Vesikoulu

Oletko koskaan ajatellut, että pullotetuissa vesissä on eroja? Ruokajuomana juodun veden maku ja laatu vaikuttavat olennaisesti niin ruoan kuin viininkin aromeihin.

Vesikoulu

Tutustu erilaisiin vesityyppeihin

Luontainen kivennäisvesi

Suoraan lähteestä ilman käsittelyä. Kivennäisaineet imeytyvät luonnollisesti veden virratessa geologisten muodostelmien läpi lähteeseen. Säännöllisellä käytöllä on oltava terveydellisiä vaikutuksia.

Lähdevesi

Vettä, joka saadaan maanalaisesta lähteestä ilman käsittelyä.

Mineralisoitu / Käsitelty vesi: 

Vettä, joka sisältää keinotekoisesti lisättyjä kivennäisaineita.

Puhdistettu vesi

Vettä, joka on prosessoitu joko käänteisellä osmoosilla tai deionisoimalla kaiken liuenneen kiinteän aineksen poistamiseksi.

Tislattu vesi

Vettä, joka on keitetty ja kerätty kondensoimalla säiliöön, poistaen samalla kivennäisaineet ja muun aineksen.

Maustettu vesi

Kuplivaa tai kuplatonta vettä, johon on lisätty keinotekoisia aromeja tai tuoreiden hedelmien/yrttien aromeja.

Tunnetun italialaisen San Pellegrinon pullottama vesi on luonnollista vettä, joka kumpuaa lähteeseen maanalaisesta vesivarastosta. Sadevesi suodattuu maa-aineksen läpi, kunnes se törmää peruskallioon. Lopulta vesi nousee maanalaiseen lähteeseen lähelle maan pintaa. Veden matka lähteeseen kestää 30 vuotta.

Koostumukseltaan luontaisella kivennäisvedellä on omat tunnistettavat spesifiset luonteenpiirteensä kivennäisainepitoisuuksissa (geologiset todisteet); tuotteella on oltava todistettavasti terveyttä edistäviä vaikutuksia (viralliset sertifikaatit).

Veden maistaminen

Vesien eron löytää parhaiten maistamalla niitä rinnakkain. Kaada vesijohtovettä ja S. Pellegrinoa eri laseihin. Voit hyvin käyttää maistamiseen viinilaseja. 

Tutki vesistä seuraavia asioita:

  1. Vesijohtovesi – Miltä vesi näyttää, löytyykö lasista mitään puhtaaseen veteen kuulumatonta, esim. kemiallista aromia?

  2. S. Pellegrino – Millainen on veden kirkkaus verrattuna vesijohtoveteen ja kuplien koostumus? Löytyykö aromista mineraalisuutta? Millainen on maun raikkaus ja pituus verrattuna vesijohtoveteen?

  3. Mitä eroja huomaat?

Miten vesi vaikuttaa viiniin?

Maistele erilaisia vesiä viinin kanssa. Maista ensin vettä, sitten viiniä, ja vielä lopuksi vettä. Mieti erityisesti, miten vesi vaikuttaa viinin tärkeimpiin ominaisuuksiin: hedelmäisyyteen, hapokkuuteen ja tanniinisuuteen. Vaikuttavatko erilaiset vedet eri tavoin viinin jälkimakuun ja sen pituuteen? Ovatko vaikutukset erilaisia valko- ja punaviinin kanssa? Tärkeintä on tietenkin miettiä sitä, minkälaisen veden kanssa viini maistuu kaikkein parhaimmalta. 

Testaa erilaisten vesien sopivuutta viineille maistamalla rinnakkain vesiä ja viinejä seuraavasti:

Valkoviini ja vesi

  • Valkoviini ja hiilihapoton lähdevesi - Mitä vesi tekee viinin tärkeimmille ominaisuuksille, hedelmäisyydelle ja hapokkuudelle? Mitä vesi tekee erityisesti viinin jälkimaulle?

  • Valkoviini ja S.Pellegrino – Kuinka viinin hapokkuus käyttäytyy veden kanssa?

  • Valkoviini ja vesijohtovesi – Mitä viinin maulle tapahtuu vesijohtoveden vaikutuksesta?

Punaviini ja vesi

  • Punaviini ja S.Pellegrino - Mitä vesi tekee viinin erillään maussa erillään tuntuville ominaisuksille, kuten tanniinisuus, hedelmäisyys ja hapokkuus?

  • Punaviini ja hiilihapoton lähdevesi – Mitä vesi tekee viinin tärkeimmille ominaisuuksille, tanniinisuudelle, hedelmäisyydelle ja hapokkuudelle?

  • Punaviini ja vesijohtovesi – Mitä viinin maulle tapahtuu vesijohtoveden vaikutuksesta?

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että runsas San Pellegrino parantaa erityisesti punaviinien ja runsaiden valkoviinien makua, kun taas hienovaraisemmat valkoviinit ja kuohuviinit pääsevät täyteen kukoistukseensa nautraalimman hiilihapottoman veden rinnalla.

PS. Oletko innostunut hyvästä ruoasta ja juomasta?

S.Pellegrinon Fine Dining Lovers on kaikille hyvän ruoan ja juoman sekä niihin liittyvien mielenkiintoisten aiheiden sivusto, jossa julkaistaan päivittäin mielenkiintoisia juttuja eri puolilta ruokailevaa maailmaa. FDL:n kirjoittajiin kuuluu mm. suomalainen viiniasiantuntija Ilkka Siren.

www.finedininglovers.com