Yrttimarinoitua karitsan fileetä lehtikaalipestolla
Lehtikaalipesto ja -sipsit tuovat pikantin lisän yrttiseen karitsaan, jota maa-artisokkamuhennos mehevöittää.
Katso resepti »Viinimaan raati valitsi punaviinisuositukset sekä ruokavinkit pääsiäisen viettoon. Tutustu ja ihastu!
Suomalaiset rakastavat italialaisia ja chileläisiä punaviinejä – nämä maat ovat Alkon myyntitilastojen kärjessä vuodesta toiseen. Viiniraatimme valitsi pääsiäisen viinisuosituksiksi neljä eri tyylistä ja kiinnostavaa viiniä. Herkullisia pääsiäisruokien ohjeita löydät jutun lopusta.
Viinilehden Vuoden punaviini 2024 sekä Vuoden luomupunaviini 2024 loistaa pääsiäisenä ruokapöydässä.
"Pääsiäisen pitkät pyhät ansaitsevat arvoisensa viinin. Panosta nautiskeluun, aikaan ja hyvään ruokaan."
"Elegantissa ja kypsässä luomu-Ripasso-punaviinissä on raikas hedelmäisyys ja runsaat, mutta mukavan pehmeät tanniinit. Se sopii erityisesti karitsan kyljyksille ja paahtopaistille yrttimarinadilla. Nauti myös kovien juustojen, pataruokien ja ylikypsien lihojen kanssa sekä sellaisenaan nautiskeltavaksi."
Ripasso-punaviiniä kutsutaan usein kuuluisan Amarone-viinin pikkuveljeksi – tai punaviiniksi extra-aromeilla. Lue lisää Ripasso-viineistä >>
Herkullinen ja helposti nautiskeltava luomupunaviini Sisiliasta näyttävässä 1,5 litran ympäristöystävällisessä ja kevyessä PET-pullossa.
"Ihastuttavan muhkea tuoksu, jonka aromeissa löytyy tyypillistä Appassimento-tyylisten viinien kuivatun hedelmäistä ja makeahkoa maailmaa, mutta raikkaalla yrttisyydellä. Pehmeän keskitäyteläinen viini on tyyliltään vähän kevyempi Appassimento, jolloin se toimii paremmin ruoan kanssa. Sopii moneen makuun!"
Normikokoiseen 75 cl pulloon suhteutettuna Inyconin hinta on alle 10 €, mikä on edullinen Appassimento-viiniksi
"Monipuolinen ruokaviini erilaisille liha- ja lammasruoille, mutta myös seurusteluun ja juustoille. Kokeile rennosti vaikkapa lammasburgerin kanssa. Kasvissyöjän ruokamätsinä tomaattipohjaiset ruoat tai vaikkapa vegemoussaka – viini on kirkastettu vegaanisesti"
Vie pääsiäinen seuraavalle tasolle – Chilen Maipon laakson Cabernet Sauvignon, jota on kypsytetty vuosi tammitynnyreissä ja sen jälkeen vuosi pullossa. Viini on saanut 4 tähteä ja Laadultaan erinomainen -maininnan Viinilehdeltä.
"Tarapacasta löytyy paljon viiniä rahalle. Tanniineja on aika rapsakasti, mutta ne eivät ole liian tiukkoja. Kaipaa rinnalleen punaista liharuokaa, mieluiten puolikypsää. Kaada lasiin jo hyvissä ajoin, jotta viini saa happea ja avautuu."
"Runsas ja mehevä – nimenomaan ruokaviini roseeksi jätettyjen lihojen, kuten entrecôten tai karitsan ulkofilen tai paahtopaistin kanssa. Viereen sopii esimerkiksi punaviinikastike, jota on tuunattu hieman mustaherukkahillolla – toimii viinin herukkaisten aromien kanssa. Nappiviini myös kovien juustojen kanssa."
Viehättävä Pohjois-Italian Valpolicella-punaviini on saanut 3 tähteä ja Laadukas & hyvin tehty -maininnan Viinilehdeltä.
"Raikas viehkeä tuoksu, jossa herkullista tummaa marjaa ja kuivattua appelsiinin kuorta. Keskitäyteläinen viini jättää suuhun ihastuttavan marjaisan maun – tuoretta mustikkaa ja mausteisuutta."
Pasqua tarkoittaa italiaksi pääsiäistä
"Monikäyttöinen pääsiäisen ruokaviini, erityisesti karitsan lihapullille sekä muille liharuoille tai grillatun kananpojan kanssa. Sopii erinomaisesti alkuruoille kuten antipastille ja leikkeleille."
Herkullista pääsiäisen aikaa!
Kommentit on koottu Viinimaan viiniraadin tastingista. Raadissa olivat mukana Anoran viiniasiantuntijat Joonas Vainio ja Markus Hannula sekä Viinimaan sisällöntuottaja Anne Riski.
Lehtikaalipesto ja -sipsit tuovat pikantin lisän yrttiseen karitsaan, jota maa-artisokkamuhennos mehevöittää.
Katso resepti »Mehevä yrttikuorrutus antaa makua lihalle ja korostaa sen parhaita vivahteita yhdessä laadukkaan ja mehevän täyteläisen Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon -punaviinin kanssa.
Katso resepti »Karitsa maistuu roseena täyteläisen Tarapacá-punaviinin kanssa. Valmista lisukkeeksi mehevä kaali-omenapaistos.
Katso resepti »Potkat maustetaan rosmariinilla ja rooibos-teellä. Maukkaan polentan ja mausteisen täyteläisen punaviinin aromit toimivat karitsan kanssa.
Katso resepti »Tuoreen ja lähellä tuotetun karitsan lihasta valmistuu herkullinen tartar, jota täydentää aromikkaan pippurinen yrtti lipstikka.
Katso resepti »Karitsan kareet maustetaan granaattiomenasiirapilla ja hieman eksoottisimmilla mausteilla. Grillaa ja nauti täyteläisen punaviinin kanssa.
Katso resepti »Raikkaan kirpeä italialainen sitruunatorttu valmistetaan tiramisu-kekseistä, mascarpone-juustosta ja lemon curd -tahnasta. Nauti jälkiruokaviinin kanssa!
Katso resepti »Ihastu pääsiäisen jälkiruokaan, jonka valmistuksessa on käytetty herkullista Amarula-kermalikööriä.
Katso resepti »