

3. Dropstop-tippastopperi

Dropstop eli tippastopperi helpottaa viinin kaatoa niin, että pöytäliinalle ei tipu pisaraakaan viiniä. Dropstop ei ole välttämätön apuväline, mutta helpottaa arkea, jos järjestää illanistujaisia useammin kuin kerran kuussa. Dropstop on erikseen ostettava pieni pyöreä muovinen tai metallinen ohut levy, joka rullataan pullon suun sisään kaatonokaksi. Sen terävä reuna katkaisee viimeisen tipan estäen valumat pullon kylkeä pitkin. Dropstopit on pestäviä ja uudelleen käytettäviä.

4. Viinikarahvi

Lasinen viinikarahvi eli dekantteri on sekä käytännöllinen että kaunis elementti illanistujaisiin. Kun viettää iltaa isommalla porukalla, viinikarahvi toimii sekä kaatimena että kattauksen kruununa. Ennen juhlia viini kannattaa kaataa valmiiksi karahviin hapettumaan. Näin viinin makuspektri avautuu kauniisti ja maut pääsevät oikeuksiinsa. Karahvit ovat yleensä tilavia ja ne täytetään puolilleen, jotta viinin dekantoitumisprosessi voi tapahtua.

Dropstop
Dropstop eli tippastopperi helpottaa viinin kaatoa niin etteivät tipat tipu pöydälle.